Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Szakmai titkok rendőreinktől, avagy miért nem tud egyetlen egy mocsok migráns se bejutni hazánkba Tompánál? Oszd meg!

Szinte lehetetlen, hogy a tompai határát­kelőnél bárki is jogellenesen bejusson az országba egy kamionban. A zsaruk napon­ta átlagosan 300 „nagyvasat” vizsgálnak át tüzetesen. (2018. augusztusa, Zsaru Magazin)

Rendőreink ismernek minden trükköt, így akadályozzák meg az illegális határátlépést.

A tompai magyar–szerb határátkelőnél augusztus 9-én reggel 36 fokos a hőség. Sorra jönnek a kamionok, vagy ahogy a zsaruzsargon mondja: a „nagyvasak”.

– A Kelebiai Határrendészeti Kirendeltséghez tartozunk, ott a vasúti határátkelést ellenőrizzük, Tompáé a közút – magyarázta Péli Imre alezredes, a Tompai Közúti Határátkelőhely határrendészeti osztályvezetője. – Mióta létezik kamionforgalom, vannak próbálkozók is, akik potyautasként akarnak bejönni Magyarország területére. Korábban a görögdinnye-szállítóknál volt jellemző, hogy a gyümölcsök között emberi fejre is bukkantunk a rakományban. A 2015-ös migrációs nyomás óta több a próbálkozó, rakománytól függetlenül jönnek a potyautasok. Már nem az a jellemző, hogy a pakolásnál ugranak be észrevétlenül a raktérbe, a szerbiai parkolókban történik a „felszállás”. Embercsempészbandák is segítik a próbálkozókat, a módszereikből már tudjuk, melyik parkolóban választották ki a kamiont.

Tompa HRK kamion – migráns 2018 08 09. BKMRFK

A zsaruk szerint igazából tavaly, 2017-ben futott fel ez a fajta illegális határátlépési módszer, amikor a déli szakaszon teljessé vált az ideiglenes biztonsági határzár. Először csak a vonatokon próbálkoztak bejutni a határsértők, idén már a kamionokkal is egyre többen próbát tesznek. Tavaly 25 alkalommal 59 potyautast kaptak el a teherautókon a határrendészek. Idén az első hat hónapban 34 esetben derítettek fel jogsértést, 115 határsértőt fordítottak vissza adategyeztetés és meghallgatásuk után a tranzitzónába. A zsaruk tapasztalata szerint tavaly és idén arra még nem merült fel adat, hogy a sofőrök – magyar, lengyel, makedón, szerb, török kamionosoknál találtak potyautast – benne lettek volna a teherautó titkos turistabusszá alakításában.

– Tapasztalataink szerint szerb autópálya-parkolókban jutnak a járműbe a határsértők – folytatta Péli alezredes. – A ponyvás rakományt szeretik a legjobban, van banda, amelyik felülről vágja ki a ponyvát, ott juttatja be a határsértőt. Aztán az embercsempészek összevarrják a rést, nehogy elárulja őket a lyuk. Ezt kiismerve a beléptetésnél mi mindig tükörrel megnézzük a pótkocsik tetejét is. Egy másik társaság a ponyvát záró zsinórok elvágásával, majd újraragasztásával „játszik”. Elég csak megfeszíteni a zárózsinórt, ha trükköztek vele, már szakad is. Egy harmadik csapat a konténerekbe juttatja be az ezért több száz eurót fizető potyautast. Hamis szerb zárjegyeik vannak, de van, hogy csak a régit vágják le, majd ragasztják vissza, már ismerjük ezt a fogásukat is. Kifigyelik az alvó kamionost, és csendben dolgoznak. Mindegy, mi a rakomány, elbújtatják az embereket autógumi, bútor, elektronikai termék közé, akár vaslemezek mögé.

Tompa HRK kamion – migráns

Utóbbi sem mentesít a lebukás alól, a zsaruk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival együttműködve röntgennel is átvilágítják a kamionokat.

