Image default
Belföldi hírek

Szégyen, és alávaló cselekedet! Nincsenek szavak rá.. Tüntetők megtámadták és köpködték a református püspököt és a zsinat világi elnökét

Rendőrök menekítettek ki három református egyházvezetőt az Országgyűlés keddi alakuló ülése után a parlament elől – adta hírül a Református.hu.

Huszár Pál a Zsinat májusi ülésén

Élő rendőrkordon vette körbe Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát, hogy ép bőrrel hagyhassák el az Országház épületét. A református egyházi vezetők meghívott vendégként vettek részt az Országgyűlés alakuló ülésén május 8-án délelőtt. „Nem vagytok magyarok! Szégyelljétek magatokat! Mocskos hazaárulók! Gyilkosok!” – a Református.hu-n megjelent hír szerint ezt ordították a kormányellenes tüntetők a parlamentnél.

A 76 éves egyetemi tanár, műfordító Huszár Pált megviselték a történtek, erről is beszélt a portálnak, miután visszatért a zsinati székházba: „Először is hálás vagyok Istennek, hogy ép bőrrel megúsztuk. Közeledem a nyolcvan év felé, de még nem fordult elő soha, hogy készenléti rendőrök menekítsenek ki egy épületből. Már napokkal ezelőtt lehetett olyan híreket hallani, hogy tüntetők megrohamozzák majd az Országházat, de amikor megérkeztünk, még csendes volt minden. Bezzeg, amikor hazaindultunk volna, a feldühödött tüntetők megakadályozták, hogy békében távozzunk. A gazembertől a csalóig mindennek lehordtak minket, de mi nem szóltunk vissza senkinek. Hála Istennek mellettem volt két fiatalember, Szenn Péter püspök úr, és Gér András zsinati tanácsos úr; összekapaszkodtunk mind a hárman, és vigyáztak rám, nehogy fellökjenek. Közben a rendőrök utat nyitottak nekünk, hogy elérhessük az autót, ami már várt ránk.”

Szenn Péter püspök

„Nem szeretnék semmi rosszat mondani a tüntetőkről – fogalmazott Huszár Pál –, de mintha arra játszottak volna, hogy kiprovokáljanak egy pofont a rendőröktől. Az egyenruhások viszont végig higgadtak maradtak, ezt köszönöm nekik. Sajnálom a történteket, ugyanis bent az Országházban ünnepi pillanatok tanúi voltunk, meghallgattuk az eskütételt, de a kint ordítozó tüntetők hamar visszarántottak minket a hétköznapokba. Mindannyian méltatlannak éreztük a helyzetet, hiszen annyi ocsmányságot zúdítottak ránk, anélkül, hogy tudták volna, kik is vagyunk valójában. Ami viszont nagyon jól esett, hogy a teológus tanítványaim, látva a felvételeket az interneten, azonnal aggódva érdeklődtek a hogylétem felől. Most mindannyian leckét kaptunk abból, hogy a demokrácia keretei között mi mindent meg lehet tenni.”

Gér András zsinati tanácsos a parlamentből kilépve hiába próbálta elmagyarázni a tüntetőknek, hogy ők nem politikusok, hanem meghívott vendégek, ez senkit nem hatott meg: „A tüntetők tovább pocskondiáztak, lökdösődtek és gúnyos megjegyzéseket tettek ránk. Szenn Péter püspök úr bocskait viselt, ez különösen irritált néhány tüntetőt, akik többször is megköpdöstek minket.” Mint mondta, ez az egész atrocitás azért is volt fájó, mert „Huszár Pál egy idős, köztiszteletben álló egyházi vezető, egyetemi tanár, aki mindig büszke volt a magyarságára és sokat tett az országért, valamint a református egyházért. Szenn Péter ötgyermekes édesapaként a horvátországi református magyarok lelki vezetője, aki sokat tesz azért, hogy a délvidéki magyarság megmaradhasson. Az inzultus végül úgy zárult, hogy Bogárdi Szabó István püspök úr taxival jött elénk, és rendőri biztosítás mellett elhagyhattuk a helyszínt.”

Az alábbi linken megtekinthető az Index.hu élő felvétele az incidensről.

Forrás és képek: Református.hu

Hasonló hírek

A bíróság szerint jogosan nevezhették egykori szkinhedvezérnek a Jobbik alelnökét

Géza

Szerdán mozgalmassá válik időjárásunk! Szerdán ónos eső és hó! Itt a pontos menetrend!

Edit

Prága is bekeményít

Edit