Főoldal » Súlyos gazdasági válság fenyegeti Európát
Gazdaság

Súlyos gazdasági válság fenyegeti Európát

Újabb gazdasági válság fenyegeti a világot – az elmúlt időszakban több cikk is erre figyelmeztetett.

A szakértők szerint a gazdasági lassulás Európát is hamar utoléri, és akár mélyebb is lehet, mint a 2008-as világválság.

Immár 12 éve ment csődbe a világ egyik legnagyobb pénzpiaci cége, a Lehman Brothers. A krach nem csak az üzleti világot rázta meg, ez volt az első látványos jele a 2008-as világválságnak, amelyből több európai tagállam csak évekkel később, vagy azóta sem tudott kilábalni.

„Az unió vezetése nem tudta megoldani azt a gazdasági-pénzügyi válságot, ami 2008-ban kirobbant. A mai napig lélegeztetőgépen tartják Görögországot, komoly gondok vannak Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában. A világgazdaság némileg megoldotta ezt a helyzetet, hiszen nem látjuk, hogy államcsődöt jelentenek be Dél-Európában azok az országok, amelyeket a legjobban sújtott az euró-, illetve a gazdasági válság” – mondta az M1 Unió 28 című műsorában Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

A konjunktúra, vagyis a gazdasági fellendülés azonban a szakértők szerint a végéhez közeleg, amelynek előjelei már az elmúlt években is láthatók voltak, bár még nem válság formájában.

Gazdasági depresszió tapasztalható

A válságot előre látni szinte lehetetlen. A válságokra az jellemző, hogy meglepetésszerűek. Ha azt nézzük, hogy milyen állapotban van most a világgazdaság, azon belül az európai gazdaság, akkor válság helyett arról beszélhetünk, hogy gazdasági depresszió tapasztalható, amely valóban gazdasági lassulással jár együtt” – hangsúlyozta Szakáli István Loránd, a Gazdaságpolitikai és Gazdaságstratégiai Kutatóműhely vezetője.

A gazdasági lassulás idén is tovább folytatódhat. Szakértők szerint 2020-ban egy,

a 2008-asnál is súlyosabb válság fenyeget,

amely egész Európára hatással lesz.

A nyugat-európai gazdaságban valami elromlott. Azok a hibás döntések, amelyeket Brüsszelben, illetve néhány nyugat-európai kormányban meghoztak, most kezdik éreztetni hatásukat.

„Ennek következtében az európai gazdaság már 2019-ben is lassult, és 2020-ban az Európai Unió kulcsállamaiban előfordulhat akár, hogy a GDP negatív értéket vesz föl, recesszió kezdődhet el. Ennek súlyos következményei lesznek Nyugat-Európára nézve, hiszen egyszerre van jelen egy társadalmi feszültség a migrációból fakadóan, amelyet félrekezelt Brüsszel, és a félrekezelt gazdasági helyzet, amely szintén szociális feszültséget gerjeszt” – mondta Lánczi Tamás politológus.

Egy újabb válság pedig akár azt is előidézheti, hogy azok a tagállamok, amelyek gyenge lábakon álló gazdasággal csatlakoztak az eurózónához,

a jövőben akár az övezet elhagyása mellett dönthetnek.

Ilyen lehet például Olaszország is. Törcsi Péter szerint azonban nem csak a gazdaság lassulása, de a politikai vezetők döntései is hatással voltak a válság közeledésére.

Hibás döntések is előidézhetik a válságot 

Hozzájárul az a felelőtlen politika is, amit a Németország vezette eurózóna képviselt az elmúlt években. Mentőövet dobtak Görögországnak és több dél-európai országnak is.

„Ezek az országok és kormányaik nem tanultak a hibáikból, és nem vállaltak felelősségteljesebb politikát, sem a gazdaságpolitika, sem az európai uniós politika területén. Nagyban hozzájárult a rossz menedzsmenthez, válságmenedzsmenthez a korábbi európai uniós vezetés” – mondta Törcsi Péter.

Emellett azok az uniós döntések is közrejátszottak, amelyekkel Európa például a saját autóiparát gyengítette meg. A másik hibás döntés a német atomerőművek bezárása volt.

„Ha megnézzük a német gazdaság állapotát, akkor valóban nincs a legjobb állapotban. Vannak aggasztó jelek, ezek az aggasztó jelek vezettek a gazdasági nehézségekhez, a gazdasági lassuláshoz. És ha ennek a lassulásnak az okait keressük, látjuk, hogy sokfélék lehetnek, részben összefüggésben vannak a német energiapolitikával. Németország úgy döntött, hogy bezárja az atomerőműveket, ennek hatására jelenleg Németországban a legmagasabbak az energiaárak” – fogalmazott Szakáli István Loránd.

A gazdasági adatok alapján

Európán belül a legbiztosabb lábakon a visegrádi országok állnak,

így, ha bekövetkezik a válság, Magyarország jobban ellen tud állni, mint 2008-ban. Ettől függetlenül, a magyar gazdaság is meg fogja érezni a világválság szelét.

A válságot a magyar gazdaság is megérzi

„Ha Nyugat-Európában válság van, azt a magyar gazdaság is megérzi. Ez nem jelenti azt, hogy Magyarország recesszióba süllyedne. Látható, hogy a kormány elkezdte azokat az intézkedéseket megtenni, amelyek ennek az európai recessziónak a kivédésére szolgálnak. De mindenképpen számolni kell azzal, hogy a gazdaság rázós terep lesz a következő egy-két évben” – mondta Lánczi Tamás politológus.

Elemzők szerint a migrációs válság is fokozhatja a gazdaság lassulását, az Európába özönlő több millió migráns ugyanis komoly gazdasági terhet jelent az unió tagállamainak.

A címlapfotó illusztráció.

hirado, M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Orbán-Putyin: egyetértés gázkérdésben, megerősített gazdasági együttműködés

info

Háromszintes mélygarázs épül a Városliget szomszédságában

Géza

700 millióba került a MÁV-nak a migránsok szállítása

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------