Hirmagazin.eu
Főoldal » Svájc korlátozni kívánja az uniós polgárok bevándorlását
Külföld

Svájc korlátozni kívánja az uniós polgárok bevándorlását

Svájc úgynevezett védzáradékkal kívánja korlátozni 2017-től az európai uniós polgárok eddig akadálytalan bevándorlását – közölte pénteken Simonetta Sommaruga svájci szövetségi elnök.

Svájc korlátozni kívánja az uniós polgárok bevándorlását
Simonetta Sommaruga

Az unió és Svájc között jelenleg érvényben levő szerződés értelmében az EU-országok állampolgárai megkötések nélkül vállalhatnak munkát és telepedhetnek le az alpesi országban. A mostani bejelentés értelmében azonban ezen változtatni kívánnak. A tervezett korlátozások részleteit jövő márciusban teszik közzé.

Svájc ezután tárgyalásokat akar kezdeni az EU-val, és arra fog törekedni, hogy közös megállapodásra jussanak az új szabályozásról. Ha azonban e tárgyalások a jövő év folyamán nem vezetnek eredményre, akkor a svájci kantonok felhatalmazást kapnak arra, hogy Brüsszel egyetértésének a hiányában is saját bevándorlási szabályokat léptessenek életbe.

Az uniós polgárok növekvő bevándorlása ellen a nemzeti konzervatív Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezett népszavazást tavaly februárban. A referendumon a “tömeges bevándorlás” korlátozásának a hívei nagyon szoros versenyben 50,3 százalékos többséget értek el. A kormány, a legtöbb párt, a parlament többsége, valamint a vállalkozói szervezetek képviselete ellenezte ugyan az SVP kezdeményezését, ám a népszavazás kimenetele miatt 2017-ig életbe kell léptetni a kezdeményezés konkrét megvalósítását célzó előírásokat.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint valószínűleg bevándorlási kvótákat fognak megállapítani minden egyes svájci kanton esetében. A népszavazási döntés nem rögzít számokat, és az SVP-nek sincs erre nézve hivatalosan hangoztatott álláspontja.

A statisztikai adatok szerint 2014-ben a 8,25 millió lakosú ország népessége mintegy 60 ezerrel növekedett valamilyen EU-tagországbeli, továbbá izlandi, liechtensteini, illetve norvég állampolgárok bevándorlása következtében (az ilyen állampolgárságú távozottak levonása után). A külföldiek összessége ugyanakkor a svájci lakosság egynegyedét teszi ki. A munkanélküliség 3,2 százalékos, jóval az EU-átlag alatti.

Az EU eddig nem jelezte, hogy kész lenne újratárgyalni Svájccal a most érvényes, semmilyen korlátozást nem tartalmazó szerződést. Sajtótájékoztatóján Sommaruga elismerte, hogy nem lesz könnyű megállapodásra jutni az unióval.

 

Forrás: kárpáthír

Hasonló hírek

Spöttle: ami Röszke volt Magyarországon, az most egész Olaszország

Edit

Jennifer Lopez és kislánya felrobbantották a Super Bowl színpadát – Így készültek a fellépésre a backstage-ben – VIDEÓ

Mazsi

A finn ellátórendszer sem tetszik a menekülteknek! A pénzüket akarják!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------