Bulvár

Svájcban fogták el a szélhámos csengeri “örökösnőt”

Vajon egyedül a mosogatónő áll az évszázad legnagyobb átverése mögött?

Szabó Gáborné, Matkó Máriá

Pénteken, néhány órával az után, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda körözése nyomán a Fővárosi Törvényszék kiadta az európai elfogató parancsot, a svájci hatóságok elfogták Szabó Gáborné Matkó Máriát, a szélhámos csengeri nőt – tudta meg a PestiSrácok.hu.

A csengeri asszony, aki tíz éven át kábította a helyi potentátokat, de rajtuk kívül ügyvédeket, vállalkozókat is Kelet-Magyarországon a mesés örökségének kamu sztorijával, egy nappal azelőtt lépett le az országból, hogy a csalás miatt nyomozást folytató NNI beidézte volna gyanúsítotti kihallgatásra. Összesen háromszor idézték, hiába.

Szabóné a nyomozás jelenlegi adatai szerint 30-50 embert csaphatott be Svájcban elhunyt édesapjára hivatkozva, aki állítólag hatalmas vagyont hagyott rá három országban, Svájcban, Németországban és Franciaországban.

Eleinte még 1300 milliárd forintnyi összegről beszélt, majd emelte tétet, és megduplázta az “örökséget”. Ahogy haladt előre a mesében, úgy lett az 1300 milliárdból 2600 milliárd, svájci fegyvergyár, értékes fegyverek, de még pénzintézeti tulajdonrész is. Mindehhez persze mindig más indokokra hivatkozva állította, miért nem lehet épp hozzájutni.

pénzeső

Valójában édesapja egy debreceni 35 négyzetméteres szükséglakásban élt feleségével, akit korábbi lakhelyén, egy szociális otthonban ismert meg. Ez a lakás is a felesége tulajdona volt. Matkó papa, soha nem élt külföldön. 2014 decemberében halt meg Debrecenben, ahol ma is nyugszik. Nem is tartotta lányával a kapcsolatot.

A lényeg az volt, hogy mindig legyen valami bonyodalom, amiért még nincs pénz, miközben az utazásokra, az eljárásra, ügyvédeknek fizetni kell. Milliókat, volt akitől tízmilliókat kért kölcsön. Olyan vállalkozóról is tudunk, aki a tíz év alatt összesen több százmillióval segítette ki az asszonyt. Az “örökös” cserébe közjegyzői okiratokba foglalva, sok százmilliós, milliárdos ajándékokat ígért, plusz a református egyháznak szociális otthon építését, Csenger városának fejlesztéseket, sportkomplexumot – amelynek még a terveit is elkészíttette, hogy hihetőbb legyen a mese.

A nyomozás csalás miatt a Kiskun Tender Kft. feljelentése nyomán indult, akiket szintén tetemes összeggel károsított meg a nő. 2018 év elején házkutatást is tartottak a csengeri házban, ahol Szabóné a családjával él. Számtalan iratot lefoglaltak. Ezt követően jutott el – a helyiek szerint egy jobbikos politikus közreműködésével néhány dokumentum Simicska Lajos médiabirodalmához, amelyeket Marika közjegyzőnél készíttetett, s általuk, Kósa Lajos miniszter nevével visszaélve sokakat megkárosított. Még a Magyar Nemzet botránycikkének megjelenése előtt, de az iratok kiadása után Szabóné férje öngyilkos lett – adott hírt róla a PestiSrácok.hu

A rendőrség felhívására sorra jelentkeztek azok a megkárosítottak, akik évek óta várták, hogy Marika visszaadja az általuk kölcsönzött pénzt, hiába. Többekben csak akkor tudatosult, becsapták őket, amikor az asszony a fuhu.hu-nak lenyilatkozta, hogy ő aztán nem tartozik ezeknek az embereknek, mert azok csak visszaadták a töredékét annak, amit ő adott nekik.

Összesen háromszor próbálták gyanúsítotti kihallgatásra idézni a csengeri asszonyt – aki nevetett a markában, közben hetente kétszer nyilatkozott külföldről a baloldali sajtónak. Beszélt arról, hogy most már tényleg megvan a pénz, a mesés 2600 milliárd, sosem fog hazajönni, ja és köszöni jól van, négyszobás luxuslakásban él Svájcban. Idehaza ügyvédje, Helmeczy László meg azt hajtogatta, hogy ügyfelét nem is gyanúsították meg, meg hogy senki sem vette át az idézést, Marika pedig súlyos beteg és gyógykezelésen van külföldön.

A Fővárosi Törvényszék az NNI körözése nyomán, a Fővárosi Főügyészség indítványára elrendelte az európai elfogatóparancs kiadását. Bennfentes információink szerint az asszonyt Svájcban pénteken elfogták. Vele volt egy üzlettársa, és két családtagja is – hogy velük mi lesz ez után, az a jövő zenéje.

A kiadatás hónapokat vehet igénybe, de a csengeri asszony így sem kerülheti el, hogy Magyarországon a hatóságok, majd a bíróság előtt kelljen felelnie az országot hetek óta lázban tartó, egyébként tíz éve tartó, mozifilmbe illő csalássorozatért.

A nyomozóknak még a nő elfogása után is számtalan feladata van. A nyomozásban arra is keresik a választ, kik lehettek Szabóné bűntársai, ugyanis az teljesen világos, a nyomozók előtt is, hogy egyedül képtelen volt kivitelezni a csengeri mosogatónő az évszázad átverését.

Kellett legalább egy bűntárs, aki a hamis dokumentumokat elkészítette, a külföldi mail címeket kreálta, és azokról a kamu e-maileket küldte. De kellett az is, aki a történet hihetősége érdekében a kezdeti tőkét biztosította. A kifejezetten szegény sorban élő asszonynak, illetve családnak ugyanis valahogy el kellett hitetnie, hogy az örökség egy részéhez már hozzájutott, csak zárolták azt. Be kellett jutnia azokba a társadalmi körökbe, amivel visszaélve későbbi áldozatait becsapta. Mindehhez pedig pénz kellett. Nem is kevés, amit két kézzel szórt.

Forrás: PestiSrácok

Képek: Shutterstock, pestisracok

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Betegsége miatt fogy Hajós András

Mazsi

Idegen pasival találta az ágyban feleségét a férfi: ezt tette utána

Mazsi

Íme Kim Kardashian kisfia

Edit