Főoldal » Számosz, Leszbosz, Híosz – Nem bírják tovább! – videók
Külföld

Számosz, Leszbosz, Híosz – Nem bírják tovább! – videók

A szigeten ragadt illegális bevándorlók verbális és fizikai inzultusát is el kellett viselnie a Híoszra érkező görög munkaügyi miniszterhelyettesnek.

Az athéni kormány szigorított a menedékjoghoz jutás feltételein, így a menekültek reményüket vesztették. Eközben az egyébként is rossz körülményeik tovább romlottak a durván túlzsúfolt táborokban.

Mintegy 42 ezer menedékkérő tartózkodik jelenleg az égei-tengeri szigeteken. Híoszon 1300 férőhelyre több mint 6 ezer jut. Leszboszon a 4600 fős kapacitásra több, mint 21 ezer. Leszboszon pedig az ezernél kevesebb ágyon 7600-nál is több migráns osztozik.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a görög szigetek menekültjeinek 35 százaléka gyerek – többségük 12 év alatti -, 22 százalékuk nő.

A szigeteken élő görögök is nehezen élik meg ezt a helyzetet. Ráadásul úgy érzik, a kormány magukra hagyta őket a problémával.

– Szerda délben tüntetéseket és vezetői gyűléseket is tartunk Számosz és Híosz több településén – mondta el az Égei-tenger északi régiójának kormányzója. A tervek szerint Athénba küldjük a regionális tanácsosokkal tiltakozó levelünket. Valamint az Ügyvédi Kamara vállalta, hogy képvisel minket; keresetet nyújt be közömbösség címén a kormánnyal szemben. Mert jelenleg teljes közönnyel figyelik az itt zajló eseményeket – közölte Kosztasz Mutzurisz.

Számosz polgármestere rávilágít, miből van elegük a helyieknek.

– Az egész szigeten elterjedtek a betörések, lopások, fosztogatások. Európának védenie kellene saját érdekeit is. Kivéve, ha nagyon kényelmesen ücsörög a foteljében a társalgójában, és hagyja, hogy a görög kormány egyedül küszködjön, erőlködjön, főjön a saját levében – fogalmaz Jorgosz Sztancosz.

A munkaügyi miniszterhelyettes úgy látja, a Híoszon meglévő struktúrák nem teszik lehetővé az új menekültügyi törvény végrehajtását. Ugyanakkor kijelentette, a kormány határozott szándéka a szigetekre szorult menedékkérők számának csökkentése.

BasedPoland@BasedPoland

Video from Europe’s largest asylum center (in ) 3 days ago.

Migrants are rioting,setting fires and blocking streets because it’s winter and it’s cold.

They want Greece to move them from the island to the mainland so that they can continue to Germany/Sweden

Embedded video

Twitter-videó:

Hasonló hírek

Megkezdődtek a csoportos kitoloncolások Németországból

Edit

Melege volt az utasszállítón, kinyitotta a vészkijáratot

Mazsi

Küszöbön a koreai háború

Mazsi