Image default
Belföldi hírek

Századvég-szakértő: mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből

forrás: MTI

Mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jelzett is, ezt a kormány várhatóan idén kipótolja – mondta György László, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Hozzátette: az Eurostat adatai szerint 0,3 százalékkal van Magyarország elmaradva az uniós átlagtól a bruttó hazai termék (GDP)-arányosan oktatásra fordított összegben, ami körülbelül ennek a százmilliárd forintnak felel meg.

Az átlageredményeket nézve a magyar diákok az OECD középmezőnyének alján helyezkednek el, azonban ez nagyon egyenlőtlenül oszlik el az országban – ismertette. Nagy a különbség a világ élvonalát képviselő elitgimnáziumok és vidéki leszakadó területek között – mutatott rá.

Századvég-szakértő: mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből

Ez a szakértő szerint arra vezethető vissza, hogy a 2013-as átalakítás előtt az önkormányzatok voltak a fenntartók többségében, amelyeknek 20, majd 50 százalékban kellett volna finanszírozni az iskolákat. Mivel sok önkormányzatnak nincsenek saját bevételei, a 20 százalékot sem sikerült kitermelniük sok esetben. Az oktatás irányításának központosításával a területi egyenlőtlenség enyhítését szeretnék elérni – mondta.

 

Hasonló hírek

Nem jogerős a Czeglédy nyilvántartásba vétele elleni fellebbezés elutasítása

Géza

Ez az utolsó alkalom, mikor valaha is beszélsz velem – mondta Zuckerberg

Géza

Veres András szerint a keresztényeknek segíteniük kell az úton lévőket

Edit