Image default
Életmód hírek

Székely leányok, legények kapaszkodtak közös táncba

hirmagazin_2015-07-05_191712

Forrás: hirado;
Több mint háromezren öltöttek népviseletet a csíksomlyói hegynyeregben tartott Ezer székely leány ünnepére – közölte a Székelyhon portál.

A két világháború között indult, majd a kommunizmus bukása után újjáélesztett székely ünnepségen a szervezők 2255 népviseletbe öltözött székely leányt és 1064 székely legényt regisztráltak szombaton, ám a hagyományos ruhákat viselők száma minden bizonnyal ennél nagyobb volt. A jövő évi rendezvény házigazdája Csíkszentimre lesz, ugyanis a csíkszetimreiek jelentek meg a legnagyobb arányban népviseletben a találkozón.

Közös tánc az Ezer Székely Leány Napja ünnepségen, az erdélyi Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, a Hármashalom-oltár előtt Csíksomlyón 2015. július 4-én. MTI Fotó: Veres Nándor

A székely népviselet parádéja Csíkszereda főterén kezdődött, ahol közös táncba kapaszkodtak a résztvevők. A csíksomlyói kegytemplomban Böjte Csaba ferences szerzetes adott lelki útravalót számukra. Arra biztatott mindenkit, hogy nézzen szembe a feladatokkal, az élet nehézségei ellenére ne adja fel céljait. Azt a meggyőződését is hangsúlyozta, hogy a székelyeknek a szülőföldjükön van a helyük.

A csíksomlyói hegynyeregben egész nap folytatódott a mulatság. A nap folyamán 27 néptánccsoport tagjaként csaknem 1100 fiatal mutatta be tánctudását. A helyszínen több mint hatvan kézműves volt jelen, számos mesterség művelését is bemutatták.
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A sikertörténet, ami bejárta a világot!

Mazsi

Ezt a 3 dolgot kell tennünk a lelki békénk érdekében

Edit

Értékké vált az ivóvíz

Géza