Hirmagazin.eu
Főoldal » Szakértő: ezért eshetnek egymásnak az olaszok a járvány után
Külföld

Szakértő: ezért eshetnek egymásnak az olaszok a járvány után

Érdek- és társadalmi csoportok közötti komoly ellentétektől tart a járványhelyzet utánra Matteo Salvini, aki 100 milliárd eurós mentőcsomag igényéről beszél, miközben a kormány 25 milliárd eurós intézkedéseket fogadott el.

Giuseppe Conte szombaton sürgősségi források odaítélésről döntött.

Giuseppe Conte kormányfő szombat este bejelentette: 4,5 milliárd euró azonnali költségvetési támogatással segítik az új koronavírus-fertőzés miatt anyagilag nehéz helyzetbe jutott olaszokat az élelmiszer-, gyógyszer- és létfontosságú cikkek vásárlásban. A munka és bevétel nélkül maradtak támogatására kérte a nagyvállalatokat, termelőket is.

Az összeget az úgynevezett nemzeti szolidaritási alapból a polgármestereknek utalják át. Ezen kívül a polgári védelem forrásaiból

további 400 millió eurót osztanak szét a majdnem nyolcezer olasz város között

olyanok számára, akiket “ezzel a bevásárlásban segíthetnek”.

Giuseppe Conte miniszterelnök kijelentette, a hetek óta tartó vészhelyzetben vannak olaszok, akik kezdenek anyagi nehézségbe kerülni. “Éreztetni akarjuk az állam konkrét segítségét” – mondta Conte hangsúlyozva, hogy

egész Olaszország “ugyanabban a csónakban evez”, és szolidaritási láncra van szükség.

Az olasz kormányfő hozzátette, az utolsó erejéig azért fog küzdeni, hogy az Európai Unió is méltó választ adjon a járvány teremtette kihívásra.

“Nem fogok úgy bekerülni a történelembe, hogy felelősnek tartsanak, mert nem tettem meg mindent az európai polgárokért. Utolsó csepp verejtékemmel és erommel azért küzdök, hogy erős, élettel teli és egységes európai választ adjunk” – jelentette ki Conte.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentéseire utalt, aki elutasította a Róma által is szorgalmazott “koronakötvények” tervét. Conte azt hangoztatta, a javaslatot Róma nem a bizottságnak, hanem az eurócsoportnak tette, “és a kérdés még nincs lezárva”.

A legfrissebb hírek szerint 10 ezer fölé emelkedett az áldozatok száma, míg a fertőzötteké 92 ezer. Az elhunytakról is megemlékezett a kormányfő.

Salvini forradalmat vizionált

A héten belpolitikai vita tárgya is lett a kormány eddigi csomagja. Amikor eldurvult a koronavírus-járvány Észak-Olaszországban, a két érintett tartomány Liga-párti vezetői arra hívták fel a figyelmet, hogy óriási pénzekre lesz szükség; mint Szomráky Béla Olaszország-szakértő az InfoRádióban elmondta, Matteo Salvini, a Liga vezetője két másik párttal karöltve is azt hangoztatja, minimum 50 milliárd euróra lesz szükség, hogy fel tudják venni a küzdelmet a járvánnyal, másrészt hogy a járvány után a gazdasági krízist kezelni tudják.

“Van egy olyan olasz kormány, amelyben az Öt Csillag Mozgalom valamivel erősebb, mint a baloldali demokraták, ezzel együtt utóbbi fújja a passzátszelet, egyszerűen kikacagták Salviniékat, és tíz nappal később előálltak egy 7,5 milliárdos csomaggal, ez körülbelül a magyar GDP 4-5 százaléka. Ekkor Németország már 550 milliárdos csomagnál tartott, ami négyszer akkora, mint a magyar GDP. Hihetetlen különbségek kezdtek kirajzolódni, amit éreztek az olaszok, és különféle konzultációk kezdődtek. Nagy nehezen feltornázódott az összeg 25 milliárdra, de ennek van egy magyarázata” – ecsetelte Szomráky Béla.

Mégpedig a következő:

mind az olasz kormány és gazdasági minisztere, mind az EU gazdasági biztosa kitart a “szent” megszorítások és plafon mellett,

ami a maastrichti 3 százalék, ami a hiányt illeti.

Közben Matteo Salvini már a 25 milliárd euróra is azt mondja, hogy semmi, mire az olasz kormány csak annyit tud reagálni, hogy – mint Szomráky Béla fogalmaz – “nem tud megszabadulni az alávetettségtől”.

Matteo Salvini a járvány utánra már forradalmat vizionált.

“Salvini azt mondja, hogy mást sem csinált eddig Olaszország, mint a házi feladatot írogatta az Európai Uniónak, még sincs sehol, igyekezett betartani az EU előírásait, mégsem történt semmi, nem tudtak kitörni az eladósodásból. Az ő megoldása erre az lenne, hogy legyen egy 100 milliárd eurós csomag, amiből ki lehetne lábalni, különben egymásnak esnek a társadalmi csoportok”, azok, akiknek majd jár a kormány által elfogadott 25 milliárdból, és azok, akiknek nem, utóbbiak közé tartozhatnak a kis- és közepes vállalatok.

Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

infostart, inforadio, Szomráky Béla, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hátborzongató videóban üzent az ISIS – Így pusztítaná el a Nyugatot!

Mazsi

Tigrisnek képzelte magát az LSD-től és bevetette magát az erdőbe + VIDEÓ

Edit

Megállapodott Berlin és Bécs

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------