Hirmagazin.eu
Főoldal » Szaúd-Arábia megindította az olajárháborút – Lépéskényszerben az amerikaiak és az oroszok
Külföld

Szaúd-Arábia megindította az olajárháborút – Lépéskényszerben az amerikaiak és az oroszok

Drasztikusan esett a kőolaj világpiaci ára vasárnapról hétfőre, melyért az iparág három meghatározó szereplője, az Egyesült Államok, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország a felelős. Utóbbi kettő sikertelen egyeztetéseit követően Szaúd-Arábia leadta az első figyelmeztető lövést.

Most az oroszokon és az amerikaiakon a sor, hogy újratervezzék a stratégiájukat.

A kép illusztráció (Fotó: EPA/Noufal Ibrahim)

Az utóbbi időben a kőolaj világpiaci ára meghatározó tényező volt: befolyásolta a nemzetgazdaságokat, a hadiipart, a világgazdaságot. Ebben kulcsszerepet játszott többek között az OPEC és Oroszország. A jelenlegi helyzet sajátossága az, hogy a koronavírus-fertőzés terjedése miatt a kereslet esett, amit az OPEC vezető országai, így Szaúd-Arábia és az oroszok máshogy ítéltek meg – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a hirado.hu-nak.

Az OPEC attól tart, hogy az olajipar történetének legnagyobb visszaesésével néz majd szembe a keresleti oldalon. A szervezet pénteken még abban reménykedett, hogy napi másfél millió hordóval csökkentheti a kőolaj-kitermelést a világpiacokon az árak stabilizálása érdekében, az Oroszországgal való egyeztetés azonban sikertelen volt, amire válaszul az OPEC

felmondta a kitermelés-visszafogásra irányuló megállapodást.

A kitermelést a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében visszafogó megállapodást 2016 decemberében kötötték meg az OPEC+ csoport tagjai, és 2017 januárja óta folyamatosan hatályban tartották, mindössze a szintjén változtattak a piaci helyzettől függően – írta az MTI.

Nógrádi György kiemelte: eddig, ha csökkent a kereslet, általában visszafogták a termelést, ami az árakat nagyjából kiegyenlítette. A jelenlegi helyzetben az orosz álláspont azonban az volt, hogy a koronavírus hatása a kőolaj-kitermelésre és tágabb értelemben a világgazdaság egészére egyelőre nem meghatározható, ezért Oroszország nem volt hajlandó az egyezségre.

Az OPEC 14 tagállama és az olajkartellen kívüli tíz szövetséges ország, köztük az Oroszország alkotta OPEC+ néven is emlegetett csoport szétesése több mint hároméves együttműködésnek vetett véget.

Szaúd-Arábia az oroszokat bünteti, de ez az Egyesült Államokra is hatással van

A szaúdiak válasza rendkívül drasztikus volt, és nem álltak meg csupán a kitermelést visszafogó megállapodás felmondásánál. Bejelentették, hogy az olaj hordónkénti árát a következő hónapban hat helyett nyolc dollárral csökkentik, valamint azt is, hogy jelentősen, napi tízmillió hordó fölé, növelik a nyersolaj-kitermelést áprilistól.

A bejelentés következtében az olaj világpiaci ára hatalmasat zuhant. A CNN adatai szerint vasárnapról hétfőre a hordónkénti ára 34 százalékkal esett, amivel

az elmúlt harminc évben a harmadik legnagyobb csökkenést produkálta.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletágvezetője a hirado.hu-nak elmondta: az OPEC elsődleges célja Oroszország büntetése, hiszen az alacsonyabb ár a szervezet számára is kisebb bevételt jelent. Szaúd-Arábia olcsón tud kitermelni, tehát nem érinti súlyosan az olajárcsökkenés, szemben például az oroszokkal, vagy az amerikai palaolaj-kitermelőkkel, akiknél a kitermelési költség magas.

Nógrádi György ehhez hozzátette, az alapvető probléma az, hogy a világon csak a szaúdiak termelnek ki olcsóbban, ezért lehetetlen olyan alacsony árat meghatározni, hogy azzal ne járnának jól. Bármilyen verseny vagy katasztrófa van a piacon, Szaúd-Arábia és a belső-Arab-öbölben található olajkitermelő országok mindenképp kevesebbet veszítenének, mint az oroszok és az amerikaiak.

Oroszország célja az amerikaiak ellehetetlenítése?

A biztonságpolitikai szakértő elmondta: Oroszországnak jelenleg két stratégiai ereje van: a kőolaj és a földgáz, valamint a hadsereg. A földgáz- és a kőolajbevétel meghatározó az ország számára. Azzal, hogy visszazuhant a kőolaj világpiaci ára, az oroszoknak az egész eljövendő stratégiájukat át kell dolgozniuk. Ugyanez igaz az Egyesült Államokra, amely az elmúlt években importőrből nettó kőolajexportőrré vált azzal, hogy elkezdte a palagáz kitermelését.

