Hirmagazin.eu
Főoldal » Százezrek fittyet hánynak a nehéz, sípoló légzésre
Egészség - betegség

Százezrek fittyet hánynak a nehéz, sípoló légzésre

Magyarországon 180–200 ezer krónikus tüdőbeteget tartanak nyilván. A betegségben érintettek számát azonban az orvosok ennél jóval többre, csaknem 500 ezerre becsülik. Ez azt jelenti, hogy a betegek több mint fele nem fordul orvoshoz, pedig a korai felismeréssel és kezeléssel jelentős javulás érhető el

A nemzetközi statisztikák szerint a felnőtt lakosság körülbelül 5 százaléka szenved COPD-ben (krónikus obstruktív tüdőbetegség), elsősorban a 45–50 év fölötti korosztályban, akiknek 80–90 százaléka vélhetően a dohányzás miatt érintett a betegségben.

A tüdőgyógyász magyarázata szerint az obstruktív kifejezés alatt a légutak, pontosabban a tüdő végrészein található kis hörgők összeszűkülését kell érteni, aminek hatására nehéz, sípoló légzés alakul ki. Amennyiben a kis léghólyagocskák összeszakadoznak, akkor pedig már tüdőtágulatról lehet beszélni.

Magyarországra számítva az említett 5 százalék nagyjából 500 ezer embert kellene, hogy jelentsen, ezzel ellentétben „ csak”

180–200 ezer tüdőbeteget tartanak nyilván és kezelnek, vagyis nagyon sok beteg „valahol elvész”.

Hidvégi Edit meglátása szerint közülük sokan úgy gondolhatják, „én dohányoztam, tehát akkor automatikusan köhögök, mivel egyre öregebb vagyok, egyre jobban fulladok”, ezért pedig nem fordulnak orvoshoz, pedig érdemes lenne.

A megfelelő időben megkezdett kezelés ugyanis sokat javíthat a légzésükön, különösen, ha leszoknak a dohányzásról.

A betegség jellemző tünete tehát a fulladás, a nehéz légzés és az, hogy nehezebben bírjuk a terhelést, valamint sok esetben a köhögés. „Sajnálatosan/szerencsére” a COPD nem a dohányzás első éveiben alakul ki – egy krónikus hörghurut veszi kezdetét, ami egyre és egyre romlik az évek során. Ahogy egyre több cigarettát szív el valaki, vagy akár valamilyen káros gőzt, port szív be, gondolva itt a légszennyezettségre, csak 30–40 év után jelentkeznek a COPD-s tünetek.

A krónikus tüdőbetegség kezelésére jellemzően belélegezhető – relatíve hatékony – gyógyszerek szolgálnak, amik használata azonban némi tanulást igényel.

A készítmények eltérő hörgőtágítók lehetnek, súlyos esetekben, például egy asztmás embernél pedig szteroidok alkalmazására is szükség lehet ezek mellett, megelőzendő az újabb és újabb fulladásos–köhögéses rohamokat.

A tüdőgyógyász arra is kitért, hogy bár a COPD-s és a Covid-betegek tünetei között lehetnek hasonlóságok – fulladás, köhögés –, azonban utóbbiak esetében fennáll a kifejezett tüdőgyulladásos röntgen- illetve CT-eltérés is, de természetesen a krónikus tüdőbetegek is ki vannak téve a koronavírusnak.

Ezért kihangsúlyozandó, hogy a COPD-s betegek rendszeresen használják a számukra beállított megelőző gyógyszereket, így a higiéniás és maszkviselési szabályok betartása mellett nem lesznek kitéve nagyobb kockázatnak, mit bárki más.

Nyitókép: Pixabay
infostart

Hasonló hírek

Másodfokú riasztást adott ki az Országos Közegészségügyi Központ

Edit

Így gyógyíthatod meg az egész tested a tenyereden keresztül! – VIDEÓ

Mazsi

Nem tud hízni? Ezek lehetnek az okai

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!