Hirmagazin.eu
Főoldal » Szakmai titkok rendőreinktől, avagy miért nem tud egyetlen egy mocsok migráns se bejutni hazánkba Tompánál? Oszd meg!
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Szakmai titkok rendőreinktől, avagy miért nem tud egyetlen egy mocsok migráns se bejutni hazánkba Tompánál? Oszd meg!

Szinte lehetetlen, hogy a tompai határát­kelőnél bárki is jogellenesen bejusson az országba egy kamionban. A zsaruk napon­ta átlagosan 300 „nagyvasat” vizsgálnak át tüzetesen. (2018. augusztusa, Zsaru Magazin)

Rendőreink ismernek minden trükköt, így akadályozzák meg az illegális határátlépést.

A tompai magyar–szerb határátkelőnél augusztus 9-én reggel 36 fokos a hőség. Sorra jönnek a kamionok, vagy ahogy a zsaruzsargon mondja: a „nagyvasak”.

– A Kelebiai Határrendészeti Kirendeltséghez tartozunk, ott a vasúti határátkelést ellenőrizzük, Tompáé a közút – magyarázta Péli Imre alezredes, a Tompai Közúti Határátkelőhely határrendészeti osztályvezetője. – Mióta létezik kamionforgalom, vannak próbálkozók is, akik potyautasként akarnak bejönni Magyarország területére. Korábban a görögdinnye-szállítóknál volt jellemző, hogy a gyümölcsök között emberi fejre is bukkantunk a rakományban. A 2015-ös migrációs nyomás óta több a próbálkozó, rakománytól függetlenül jönnek a potyautasok. Már nem az a jellemző, hogy a pakolásnál ugranak be észrevétlenül a raktérbe, a szerbiai parkolókban történik a „felszállás”. Embercsempészbandák is segítik a próbálkozókat, a módszereikből már tudjuk, melyik parkolóban választották ki a kamiont.

Tompa HRK kamion – migráns 2018 08 09. BKMRFK

A zsaruk szerint igazából tavaly, 2017-ben futott fel ez a fajta illegális határátlépési módszer, amikor a déli szakaszon teljessé vált az ideiglenes biztonsági határzár. Először csak a vonatokon próbálkoztak bejutni a határsértők, idén már a kamionokkal is egyre többen próbát tesznek. Tavaly 25 alkalommal 59 potyautast kaptak el a teherautókon a határrendészek. Idén az első hat hónapban 34 esetben derítettek fel jogsértést, 115 határsértőt fordítottak vissza adategyeztetés és meghallgatásuk után a tranzitzónába. A zsaruk tapasztalata szerint tavaly és idén arra még nem merült fel adat, hogy a sofőrök – magyar, lengyel, makedón, szerb, török kamionosoknál találtak potyautast – benne lettek volna a teherautó titkos turistabusszá alakításában.

– Tapasztalataink szerint szerb autópálya-parkolókban jutnak a járműbe a határsértők – folytatta Péli alezredes. – A ponyvás rakományt szeretik a legjobban, van banda, amelyik felülről vágja ki a ponyvát, ott juttatja be a határsértőt. Aztán az embercsempészek összevarrják a rést, nehogy elárulja őket a lyuk. Ezt kiismerve a beléptetésnél mi mindig tükörrel megnézzük a pótkocsik tetejét is. Egy másik társaság a ponyvát záró zsinórok elvágásával, majd újraragasztásával „játszik”. Elég csak megfeszíteni a zárózsinórt, ha trükköztek vele, már szakad is. Egy harmadik csapat a konténerekbe juttatja be az ezért több száz eurót fizető potyautast. Hamis szerb zárjegyeik vannak, de van, hogy csak a régit vágják le, majd ragasztják vissza, már ismerjük ezt a fogásukat is. Kifigyelik az alvó kamionost, és csendben dolgoznak. Mindegy, mi a rakomány, elbújtatják az embereket autógumi, bútor, elektronikai termék közé, akár vaslemezek mögé.

