Főoldal > Hírek > Tudástár > Csillagászat, űrkutatás > Szándékos gyújtogatás: a NASA így végzi ki űrhajóját a világűrben! – VIDEÓ
Szándékos gyújtogatás: a NASA így végzi ki űrhajóját a világűrben! - VIDEÓ

Szándékos gyújtogatás: a NASA így végzi ki űrhajóját a világűrben! – VIDEÓ

Hirdetés

El­ké­pesztő kí­sér­letre ké­szül a NASA! A gon­do­san meg­ter­ve­zett űr­tü­zet ka­me­rák­kal rög­zí­tik. A NASA tu­dó­sai a lán­gok vi­sel­ke­dé­sére kí­ván­csiak a zéró gra­vi­tá­ciós tér­ben.

A NASA a közeli napokban hordozórakétát lő a világűrbe, hogy élelmet és tudományos eszközöket juttasson el a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó asztronautáknak. Az ellátmány kirakodása után az űrjárművet az űrállomás elmúlt hónapok alatt keletkezett hulladékával rakják tele.

Szándékos gyújtogatás: a NASA így végzi ki űrhajóját a világűrben! - VIDEÓ

A küldetés izgalmas része csak ezután következik. A NASA a szeméttel és éghető anyagokkal megtömött járművet,

Föld körüli pályára állítja és szánt szándékkal meggyújtja!

A kísérletet 4 órával a lecsatlakozás után fog megtörténni, így az ISS legénységét elviekben nem veszélyeztetheti. A kísérlet célja hogy megvizsgálják, miként zajlik a világűrben az égés folyamata, és hogy viselkedik a láng zéró gravitációs környezetben. Tanulmányozni fogják az oxigén és széndioxid koncentrációját, illetve viselkedését.

Az egész kísérlet 15-20 percig fog tartani. Minden egyes rezdülést szenzorok tucatjaival figyelnek majd, és videofelvétel is készül az űrbéli lángokról. A szükséges adatok begyűjtése után a járművet belevezetik a föld légkörébe, ahol az egész szerkezet hamuvá lesz. Így az nem fogja tovább gyarapítani a kritikus mennyiségű űrszemetet.

Forrás: Ripost

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: