Hirmagazin.eu
Főoldal » Súlyos bírságot kapnak a családok: ezt a nyilatkozatot még most add le
Gazdaság

Súlyos bírságot kapnak a családok: ezt a nyilatkozatot még most add le

Rengeteg változást hoz a család életében, amikor a gyermeke felnő, és leérettségizik. Mindez a családi kasszát is erősen átrendezi, amellett, hogy anyagilag megterhelő a továbbtanlás, számos kedvezményektől is elesnek. Sőt, ha elfelejt a szülő módosító nyilatkozatot tenni a munkáltatójának, százezres adóhátralékra, és csinos kis büntetésre is számíthat az év végén. Mutatjuk, mit kell tenni, és mennyi mínusszal kell számolni.

Hatalmas büszkeség a családnak, amikor látják, hogy elindul az életbe a gyermekük: sikeresen leérettségizett, bejutott egy jó egyetemre, vagy épp megszerezte élete első állását. A középiskola befejezése viszont a családi kasszát is érinti, mutatjuk, hogyan.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezményt a gyermek 20 éves koráig lehet igénybe venni, de csak abban az esetben, ha közoktatásban tanul a fiatal. Az év elején nyilatkozatot kellett tenni, hogy a munkavállaló családi adókedvezményt veszt igénybe a gyermeke után. Ezt módosítani kell abban az esetben, ha leérettségizett a gyerek, és nem tanul tovább közoktatási intézményben, mert utána már nem jár neki sem a családi pótlék, és a családi adókedvezmény sem. Erről pedig nyilatkozni kell a munkáltató felé. Akinél ez elmarad, és

jogalap nélkül továbbra is felveszi, annak az év végén vissza kell fizetnie a kedvezményt összegét, ráadásul még 12 százalék büntető kamatot is rászámolnak.

Ha kétgyermekes családot nézünk, és elmarad az említett módosító nyilatkozat, akkor havonta 15 ezer forintot vesznek fel jogtalanul, ami év végén adóhátralékként jelenik majd meg. Ha ezt hat hónapon keresztül (júliustól decemberig) felveszik, az már 90 ezer forint hátralék, plusz a 12 százalékos büntető kamat (ami 10 800 forint), akkor év végén 100 800 forint lesz az adóhátralék.

Háromgyerekes családnál ez az összeg még nagyobb, mivel ők gyermekenként nem 15, hanem 33 ezer forint adókedvezményre jogosultak. Az ő esetükben 221 760 forint lehet az adóhátralék az év végén.

Családi pótlék

A családi pótlék 2017-ben egy gyermek esetén 12 200 forint, kettőnél 13 300, háromnál vagy többnél 16 ezer forint gyermekenként. Ez a juttatás nem csak addig jár a családnak, amíg gyermeke el nem éri a felnőttkort, hanem egészen 20 éves koráig, ha továbbra is nappali tagozatos diák marad közoktatási intézményben. Ha egyetemre, főiskolára megy, vagy nem tanul tovább akkor viszont elesik a család a pótléktól, csakúgy, mint a már említett adókedvezménytől.

A másik, amit érdemes körül járni, hogy hogyan változik a családi pótlék összege, ha két-, vagy háromgyermekes családnál a legidősebb után már nem kapnak a szülők családi pótlékot, tehát egyel kevesebb papíron az eltartottak száma. Ugye ilyenkor a két gyermekes családnál már csak 1 számít eltartottnak, a háromgyerekeseknél pedig 2. A támogatást viszont úgy alakították, hogy

ugyan nem jár a 20 év feletti után családi pótlék, de ettől ugyanúgy két, illetve három gyerekesnek számít a család.

Tehát ha már csak egy kiskorú gyermek marad a családban, utána továbbra is 13300 forintot, ha két kiskorú marad a három gyerekes családban, utánuk továbbra is gyermekenként 16000 forintot kapnak a szülők. Ezzel a kedvezménnyel viszont csak a nappali tagozaton, közoktatásban diákoskodó 20 év feletti családja élhet.

Forrás: MTI

Képek: Pénzcentrum, Startlap Wiki

Hasonló hírek

Szavazz! Szerinted jár neki a családi pótlék?

Géza

2018. Január: adókedvezmények, cafeteria, adóelszámolás, igazolás!

Géza

KSH: nőtt az export, csökkent az import májusban

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!