– Minden „nagyvasat” tüzetesen átvizsgálunk – mondta Nagy Tamás törzsőrmester, határrendész. – Az üres rakomány is megy a röntgen alá, találtunk már ott is padlózat alá bújt határsértőt. Megnézzük a kamionok légterelőit és alvázát is, oda is bebújnak. Ők az „önkéntesek”, akik külső segítség nélkül próbálkoznak, kockáztatva akár az életüket is. A rakományt tükrökkel, szén-dioxid-mérővel – a kilélegzett emberi levegőt érzékeli –, szívhangdetektorral is megvizsgáljuk. Majd jön a röntgen, lehetetlen átjutni ezeken az ellen­őrzéseken.

Csajbók Ádám Zoltán őrmester, a Készenléti Rendőrség megerősítő járőreként dolgozik a bejövő kamionsávban. Ismeri a csempésztrükköket, a vizuális ellenőrzéskor megrángatja az összes ponyvarögzítő zsinórt, megnéz minden vámzárat, felmászik a rakomány tetejére:

– Azt is tudjuk, a parkolókban általában a sorban utolsó kamionba rakják be a csempészek a potyautast. Másik sofőr így nem veheti észre a mutatványt, és nem szólhat. Szigorú az ellen­őrzésünk, ugyanakkor a lebukás nem hatja meg a próbálkozókat, van olyan határsértő, akit ötször is leszedtünk már a kamionról. Vigyorogva üdvözöl bennünket, kikísérjük a tranzitzónába, visszamegy a szerb területre, egészen az első nagyobb kamionparkolóig, és kezdődik minden elölről.

A zsaruk szerint a határsértők minden helyet megtalálnak egy kamionban, ahol azt hiszik, elbújhatnak. Az üres tartálykocsikban – biztonsági előírások szerint a tartályok nyílását nem lehet lelakatolni – mindig van potyautas. Egy próbálkozó egy búzaszállító konténer kiömlő nyílásába bújt bele, kilátszott a bakancsa. A röntgen is kimutatta, hogy a cipő egy emberben végződik. A gépet nem lehet átverni.

Tompa HRK kamion, BKMRFK, Peli Imre alezredes

– A röntgent közelebb kellett helyeznünk a rendőri beléptetéshez – ismertette az alezredes. – Régebben, kihasználva a mintegy ötvenméteres távolságot a két ellenőrző pont között, az úgynevezett „mappázással” próbálkoztak a határsértők. Amikor a kamion bejutott a teherforgalmi terminál, a határátkelőhely területére, a határsértő előbújt a rakományból. Felvett egy, a sofőrök öltözetéhez hasonlító kabátot, sapkát, hóna alá szorított egy mappát, mintha abban a kamion okmányai lennének, majd bement a vámellen­őrzésre váró járművezetők folyosójára. Itt kivárta, míg feltorlódik a forgalom, aztán kijött, mintha levegőzne. Eközben persze azt figyelte, hogyan hagyhatná el észrevétlenül a határátkelőt, bejutva Magyarországra. Ezt a lehetőséget szüntettük meg azzal, hogy a mobilizálható röntgengépet közelebb telepítettük a rendőrségi beléptetési ponthoz. Az autószállítmányoknál egyenként ellenőrizzük a kamionra felpakolt járművek utas- és csomagterét, ezeket nagyon szeretik a potyautasok. Üzenjük nekik: kár próbálkozni! Itt nem juthatnak be érvényes úti okmányok nélkül az ország, illetve az unió területére!

Cikk: Végh Attila

Fotók: Marosfalvi, rendőrség

Hasonló hírek

Igazságtalanság! Megölte erőszakoskodó férjét, most a halálsoron vár a 19 éves lány

Géza

Újabb halálos kimenetelű kerékpáros-gázolás! Oszd meg!

Géza

Brutális módon végzett szüleivel a szatmári férfi!

info