Hirmagazin.eu
Főoldal » Százak gyújtottak gyertyát Budapesten
Belföldi hírek

Százak gyújtottak gyertyát Budapesten

Forrás: MTI

Több százan gyűltek össze szombaton késő délután Budapesten, a Francia Intézet előtt a pénteki párizsi merényletek áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen.

emlékezés a terror áldozataira

Fotók: Katona László

Trócsányi László igazságügyi miniszter felidézte, hogy nincs egy éve, amikor utoljára ugyanitt egy hasonló megemlékezésen vett részt, januárban, a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo ellen elkövetett támadás után. Akkor – mint fogalmazott – “azt reméltük, hogy ilyen szörnyűség nem történhet meg még egyszer”.

A miniszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azt mondta: Magyarország osztozik Franciaország gyászában. Együtt érzünk a francia nemzettel – mondta Trócsányi László, aki szerint a Párizsban elkövetett merényletek nem csak Franciaország, hanem “mindannyiunk ellen irányultak”, és “közös, európai értékeinket érte támadás”.

“Most a gyász ideje van” – hangsúlyozta Trócsányi László, felidézve, hogy vasárnapra a magyar kormány is nemzeti gyásznapot hirdetett. Mint kiemelte: “ilyen tetteket semmi sem igazolhat”. Magyarország nemet mond a terrorizmusra és a barbarizmusra – tette hozzá.

A miniszter idézett a Franciaországban 1789-ben elfogadott emberi és polgári jogok nyilatkozatából, és arra hívta fel a figyelmet: közös érdekünk, hogy alapvető emberi jogainkat, emberi méltóságunkat megvédjük. Nem mondunk le szabadságunkról – jelentette ki Trócsányi László, aki beszédét azzal zárta: “Éljen Franciaország, éljen Magyarország!, Vive la France, vive la Hongrie!”.
emlékezés a terror áldozataira

A fokozott rendőri biztosítás mellett tartott rendezvényen rövid beszédet mondott Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete is, aki ugyancsak megrendültségének adott hangot.

A Francia Intézet előtt többen mécseseket gyújtottak, illetve virágot helyeztek el. Köztük volt Martonyi János volt külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és felesége, továbbá Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, valamint több ellenzéki politikus: mások mellett Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselő és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője és Csárdi Antal (LMP) fővárosi képviselő.

Az 5 órakor kezdődött megemlékezésen még egy óra múlva is hosszú sor állt a Francia Intézet előtt. Fiatalok és idősek, családok – köztük több, Magyarországon élő francia – gyertyagyújtással, virágokkal, néma főhajtással emlékeztek a pénteki párizsi terrortámadások áldozataira.

A Demokratikus Koalíció, az Lehet Más a Politika és a Magyar Szocialista Párt pedig a francia nagykövetség elé ment kifejezni részvétét.
emlékezés a terror áldozataira3

Francia színekbe borult a Nagyerdei Stadion. (Fotó: MTI)

Több százan emlékeztek az áldozatokra a Szent István-bazilikánál is
A Tranzit közösség szervezésében jött létre a megemlékezés, az emberek mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére a templom lépcsőjén, illetve este hat órakor megkondultak a bazilika harangjai is.

emlékezés a terror áldozataira4

Olvasói fotó

Az eseményen mécsest gyújtott mások mellett Martonyi János volt külügyminiszter, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő.

emlékezés a terror áldozataira
Olvasói fotó

A KDNP korábban azt közölte, hogy csatlakoznak a Tranzit közösség felhívásához, és részt vesznek a megemlékezésen.
emlékezés a terror áldozataira6
Olvasói fotó

KAPCSOLÓDÓ CIKK:
https://www.hirmagazin.eu/hirek/kulfoldi-hirek/tobszoros-terrortamadas-parizsban-pentek-ejjel-rengeteg-a-halott

 

Hasonló hírek

Készítettek-e a bevándorlókról titkos adatbázist a tranzitzónában? (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Egymástól lopkodják a mérnököket a cégek Magyarországon

Edit

104 ország állampolgárai haladtak át Magyarországon

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------