Hirmagazin.eu
Főoldal » Szakadár vezetők a kijevi kormány elleni fellépésre szólították fel Merkelt és Hollande-ot
Külföld

Szakadár vezetők a kijevi kormány elleni fellépésre szólították fel Merkelt és Hollande-ot

2015 03 13 130041

MTI 2015. március 13., péntek 12:49

A kelet-ukrajnai oroszarát szakadárok önkényesen kikiáltott “népköztársaságainak” vezetői nyilvános felhívást intéztek pénteken Francois Hollande francia elnökhöz és Angela Merkel német kancellárhoz, hogy állítsák le a “népellenes” kijevi kormány pénzügyi támogatását mindaddig, amíg az fel nem oldja a Donyec-medence “gazdasági blokádját”.

Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki és Ihor Plotnickij a luhanszki “népköztársaság” vezetője arra kérte továbbá a két nyugati politikust, hogy küldjenek szakértőket a szakadár területekre a bankrendszer helyreállítására. Ígéretet tettek arra, hogy szavatolják a szakértők biztonságát.
Azért a német kancellárhoz és a francia elnökhöz fordultak, mert Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel négyesben együtt hozták tető alá február 12-én Minszkben a kelet-ukrajnai megbékélést célzó újabb megállapodást, amely egyebek között tűszünetet léptetett életbe a kelet-ukrajnai harcok térségében, és elrendelte a nehézfegyverek kivonását a front menti övezetből.
A szakadár vezérek azt nehezményezik, hogy az ukrán kormány leállította a költségvetési támogatás folyósítását a szakadár területeknek, beleértve ebbe a nyugdíjakat és egyéb szociális ellátásokat. A szakadárok ugyanakkor “népköztársaságaikat” Ukrajnától független államoknak kiáltották ki, ezért oda nem továbbítják sem a beszedett adókat, sem a külkereskedelemből származó valutabevételeket. Donyeck és Luhanszk megyék eddig is állami támogatásra szorultak, azaz a központi költségvetésből jelentős összeget osztott vissza e régiónak az állam, ugyanakkor Ukrajna valutabevételének komoly része innen származott.
Az ukrán kormány tavaly év végén állította le átmenetileg az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek állami költségvetésből történő támogatását és a szociális ellátások átutalását, ami egyben azt is jelenti, hogy az ukrán állam felfüggesztette a nyugdíjak kifizetését. A megszállt területen élők december 1-jéig kaptak haladékot arra, hogy bejelentkezzenek olyan lakcímre, amely az ukrán állami szervek irányítása alatti területen található, hogy oda folyósíthassák számukra a nyugellátást. A kormány ígérete szerint az elmaradt nyugdíjat a szakadár területeken élők is visszamenőleg megkapják, amint a településük visszakerül ukrán ellenőrzés alá.
Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a döntést azzal indokolta, hogy a szakadárok által ellenőrzött területeken az állami támogatások és juttatások nem jutottak el a helyi lakosokhoz, hanem “bűnözők”, az önhatalmúlag kikiáltott “népköztársaságok” vezetői tették rá a kezüket. “A kormány pedig nem hajlandó tovább szélhámosokat és terroristákat szponzorálni” – szögezte le.
Tavaly ősszel a szakadárok úgynevezett nyugdíjjegyeket kezdtek osztogatni, amelyekért hosszú, kígyózó sorokban álltak sorba az emberek. Előfordult, hogy türelmetlenségükben a nyugdíjasok össze is verekedtek egymással. Több, szakadár ellenőrzés alatti településen is egyre nő az elégedetlenség az oroszbarát új vezetéssel szemben, amely sem pénzt, sem élelmiszert nem juttat a rászorulóknak. Torez városából például nemrég videoüzenettel fordultak az éhező lakók a “testvéri” Oroszországban élőkhöz, tőlük kérve segítséget. Helyi jelentések szerint a nélkülözés hamarosan éhséglázadásokat válthat ki a szakadár területeken.

Kép: Google;

Hasonló hírek

Durva földrengés rázta meg Japánt, többen meghaltak (A cikk videót tartalmaz)

Mazsi

Meghalt a 70-es évek szívtiprója, David Cassidy

Géza

Az iszlám a boldogság és szeretet vallása: Elszólta magát a fontos miniszter

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------