Image default
Külföld

Szabadság, egyenlőség, gumilövedék. Ez volt a 10. francia tüntetés

Ezúttal vidéken jóval többen voltak, mint Párizsban. Toulouse-ban rekordot döntöttek, ott közel 10 ezren demonstráltak Marcon rendszere ellen.

Ez lesz az utolsó sárga mellényes tüntetés Franciaországban? –kérdeztük délelőtt, tekintettel arra, hogy a mozgalom egyik arca, Eric Drouet, a “La France en colere” /A dühös Franciaország/ Facebook-csoportjában mindenkit arra kért, hogy vigyen magával egy virágot vagy egy gyertyát a halottak és az áldozatok tiszteletére. Az eddigi tüntetések során ugyanis tízen haltak meg, leginkább közlekedési balesetekben.

A menet ma a párizsi Invalidusok terétől indult el és a politikai hatalmat szimbolizáló épületek között haladt. Ugyanúgy, mint eddig, Macron elnök lemondását követelték és többször is elénekelték a himnuszt.

A menet élén vonuló sárga mellényesek egy nemzeti színű lepelre azt írták fel: “Rendőrök, ne lőjetek, a gyerekeink jövője miatt vagyunk itt.”

Egy másik táblán a köztársasági elnök irodájában kifüggesztett festményen a köztársasági szimbólumáról, a Marianne-ról készült alkotásának reprodukcióján a francia nemzeti jelszót (Szabadság, Egyenlőség, Testvériség) a tüntetők úgy módosították, hogy Szabadság, Egyenlőség, Gumilövedék.

Szabadság, egyenlőség, gumilövedék. Ez volt a 10. francia tüntetés

Az Opinion Way közvélemény-kutató szerint a lakosságnak még mindig 56 százaléka támogatja a sárga mellényeseket – írta a LeFigaro.

A párizsi tüntetéssel egyidőben fél kettőkor már azt írta a lap, hogy utcára mentek az emberek Limoges, Pau, Havre, Strasbourg, Laval, Rennes, Caen, Rouen és Lille városában, de ezeken a helyen nem voltak túl sokan, csupán 1000–2500-an. Ettől még mindenhol voltak kisebb összetűzések, rendőrrohamok és könnygázfelhők, mint például Caen-ben.

Szabadság, egyenlőség, gumilövedék. Ez volt a 10. francia tüntetés 1

Estére kiderült, hogy ma a legtöbben, mintegy 10 ezren Toulhouse-ban tiltakoztak, ahol megjelent Maxime Nicolle, a mozgalom egy másik alakja is. Ennyien ott még soha nem tiltakoztak, sőt ott többen voltak, mint Párizsban, ahol a tüntetők száma valahol a 6-7000 körül mozgott.A lap szerint a sárga mellényesek világosan látják, hogy Macron három hónapra tervezett nemzeti konzultációja csak időhúzás a EP-választások előtt.

Szabadság, egyenlőség, gumilövedék. Ez volt a 10. francia tüntetés 2

Ezzel együtt, a hivatalos adatok szerint ma egész Franciaországban délután kettőkor mindössze 27 ezren tiltakoztak a rendszer ellen és annak ellenére, hogy ez a /hivatalos/ szám még növekedhetett estig, a mozgalom lassú kifulladását jelzi. Ez egyelőre még nem a vég, bármilyen eseménytől később még erőre kaphat, mert ebben a társadalmi rétegben a dühöt kiváltó okok nem szűntek meg.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Iszlám Állam – A kalifátust sikerült legyőzni, a terrorszervezetet nem

Géza

Hurrikán tombol Észak-Európában (Videó)

info

Belföldi elfogatóparancsot kérnek George Soros ellen Amerikában

Géza