Image default
Művészet

Szabadság, szerelem, Evita, Elemi ösztön, Terminátor – csak néhány film, amelyeknek producere volt Andy Vajna.. Oszd meg!

A világ élvonalába emelte a magyar filmipart Andy Vajna

Szabadság, szerelem, Evita, Elemi ösztön, Terminátor – csak néhány film, amelyeknek producere volt. A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában hunyt el Andy Vajna.

„Hosszú utat jártunk be, egészen átszerveztük a filmszakmát és annak most kezdjük látni az eredményeit” – így nyilatkozott Andy Vajna néhány hónapja. Ez volt az egyik utolsó interjú, amit a közmédiának adott. Elégedett volt az elért eredményekkel, a magyar filmipar jelenlegi helyzetével.

A producer 1997-ben kezdett filmgyártásba Magyarországon. Első hazai alkotása A Miniszter félrelép azonnal kasszasiker lett, több százezren nézték meg a mozikban. Akkor a producer azt mondta: az alkotás egy jó példa, hogy lehet magyar filmet csinálni, meg lehet csinálni azt a magyar közönségnek, tetszeni fog neki és sokan megnézik majd.

A Szabadság Szerelem hasonló nézettséget hozott. Az ’56-os forradalom eseményeit bemutató filmmel Magyarországhoz való kötődését is ki akarta fejezni. Mint mondta, szeretné, hogy a magyarok büszkék lehessenek múltjukra.

Megújította a hazai filmipart

Andy Vajnát 2011-ben filmügyi kormánybiztossá nevezték ki. Az volt a feladata, hogy teljesen megújítsa a hazai filmipart. Hitt a magyar filmekben és azok sikereiben. Egy korábbi interjúban úgy nyilatkozott: olyan filmeket kell gyártani, amik megérinti a nézőt, adnak a közönségnek valamit. Fájdalmat, boldogságot, szórakozást, de a közönség szívét valahogy meg kell érinteni, mert ha ez megtörténik, akkor sorba fognak állni a filmért.

Sorra teltek meg a mozik, a magyar filmek rég nem látott nemzetközi sikereket értek el.

A Mindenki című rövidfilm 2017-ben, a Saul fia pedig 2016-ban Oscar-díjat nyert. Andy Vajna a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja volt.

A legjobb filmfesztiválokon vehettünk részt

A Rambo és a Terminátor sorozat mindenképp kiemelendő Andy Vajna produceri pályafutásából, bár nemcsak ilyen jellegű és témájú filmekben működött közre – mondta Dudás Viktor filmszakértő az M1-nek.

Andy Vajnát 2011-ben nevezték ki filmügyi kormánybiztossá, nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Ennek célja az elejétől kezdve az volt, hogy olyan új, marketing-szemléletű filmfinanszírozási rendszert hozzanak létre, amely az alkotók számára is kiszámítható, tervezhető légkört teremtett a filmek elkészítéséhez – mondta a szakértő.

Hozzátette: ezen túl pedig lehetőséget biztosított az alkotóknak, hogy amennyiben elkészült egy jó film és pozitív nemzetközi visszhangra talált, akkor a világ legnagyobb fesztiváljaira is ki tudott jutni. Andy Vajna meg akarta szüntetni azt a szemléletmódot, hogy csak magunknak készítsünk filmet és saját magunkkal versenyezzünk a filmiparban – fogalmazott.

Saját értékeit megtartva segítette világsikerre a magyar filmeket

Dudás Viktor emlékeztetett: kormánybiztosi megbízása után számos előítéletes megjegyzést kapott, miszerint majd a hollywoodi szemlélete tönkreteszi a magyar filmet, azonban később beigazolódott, hogy ezek tévhitek voltak. A magyar film úgy lett meghatározó és világhírű, hogy megtartotta saját értékeit is – hangsúlyozta a szakértő.

Hozzátette: az, hogy néhány nappal az Oscar-jelöltek kihirdetése előtt állunk, és arról beszélhetünk, hogy a legjobb rövidfilm és a legjobb animációs film kategóriában is van magyar aspiráns, óriási dolog, ennél jobban semmi nem szemlélteti azt, hogy Andy Vajna mit tett le az asztalra.

Szenvedélye volt, hogy visszaadjon valamit szülőhazájának

Andy Vajna 12 évesen, 1956-ban menekült el Magyarországról. Idővel a hollywoodi filmvilág meghatározó szereplőjévé vált és a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere lett. Összesen 59 film fűződik a nevéhez. Világszerte ismert és elismert alkotások, mint az Evita, az Elemi ösztön, az Angyalszív, a Rambo, vagy a Terminátor.

Olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Madonna, Arnold Schwarzenegger, Antonio Banderas, Bruce Willis vagy éppen Sylvester Stalonne.

Néhány napja közvetlen munkatársainak azt mondta: az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született.

Andy Vajna életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában hunyt el.

szerző: hirado.hu
forrás: M1

 

 

Képek: boon, life, 24

Hasonló hírek

Rembrandt-kincs került elő

info

Megvette az állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét

info

Megtalálod a lányt ezen a fotón?

Mazsi