Hirmagazin.eu
Főoldal » Súlyos következményekkel járhat, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást
Klímaváltozás

Súlyos következményekkel járhat, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást

Halálos áldozatokat követelő árvizek több országban, pusztító tüzek Oroszországban és Ausztráliában – csak néhány példa a közelmúltból.

Ezeket a súlyos helyzeteket sokan a klímaváltozás számlájára írják.

„Nehéz megállapítani az egyértelmű kapcsolatot, de az elmondható például, hogy a velencei árvíz kapcsolatban áll az éghajlatváltozással” – mondta el Lakatos Mónika éghajlati szakértő az M1 Kék bolygó című műsorában. A tengerszint ugyanis folyamatosan növekszik, évente 3,6 milliméterrel, de ez is gyorsuló tendenciát mutat – tette hozzá.

A melegedés miatt a grönlandi és az antarktiszi jég is olvad. A legújabb kutatások alapján, ha a felmelegedés hasonló ütemben folytatódik, akkor 2100-ig egy méterrel megemelkedhet az óceánok és a tengerek szintje. Ennek következményei már kritikusak lehetnek, a becslések alapján

280 millió ember lakhelye lehet veszélyben.

Lakatos Mónika közölte, hogy a globális, átlagos felszínhőmérséklet az iparosodás kezdete óta körülbelül egy Celsius-fokkal emelkedett. Magyarországon ez az emelkedés 1901 óta 1,2 Celsius-fokos. Elmondta, két Celsius-fok lenne az, amellyel megfékezhető lenne a melegedést, de a másfél Celsius-fokos arány lenne az elvárt. Hangsúlyozta, a jelenlegi vállalásokkal ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, a század közepére elérjük a másfél Celsius-fokot.

Folytatódtak a klímatárgyalások

Ezek a vállalások azok, amelyeket az ENSZ tagországai elfogadtak 2015-ben a párizsi klímacsúcson. December 2-án Madridban folytatódtak a klímatárgyalások. Ehhez kapcsolódóan látott napvilágot az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelentése, amely a fosszilis energiahordozók aktuális és jövőben tervezett felhasználását vizsgálja.

Ez alapján 2030-ig az országok fosszilis energia tervei százhúsz százalékkal haladják meg a 1,5 Celsius-fokos törekvésekkel összeegyeztethető mennyiséget. Szakértők szerint a cél megtartásához a vállalások ötszörösére lenne szükség, azaz évente 7,6 százalékkal kellene csökkenteni a kibocsátást.

Energiahatékonyság növelése

„Az elégethető fosszilis energiamennyiség jelentős részét már elégettük, ezért az energiahatékonyságot kellene jelentős mértékben növelni” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat- és energiaprogram vezetője. Emiatt is aggasztó a Nemzetközi Energiaügynökség közelmúltban megjelent elemzése, amely a világ energiahatékonyságának kérdésével foglakozik.

Bár az elmúlt években fokozatosan javult az energiaintenzitás, addig az utóbbi időszakban sokkal kisebb volt ez a javulás. Botár Alexa elmondta, míg eddig körülbelül 3 százalékot ért el, addig ez mostanra csak 1,2 százalékot ér el. Ennek elsődleges oka, hogy

nőtt az ipari termelése számos nagy energiaintenzitású gazdaságnak.

A másodlagos oka a mindennapi emberi életmód következménye. Az emberek nagyobb és többet fogyasztó autóval járnak, és átlagosan nagyobb utat is tesznek meg, mint korábban.

Több energiát használnak a lakások

„A háztartásoknál is egyre nagyobb négyzetméter jut egy főre, így hiába lettek energiahatékonyabbak a lakások, összességében több energiát használnak fel, mivel nőtt az alapterület” – magyarázta. Az általános statisztikák azt mutatják, ha egy lakásban egy Celsius-fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, akkor az éves szinten körülbelül 300 kilogramm szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést eredményez.

Botár Alexa azt is elmondta, hogy az Európai Unióban egyértelműen a közlekedés és a szállítási szektor teszi ki a legnagyobb felhasználást, ezt követi a lakossági, majd a szolgáltatási szektor, végezetül pedig az ipar. Magyarországon ugyanakkor más a helyzet,

a lakosság energiafelhasználása a legnagyobb.

A klímaváltozás elleni küzdelem sikere érdekében kulcsfontosságú lehet az úgynevezett klímasemlegesség, azaz, hogy csak annyi szén-dioxid kerüljön a légkörbe, amennyit a természetes elnyelők meg tudnak kötni.

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

Áder János köztársasági elnök az elmúlt hetekben számos előadást tartott, ahol arról is beszélt, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat. Ebben egyebek mellett fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

“Elfogy az idő” – a klímaszorongás tragikus következményekkel járhat

Géza

821 millió éhező ember van a világon – Megállítható-e a világméretű probléma?

Géza

Ásót fogtak, hogy újra annyi magyar erdő legyen, mint az ipari forradalom előtt

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------