Hirmagazin.eu
Főoldal » Szakértő: Amit a váltóforgató ekéről tudni kell! (Oszd meg)
Gazdaság

Szakértő: Amit a váltóforgató ekéről tudni kell! (Oszd meg)

Milyen különbségek lehetnek a váltóforgató ekék között?


Mint ismeretes, a talajművelés alapműveletei közé tartoznak: a forgatás, a keverés, a lazítás, az aprítás vagy porhanyósítás, a tömítés és a felszínalakítás. Ezeket a műveleteket régebben még kézi erővel végezték el a földeken, de ma már a gépek segítségével, különböző eszközök segítségével érjük el mindezt. A mezőgazdasági szektor igen széles gépkínálattal rendelkezik, amelyek legtöbbjét azok is ismerik és felismerik, akik nem a szektorban dolgoznak.

A legnépszerűbb mezőgazdasági gépjármű a traktor, amelynek számos tartozéka könnyíti meg a földeken végzett munkát és növeli a termelékenységet. Persze ezek mellett még ott vannak a rakodók, kotrók, kombájnok, szecskázók, szálastakarmánygépek, talajművelő gépek, trágyázók, vetők és ültetők, a permetezők, a burgonyaszedők, a szüretelők és a különböző termény feldolgozó és tároló járművek és nagy gépek is. A mezőgazdaságot forradalmasító eszközök között kiemelt szerephez jutottak az ekék is az elmúlt években.

Az ekék, ma már a földművelés nélkülözhetetlen szereplői

Még a keveréshez és porhanyósításhoz a tárcsákat, talajmarókat és boronákat, a lazításhoz a kultivátorokat, tömörítéshez a hengereket, felszínalakításhoz pedig a simítókat, egyengetőket, valamint a szántás elmunkálókat alkalmazzák, addig a talajműveletek közül a forgatásban az ásógépeknek és az ekéknek van fontos szerepük. Az ekéket munkasebességük, kapcsolódási módjuk,  műveleti mélységük és forgatás irányuk szerint is megkülönböztetik. Így léteznek ágyekék vagyis jobbra fogatók, váltva forgatók és árokhúzók vagyis két irányba forgók.

Fontos szerep jut a váltvaforgató ekéknek!

A váltva forgató ekék képesek az egyirányú szántást jobbra és balra forgató eketestekkel végezni, amelyeket a fogás végén, a táblavégi forgón kell cserélni. A különböző változatok eltérhetnek, így azok kilincsműve, forgástengelye, az ekefej szöge és az eketestre ható erők is megkülönböztetik az egyes változatait egymástól. A feladataik azonban megegyeznek, vagyis mindegyik nagyszerűen képes alulra fordítani a talajréteg felső rétegét és a felszínen lévő maradványokat, trágyát a földbe munkálni. Emellett képes elvágni a gyomnövények gyökereit és a mélyebbre mosódott tápanyagot felemelni. Ezek az ekék az összetömődött talaj fellazításában és a porhanyósításban is jelentős szerepet vállalnak.

Már az internetről is rendelhetünk használt váltvaforgató ekéket!

Mint minden szükséges mezőgazdasági gépet és eszközt, úgy a váltvaforgató ekéket is beszerezhetjük akár külföldről is, az internet segítségével. A mascus.hu internetes portálon több, mint 1600 különböző váltvaforgató ekét találunk a legnagyobb márkák közül. Így képviselteti magát az oldalon a Kverneland, az Överum, a Kuhn, a Lemken és az Agrolux is. A széles kínálat azonban nem csak Magyarországon, hanem Dániában, Svédországban, Németországban és Finnországban is megtalálható. Az informatív adatlapokon a minőségi képek és hasznos adatok mellett a gyártási évet és a használt eke állapotát is fellelhetjük. Így biztosan mindenki meg fogja találni a portálon a számára legideálisabb másodkézből kapható, ár-érték arányban kiemelkedő váltvaforgató ekét.

Cikk: https://www.mascus.hu/mezogazdasagi-gepek/hasznalt-valtvaforgato-ekek

Forrás: mascus.hu

Hasonló hírek

Mit tehet, ha kijózanodott a Black Friday után?

Edit

Itt az idő, agrárkamarai tagdíjat fizetni! Mutatjuk kiknek és milyen kötelezettség áll fenn!

Géza

Csányi Sándor 388 millió forintnyi OTP-részvényt adott el

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------