Tompa HRK kamion – migráns

Utóbbi sem mentesít a lebukás alól, a zsaruk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival együttműködve röntgennel is átvilágítják a kamionokat.

– Minden „nagyvasat” tüzetesen átvizsgálunk – mondta Nagy Tamás törzsőrmester, határrendész. – Az üres rakomány is megy a röntgen alá, találtunk már ott is padlózat alá bújt határsértőt. Megnézzük a kamionok légterelőit és alvázát is, oda is bebújnak. Ők az „önkéntesek”, akik külső segítség nélkül próbálkoznak, kockáztatva akár az életüket is. A rakományt tükrökkel, szén-dioxid-mérővel – a kilélegzett emberi levegőt érzékeli –, szívhangdetektorral is megvizsgáljuk. Majd jön a röntgen, lehetetlen átjutni ezeken az ellen­őrzéseken.

Csajbók Ádám Zoltán őrmester, a Készenléti Rendőrség megerősítő járőreként dolgozik a bejövő kamionsávban. Ismeri a csempésztrükköket, a vizuális ellenőrzéskor megrángatja az összes ponyvarögzítő zsinórt, megnéz minden vámzárat, felmászik a rakomány tetejére:

– Azt is tudjuk, a parkolókban általában a sorban utolsó kamionba rakják be a csempészek a potyautast. Másik sofőr így nem veheti észre a mutatványt, és nem szólhat. Szigorú az ellen­őrzésünk, ugyanakkor a lebukás nem hatja meg a próbálkozókat, van olyan határsértő, akit ötször is leszedtünk már a kamionról. Vigyorogva üdvözöl bennünket, kikísérjük a tranzitzónába, visszamegy a szerb területre, egészen az első nagyobb kamionparkolóig, és kezdődik minden elölről.

A zsaruk szerint a határsértők minden helyet megtalálnak egy kamionban, ahol azt hiszik, elbújhatnak. Az üres tartálykocsikban – biztonsági előírások szerint a tartályok nyílását nem lehet lelakatolni – mindig van potyautas. Egy próbálkozó egy búzaszállító konténer kiömlő nyílásába bújt bele, kilátszott a bakancsa. A röntgen is kimutatta, hogy a cipő egy emberben végződik. A gépet nem lehet átverni.

Tompa HRK kamion, BKMRFK, Peli Imre alezredes

– A röntgent közelebb kellett helyeznünk a rendőri beléptetéshez – ismertette az alezredes. – Régebben, kihasználva a mintegy ötvenméteres távolságot a két ellenőrző pont között, az úgynevezett „mappázással” próbálkoztak a határsértők. Amikor a kamion bejutott a teherforgalmi terminál, a határátkelőhely területére, a határsértő előbújt a rakományból. Felvett egy, a sofőrök öltözetéhez hasonlító kabátot, sapkát, hóna alá szorított egy mappát, mintha abban a kamion okmányai lennének, majd bement a vámellen­őrzésre váró járművezetők folyosójára. Itt kivárta, míg feltorlódik a forgalom, aztán kijött, mintha levegőzne. Eközben persze azt figyelte, hogyan hagyhatná el észrevétlenül a határátkelőt, bejutva Magyarországra. Ezt a lehetőséget szüntettük meg azzal, hogy a mobilizálható röntgengépet közelebb telepítettük a rendőrségi beléptetési ponthoz. Az autószállítmányoknál egyenként ellenőrizzük a kamionra felpakolt járművek utas- és csomagterét, ezeket nagyon szeretik a potyautasok. Üzenjük nekik: kár próbálkozni! Itt nem juthatnak be érvényes úti okmányok nélkül az ország, illetve az unió területére!

Cikk: Végh Attila

Fotók: Marosfalvi, rendőrség

Hasonló hírek

Kerekesszékes embert gázoltak a VIII. kerületben

info

Mutogatós bácsi tartja rettegésben a járókelőket egy óbudai lakótelepen: ezt csinálja az ablakában pucéran

Mazsi

Lezárt akta: 52 Millió Ft értékű kábítószer (Olvasd el és nézd meg!)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------