Főoldal » Szakértő: „Kijárhatna” egy Nobel-békedíj a dél-koreai kormányzatnak
Külföld

Szakértő: „Kijárhatna” egy Nobel-békedíj a dél-koreai kormányzatnak

Az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján a dél-koreai kormányzatnak „kijárhatna” a későbbiekben egy Nobel-békedíj – mondta Csoma Mózes Korea-kutató kedden az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a szöuli elnöki hivatal keddi közlése szerint csúcstalálkozót tart Szöul és Phenjan Észak- és Dél-Korea határán áprilisban.

Csoma Mózes felidézte: Mun Dzse In dél-koreai elnök folyamatosan hangsúlyozta, hogy az utolsó utáni pillanatig várnak az észak-koreaiak részvételére a phjongcshangi téli olimpián, amely nem is a sportolók szereplése, hanem a két országrész közti tárgyalások megindítása miatt lett jelentős.

Úgy fogalmazott: az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján a dél-koreai kormányzatnak „kijárhatna” egy Nobel-békedíj, tekintve, hogy az elmúlt másfél évben milyen feszültség volt tapasztalható. Hozzátette: a feszültség nem elsősorban Észak- és Dél-Korea között volt, hanem Észak-Korea és az Egyesült Államok között, tehát Dél-Korea szerepe emiatt is jelentős.

Phenjan, 2018. március 6. A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (j) fogadja a dél-koreai küldöttség élén álló Csung Ej Jongot, a nemzetbiztonsági hivatal vezetőjét Phenjanban 2018. március 5-én. A Mun Dzse In dél-koreai elnököt képviselő tízfős delegáció az esetleges béketárgyalásokat és az amerikai-észak-koreai közeledést igyekszik előkészíteni az észak-koreai fővárosban. Kim először fogadott dél-koreai tisztségviselőket. (MTI/EPA/Dél-koreai elnöki hivatal)

Ezzel összefüggésben megjegyezte: a tavaly májusban hivatalba lépett balközép irányultságú dél-koreai kormány előtt az a feladat áll, hogy egyensúlyozzon az észak-koreai rezsim és az Egyesült Államok jelenlegi vezetése között.

Csoma Mózes elmondta, bízik abban, hogy Mun Dzse In elnök regnálása úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mint aki megszervezte a harmadik Korea-közi csúcstalálkozót.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Újabb robbantásos merényletek – félszáz halott Nigériában

Edit

Németország kiutasít 550 albán menedékkérőt

info

Trump szerint további országok léphetnek ki az EU-ból

Edit