Image default
Turizmus

Székelyföld legjobb fürdőhelyei képeken: kincset ér itt a víz

Erdély gyógyvizei más-más problémát orvosolnak, és felüdítik a testet, a lelket.

Székelyföld természeti gazdagsága nem merül ki korántsem a hegyes-völgyes vidék látványos formáiban. A táj vizei is gyógyerővel bírnak.

A természetesen feltörő borvizek és ásványvizek besorolása kémiai összetételük szerint történik, és szigorú törvényi szabályozás vonatkozik arra, mit lehet gyógyvíznek nevezni.

Székelyföld fürdői

Az oldott ásványi anyagokban dús vizek java nemcsak fürdőként tesz jót, de ivókúraként is alkalmazható. Nem mindegy azonban, hogy melyik vízzel milyen betegséget lehet kezelni. Tudd meg, hogy néhány gyönyörű fürdőhelyen mire is jó a kincset érő víz!

1. A szénsavas vizek nemcsak ásványvízként kerülnek forgalomba, de gyógyászati célra is használják őket. Tusnád környékén több ilyen forrás is található, mint a Bagoly borvíz vagy a tusnádfürdői Csiszár fürdő timsós medencéi.

2. Borszék fürdője és borvízforrása köré évszázadok óta gyógyturizmus épül. A színes fürdőélet ugyan egy ideig hanyatlott, ám 2009-ben létrejött a Tündérkert feredő, és a forrásokat is máig sokan felkeresik.

3. Szejkefürdő magnézium- és kalciumtartalmú, ionokkal teli vize szürkés színű, keringési és emésztési, főként gyomorbetegségek ellen használják. Érdemes itt a székelykapuk sorát és a fürdőmúzeumot is megnézni.

4. Noha Korond főként kézművesei szépen munkált termékeiről, vásáráról híres, vize is említésre érdemes. Nátriumos, klóros forrásai és vasas-kénes borvízforrása több helyen is feltör. Reuma, hurutos betegségek és nőgyógyászati problémák ellen ajánlott.

5. Kovászna szénsavas gyógyvízben, konyhasóval teli vízben és feltörő gázokban is bővelkedik. Az itt kúrálódó vendégek nemcsak vizes, de gázfürdő, azaz mofetta segítségével is gyógyulhatnak. A Pokolsárnak nevezett kénes-szénsavas forrással reumát, hurutokat kezelnek.

6. Homoródfürdő egyike a vasas vízforrással büszkélkedő községeknek, ahol üdülőtelep épült a hideg és meleg víz köré. Fürdőként a bőrnek, míg ivókúra formájában a vérszegénységnek tesz jót.

7. Kirulyfürdő Lövéte része, ahol szódabikarbónás, erősen gyulladáscsökkentő hatású víz tör a felszínre. Ezzel légúti hurutokat, belsőleg alkalmazva emésztési problémákat lehet kezelni. Ásványi víze nátriumos, káliumos, vízhajtó, akár a szívbetegeknek is segítséget jelenthet.

8. Málnásfürdő borvízforrása glaubersót, azaz keserűsót tartalmaz. Enyhe hashajtó, máj-, bél-, gyomor- és epebetegségek ellen isszák, és bőrbajokat kezelnek a fürdéssel. Malnas Maria néven palackozzák is.

9. Kászonjakabfa két borvízforrást tudhat a magáénak, melyek körül fürdők, sőt, egy ideig palackozó üzemek működtek. A Salutaris-forrás és a jódos-brómos vizek olyan erősen hatnak a pajzsmirigyre, hogy csak orvosi rendelvényre ajánlott belőlük fogyasztani apró adagokat.

10. A bálványosfürdői üdülőtelepen az Apor lányok feredője egyike a legfontosabb látványosságoknak, míg a szénsavas gázt kibocsátó Büdös-barlang és a kénlerakódásokkal teli Gyilkos-barlang számos története is sok turistát lenyűgöz.

 

 

Hasonló hírek

Apró tippek a nyári utazásokhoz

Géza

Ezek a világ legjobb légitársaságai

Mazsi

Hódít az online szállásfoglalás

info