A CNN amerikai elemzőkre hivatkozva azt állítja, Oroszország azért nem ment bele a kőolaj-kitermelés csökkentésébe, hogy ezzel ellehetetlenítse a piacon az Egyesült Államok azon palaolaj-exportáló cégeit, amelyek közül soknak magas olajárakra van szüksége a túléléshez.

Természetesen a mögöttes okokról csak találgatni lehet. Annyiban a feltevésnek van igazságalapja, hogy nekik fáj legjobban az alacsony olajár a magas kitermelési költségek miatt. Ugyanakkor erre már volt korábban is próbálkozás – sikertelenül: 2015-ben Szaúd-Arábia próbálta így kivéreztetni a palaolaj-termelőket. A siker tehát kérdéses. Ugyanakkor Donald Trump amerikai elnöknek az alacsony olajár szimpatikus lehet a mérsékeltebb benzinár miatt. Twitter-üzenetében ki is fejtette: Csökkennek a benzinárak, jó a fogyasztóknak” – emelte ki Regős Gábor.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Good for the consumer, gasoline prices coming down!

Az olajárháború miatt olcsóbbak lesznek a hazai üzemanyagok is

Az olaj világpiacán zajló események hatással vannak a magyarországi üzemanyagok árára is, ezért biztosra vehető, hogy a benzin és a gázolaj ára jelentősen csökken idehaza a következő napokban – mondta a Magyar Nemzetnek Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára.

Az viszont, hogy ez milyen mértékben és milyen ütemben következik be, már a vállalatok árképzési mechanizmusának is kérdése – tette hozzá a szakértő a lap keddi számában megjelent cikkben.

Nem szabad elfelejteni, hogy az olajárváltozás hatásának megjelenése az üzemanyagok árában mindkét irány esetén időigényes, és függ attól is, hogy a most tapasztalható zuhanást milyen piacrendeződés követi. A belföldi forgalmazású üzemanyagok döntő hányadát a hazai finomítóban állítják elő, amelyet az Oroszországból érkező vezeték táplál kőolajjal” – fogalmazott.

Az orosz olaj árképzése pedig havonta történik, tehát a havi jegyzések átlagához kötik az adott hónapban leszállított kőolaj árát. Vagyis

ha egy napig drámai esést látunk az olajpiacokon, az biztosan megjelenik a havi átlagban,

de a végeredmény kialakulása értelemszerűen nagyban függ attól is, hogy a hónap hátralévő részében hogyan alakulnak a jegyzésárak – magyarázta Grád Ottó.

„Csökkennek az üzemanyagárak, ami megjelenik az inflációban is, így az MNB-n lévő szigorítási kényszer némileg enyhül, illetve későbbre tolódik – amikor normalizálódnak az árak, nagyobbat kell majd szigorítania. Versenyképességi szempontból ugyanakkor az országnak jó, hiszen hazánk az olajat nagyrészt importálja” – hangsúlyozta Regős Gábor.

Mi várható a közeljövőben?

Grád Ottó szerint senki nem érdekelt abban, hogy ilyen alacsony szinten stabilizálódjon a kőolaj világpiaci ára.

Azt gondolom, hogy az utóbbi időben jellemző, hordónként 50–70 dolláros ár volt az, ami az olajtermelő és -felhasználó országok számára is elfogadható volt. Ez volt az az árszint, amely mellett a gazdaságok stabilan voltak képesek működni, hiszen szem előtt kell tartani azt is, hogy a fejlett országok által előállított ipari termékek jelentős piacát éppen azok a kőolaj-kitermelő országok alkotják, amelyeknek most az áresés miatt a bevételeik jelentős mértékben visszaesnek. Remélhetőleg gyorsan rendeződik a kőolajtermelő országok vitája, és visszaállhat egy stabilabb árszintre a jegyzés” – fejtette ki a szakértő.

Geopolitikai szempontból az lesz a fontos, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közösen reagálja-e le a helyzetet.

Az oroszok alapvető stratégiai célja az, hogy a kőolaj világpiaci ára valamelyest emelkedjen, és ez az Egyesült Államok érdeke is. A kérdés az, hogy egy amerikai elnökválasztás előtt egy ilyen létkérdésben leül-e egymással tárgyalni a két ország vezetése, vagy fű alatt megtörténnek-e a tárgyalások, de az utóbbi a sajtó számára nem fog kiszivárogni” – mondta Nógrádi György.

A címlapfotó illusztráció, ATV

szerző: Szabó Tamás

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Csaknem 300 menekültre bukkantak egy indonéz tengerparton, fél éve hánykolódhattak a tengeren

Géza

Párizs no-go zónáiban kannibalizmusra is volt már példa

Mazsi

Hétezer muszlim terrorista szivárgott vissza Európába

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------