Főoldal » Szakemberek szerint a pszichiátria diagnózisai használhatatlanok
Egészség - betegség

Szakemberek szerint a pszichiátria diagnózisai használhatatlanok

Egy új tanulmány, melyet a Psychiatry research nevű pszichiátriai szaklapban publikáltak, arra a következtetésre jutott, hogy a pszichiátria diagnózisai tudományosan használhatatlanok az egyes mentális rendellenességek azonosítására.

Az erről szóló cikk sem kisebb helyen jelent meg, mint a NeuroscienceNews.com oldalon, vagyis egy jelentős, idegtudománnyal foglalkozó portálon. Mindenképp pozitív tendencia, hogy a tudományos világ lassacskán már a nyilvánosság felé is elismeri, ami amúgy régóta tudott: a pszichiátriai diagnózisok csupán mesterségesen kreált, valójában használhatatlan kategóriák. A kérdés, hogy mikor fog ez gyakorlati változást eredményezni.

A Liverpool Egyetem kutatói által vezetett tanulmány részletes elemzést tartalmazott a széles körben használt Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyv (DSM) legújabb kiadásának öt kulcsfejezetéről: skizofrénia, bipoláris zavar, depresszív zavarok, szorongási zavarok, traumával kapcsolatos zavarok. Az olyan diagnosztikai kézikönyveket, mint a DSM, azért hozták létre, hogy közös diagnosztikai nyelvet biztosítsanak a mentális egészségügy szakértői számára, és elérhetővé tegyenek egy meghatározott listát a mentális problémákról, a tünetekkel együtt.

A kutatás fő eredményei ezek voltak:

– Minden pszichiátriai diagnózist egyénileg eltérő döntéshozatali szabályok alapján állítanak fel.
– Hatalmas az átfedés az egyes diagnózisokhoz tartozó tünetek között.
– Szinte minden diagnózis elrejti a trauma és a kedvezőtlen események szerepét.
– A diagnózisok igen keveset árulnak el az egyéni betegekről és a nekik szükséges kezelésről.

A szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy a diagnosztikai címkék egy „hamis kategória-rendszert” képviselnek.

A vezető kutató, Dr. Kate Allesopp a Liverpool Egyetemről azt mondta: „Habár a diagnosztikai címkék látszólag magyarázatul szolgálnak, tudományosan értelmetlenek, és előítéleteket, stigmákat kreálhatnak. Remélem, ezek az eredmények arra bátorítják majd a mentális egészségügy szakértőit, hogy a diagnózisokon túl vegyék tekintetbe a mentális problémák más magyarázatait is, mint a traumákat és más kedvezőtlen életbeli eseményeket.”

Peter Kinderman professzor a Liverpool Egyetemről így nyilatkozott: „Ez a tanulmány még több bizonyítékkal szolgál arra, hogy a pszichiátriai diagnózisok biológiai megközelítése nem felel meg a célnak. A diagnózisok, melyeket gyakran és kritikátlanul állítanak be »valódi betegségekként«, valójában következetlen, zavaros és ellentmondásos, nagyrészt önkényes kritériumok alapján születnek. A diagnosztikai rendszer tévesen feltételezi, hogy minden probléma mentális zavarokból ered, és erősen támaszkodik szubjektív véleményekre azzal kapcsolatban, mi számít normálisnak.”

John Read professzor, a Kelet-London Egyetemről ezt mondta: „Talán eljött az ideje, hogy többé ne tegyünk úgy, mintha az orvosi hangzatú címkék bármivel is hozzájárulnának, hogy megértsük az emberi problémák összetett kiváltó okait, vagy hogy milyen segítségre van szükségünk az ilyen problémák esetén.”

A mostani közel sem az első alkalom – és valószínűleg nem is az utolsó –, amikor a pszichiátriai diagnózisok támadások kereszttüzébe kerülnek tudománytalanságuk miatt. A velük kapcsolatban felhozott egyik leggyakoribb vád az, hogy ezeket a “rendellenességeket” pszichiáterek gyakorlatilag kézfeltartással szavazzák létezésbe, ami – enyhén szólva – nagyon messze esik a valódi tudományos elvárásoktól. Ráadásul a pszichiáterek állandóan bővítgetik a “betegségek” listáját: számos olyan nehézség, amely néhány évtizeddel ezelőtt még az élettel járó, szokványos emberi problémának számított, ma már “pszichiátriai betegségként” szerepel a diagnosztikai kézikönyvben, amelyre – természetesen – tudatmódosító pszichiátriai szerek szedése javallott.

Ez a tanulmány remélhetőleg közelebb hozza azt az időt, amikor a szakmai beismerésnek gyakorlati következménye is lesz a mai, mesterkélt pszichiátriai diagnózisokat illetően.

Forrás:
https://neurosciencenews.com/meaningless-psychiatric-diagnosis-14434/

Kapcsolat:

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért
Közép-Kelet-Európa Alapítvány
Tel.: 06 1 342 6355
Mobil: 06 70 330 5384
E-mail: [email protected]

Hasonló hírek

Ritkán járunk orvosi szűrésre

Edit

Okostapasz segíthet a cukorbetegeken

info

Nem mindig a nő tehet róla

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------