Image default
Külföld

Szakértők szerint oldódik a Peking és Washington közötti feszültség

„Lényegi előrelépés történt a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásainkon” – ezt Donald Trump amerikai elnök írta február 24-én a Twitteren azután, hogy Washingtonban véget ért az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója.

 

A két ország álláspontját járták körül az M1 Summa című műsorában.

Donald Trump amerikai- és Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly decemberben, Buenos Aires-i találkozójuk után jelentették be, hogy a két ország között hónapok óta dúló kereskedelmi vámháborút 90 napra felfüggesztik. A világ két legnagyobb gazdasága tavaly nyáron vetett ki kölcsönösen 50-50 milliárd dollár értékű importárura 25 százalékos pótvámot.

Ezután szeptember 24-én további 260 milliárd dollár értékű áru esett a vámháború áldozatául. Kína 60 milliárd dollárnyi amerikai árura 5, illetve 10 százalékos, míg az Egyesült Államok nagyjából 200 milliárd dollár értékű kínai termékre 10 százalékos pótvámot vetett ki. Ennek mértékét Washington januártól 25 százalékra emelte volna, azonban a tavaly év végi elnöki találkozó után a lépést március 1-ig elhalasztották.

Szerkezetváltáson megy keresztül a kínai gazdaság

A februári, Washingtonban zajló egyeztetések után Donald Trump Twitter-bejegyzésében jelezte, a vámemelést ismét elhalasztják, az elnök új határidőt nem adott meg. Goreczky Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője szerint egyre több elemzés látja borúsan a kínai gazdaság helyzetét, ami az ország tárgyalópozícióját némileg ronthatja.

2018-ban a kínai gazdaság az elmúlt három évtized leglassúbb gazdasági növekedését érte el. Ezen felül pedig a kínai gazdaság éppen egy szerkezetváltáson megy keresztül: Kínát az elmúlt évtizedekben világszinten úgy pozicionálták, mint az alacsony hozzáadott értékű, olcsó termékek gyártási központját, napjainkban viszont a kínai vezetés mindent megtesz azért, hogy Kínát high-tech gyártóközponttá fejlesszék. Ezért úgy gondolja, hogy az ország vezetése örömmel találna valamiféle megegyezést az Egyesült Államok vezetőivel – fogalmazott.

Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóján részt vevő Steven Mnuchin amerikai pénzügyminisztert és Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselőt a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2019. február 15-én (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóján részt vevő Steven Mnuchin amerikai pénzügyminisztert és Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselőt a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2019. február 15-én (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)

Ugyanakkor az ázsiai ország nem fogadhat el olyan megállapodást, ami látványosan az amerikai fél győzelmét hozná – tette hozzá a szakértő.

Washington szerint a kínaiak nem tartják be a tulajdonjogokat

Trump elnök több területen is gyökeres változást szeretne Kínával szemben – hangsúlyozta Magyarics Tamás, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének vezetője. Elmondta a műsorban: az egyik természetesen ez a kétoldalú kereskedelmi deficit. De szakértők szerint ez aránylag kisebb probléma.

A másik kérdés az úgynevezett szellemi tulajdonjogoknak a kérdése. A kínaiak az amerikaiak szerint nem tartják be a tulajdonjogokat, és olyan ipari és  más dolgokat tulajdonítanak el mindenfajta kompenzáció nélkül, ami beleütközik különböző nemzetközi jogszabályokba – folytatta.

Az amerikaiaknak az a kifogásuk, hogy ha perre mennek az amerikai vállalatok a kínai bíróságokon, akkor általában a kínaiaknak adnak igazat – mondta.

Magyarics Tamás azt is hozzátette: a kínaiak ígéretet tettek külön bíróságok felállítására, amelyek csak a szabadalmi ügyekkel foglalkoznak majd.

Az EU lehet a kereskedelmi háború nyertese

Trump elnök egyik legfontosabb követelése emellett az, hogy Kína hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával.

Donald Trump amerikai elnök fogadja Liu He kínai miniszterelnök-helyettets, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon részt vevő kínai delegáció vezetőjét a washingtoni Fehér Házban 2019. február 22-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A világkereskedelmi szervezet szabályai szerint az országoknak fel kell tárni, hogy milyen támogatásban részesítenek nemcsak országos, hanem helyi méretekben is különböző szolgáltatásokat, árucikkeket. A kínaiak igaz, hogy ígéretet tettek erre, az amerikaiak viszont úgy vélik, Peking ezt nem tartotta be, és a jövőben ellenőrizni kívánják ezeket a nyilvánossá tételeket – mondta Magyarics.

Goreczky Péter szerint a két fél kereskedelmi háborúja más térségek számára akár gazdasági lehetőséget is jelenthet. Nemrégiben az ENSZ közzétett egy jelentést, miszerint az USA és Kína között zajló kereskedelmi háborúnak több ország is a nyertese lehet. Az első helyen az Európai Uniót emelte ki ez a jelentés, miszerint akár 70 milliárdos kereskedelmi forgalomnövekedést is elérhet az EU, amennyiben Kína és az USA között tovább folytatódik a viszálykodás – fogalmazott.

A washingtoni tárgyalások után Donald Trump Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: az egyeztetéseken előrelépés történt a szellemi tulajdon védelmében és a technológiai transzfer kérdésében. Az elnök azt is kijelentette: a közeljövőben újabb csúcstalálkozót tarthatnak Hszi Csin-ping kínai elnökkel Trump floridai villájában.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Orbán Viktor váratlan bejegyzése a Facebookon… Bemegy az oroszlánbarlangba

Mazsi

Hamufelhőket lövell az Anak Krakatau, emelték a riasztás szintjét

Géza

Kiálltak az egyházi elöljárók a korrupciógyanúval őrizetbe vett csíkszeredai polgármester mellett

info