Hirmagazin.eu
Főoldal » Szabad-e locsolni? – Na de miért is?
Életmód hírek Kultúra

Szabad-e locsolni? – Na de miért is?

forrás: hirado.hu

Jaj ne! – hangzik a hangos sikítás húsvét hétfőn a hölgyek szájából, mikor a kölnis üveg feléjük közelít, vagy helyenként akár egy lavór víz zúdul a nyakukba. Honnan ered a locsolás hagyománya és mit szimbolizál? Utánajártunk, miért is jó, ha vizesen vagy kölnitől tocsogva töltik a szebbik nem tagjai a húsvét hétfőt.

Bizonyára már minden hölgy epekedve (és legalább három váltásruhával felszerelkezve) várta, hogy eljöjjön a hétfő, és locsolkodók tömegei álljanak az ajtaja előtt.

A néprajzkutatók kétféle locsolást különböztetnek meg, egyrészt mikor a keresztgyerek látogat el a keresztanyához, hogy meglocsolja, másrészt, amikor a fiúk csapatokba verődve, egyfajta udvarlási rituáléból indulnak neki az öntözésnek.

Szabad-e locsolni? – Na de miért is?
MTI Fotó: Balázs Attila

Kevés helyen ápolják már a hagyományokat 

A mára sajnos egyre inkább visszaszoruló hagyomány szerint húsvét hétfőn hajnaltól kezdve a fiúk vízzel, ma többnyire már csak kölnivel locsolják a lányokat, leszámítva azokat a falvakat, ahol még mindig életben vannak a régi hagyományok.

– A kamaszkorban lévő legények járnak öntözködni, akik a beköszönés és a locsolóversek elmondása után kivezetik a lányokat a kúthoz. Két fiú megfogja és kifeszíti a lány kezeit, a harmadik fiú pedig a kútból felhúzott vödör vízzel nyakon önti – meséli Gaal-Hasulyó Bernadett, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak településről származó néprajzkutató.

Szabad-e locsolni? – Na de miért is?
Bánk, 1959. március 25.
MTI Fotó: Urbán Nándor, Fehérváry Ferenc

Azután a lány átöltözik, és a háziak szentelt étellel és borral  kínálják az öntözködőket. (Húsvét hétfőjét vízbevetővízbehányó hétfőnek is nevezték.)

Megtisztulás és megújulás 

A locsolkodás hagyományának kialakulása a 17. századra nyúlik vissza, amikor még a vízhez két fontos fogalmat társítottak: megtisztulás és megújulás.

Apor Péter az 1736-ban megjelenő, Metamorphosis Transylvaniae című művében így írt róla: „…úrfiak, alávaló, fő és nemes emberek húsvét másnapján az az vízben vetü hétfün járták a falut, erősen öntözték egymást az leányokat hányták az vízben…”

– A szimbolikus jelentés mai napig fennáll, viszont vallási megközelítésből a népi szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi nőket, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat – mondja Tátra Zsuzsanna néprajzkutató.

Szabad-e locsolni? – Na de miért is?
MTI Fotó: Balázs Attila

Már pénzzel is beérik 

A népi szokás szerint a locsolásért cserébe hímes, de legalábbis festett tojás jár a fiúknak, azonban mindezek hiányában pénzel is beérik napjainkban.

A húsvét hétfői locsolkodás a felszabadultságról szól, elvégre az ezt megelőző nagyböjti időszak a szomorúság, befele fordulás ideje.  Vigaszul szolgáljon a hölgyeknek, amellett, hogy a locsolás termékenységvarázsló szokás, a hiedelem szerint minél több locsoló jár valakinél, annál népszerűbb és elragadóbb „teremtmény.”

 

Hasonló hírek

Budapesti járatok sem indulnak szerdán a belga országos sztrájk miatt

Géza

Megnyílik a világ első hologram színháza

info

Ezzel etet a magyar fagyimaffia: tömegeket vernek át az árusok

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------