Belföldi hírek

Századvég-szakértő: mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből

Századvég-szakértő: mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből

forrás: MTI

Mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jelzett is, ezt a kormány várhatóan idén kipótolja – mondta György László, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Hozzátette: az Eurostat adatai szerint 0,3 százalékkal van Magyarország elmaradva az uniós átlagtól a bruttó hazai termék (GDP)-arányosan oktatásra fordított összegben, ami körülbelül ennek a százmilliárd forintnak felel meg.

Az átlageredményeket nézve a magyar diákok az OECD középmezőnyének alján helyezkednek el, azonban ez nagyon egyenlőtlenül oszlik el az országban – ismertette. Nagy a különbség a világ élvonalát képviselő elitgimnáziumok és vidéki leszakadó területek között – mutatott rá.

Századvég-szakértő: mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből

Ez a szakértő szerint arra vezethető vissza, hogy a 2013-as átalakítás előtt az önkormányzatok voltak a fenntartók többségében, amelyeknek 20, majd 50 százalékban kellett volna finanszírozni az iskolákat. Mivel sok önkormányzatnak nincsenek saját bevételei, a 20 százalékot sem sikerült kitermelniük sok esetben. Az oktatás irányításának központosításával a területi egyenlőtlenség enyhítését szeretnék elérni – mondta.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Közlekedés-határállomás: Forgalomkorlátozás lesz hétfőn és kedden a záhonyi határállomáson

info

„Európa migrációs kontinens” – migránspárti EP-képviselők álltak ki a kvóták mellett az M1-en (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Újra nettó hitelfevevők a cégek

info