Hirmagazin.eu
Főoldal » Súlyos agykárosodást is okozhat az állatoknak a petárdázás
Állatvilág

Súlyos agykárosodást is okozhat az állatoknak a petárdázás

Hiába tiltja törvény, országszerte mégis sokan durrogtatnak petárdákkal és rakétákkal már a karácsonyi időszakban is, megzavarva ezzel a lakosság nyugalmát.

A szakember szerint az igazi veszély az állatokra leselkedik, akik súlyos agykárosodást is szenvedhetnek a petárdázás okozta ijedtség miatt.

 

A pirotechnikai tárgyak használatáról szóló júniusban érvénybe lépő törvénymódosítás értelmében az F2 és F3 típusba tartozó petárdákat, rakétákat, telepeket és rómaigyertyákat használatba helyezni Szlovákiában kizárólag december 31. és január 1. között szabad. Pozsonyban évekkel ezelőtt teljes tiltást rendeltek el, a falvak és városok többségében azonban már a karácsonyi időszakot követő napokban éles durranások és ijesztő robbanások zavarják meg a lakosok és főleg az állatok nyugalmát. Kontár Katalin, a Felsőszeliben praktizáló állatorvos ismertette portálunkkal, hogy az újévkor esedékes petárdázás következtében nem kizárólag a kutyák kerülnek veszélybe, hanem mindegyik erősebb idegrendszerrel rendelkező háziállat, mint például a ló vagy a macska is érzékeny a petárdázás általi megnövekedett légnyomásra és hanghatásra.

Kutyabarathelyek

Mivel ezeket a hang- és fényhatásokat az állatok körülbelül egy kilométeres körzetben érzékelik, az erdei vadállatok, messze a falvak és városok központjától kikerülnek a veszélyzónából. Az állatorvos saját példán keresztül beszélt a pirotechnikai eszközök által okozott balesetekről. December 24-én házuk udvarán játszottak a család cicájával, mikor egy felelőtlen szomszéd petárdázni kezdett, a háziállat annyira megijedt a hirtelen erős hanghatástól, hogy agyvérzést kapott. „A cica összeesett. A szerencse az volt, hogy szakemberként azonnali ellátást tudtam neki biztosítani, és nem kellett azon gondolkodni, hova is vihetjük a sérült állatot karácsony napján. Infúzióra kötöttem és beadtam neki a kellő gyógyszereket. Másnapra már javult az állapota, harmadnapra enni is elkezdett a család kis kedvence, de a fél arca még egy hét után is bénult állapotban van” – beszél a háziállatukat ért szerencsétlenségről Katalin.

macsek

A szakember hozzátette, a legnagyobb veszélyt a megnövekedett légnyomás és az ismeretlen eredetű hanghatások okozzák. Az állatok sokkos állapotba kerülnek, ilyenkor súlyos agyi probléma is keletkezhet, vagy egy azonnal ösztönös menekülő állapot következik be. „Hihetetlen magas akadályokat képesek ilyen állapotba átugrani az állatok. Tavaly egy németjuhász akadt fenn egy kétméteres kerítésen, széthasítva a hátsó lábát. Őt is gyorsan el kellett látni. Még ha a kutyák nem is akadnak fent az akadályon, akkor zavart, teljesen koordinálatlan állapotban, eszüket vesztve rohanni kezdenek, ilyenkor fennáll a veszélye, hogy járművek kerekei alá kerülnek.

A legrosszabb az, hogy vannak sajnos olyan embertársaink, akik jó szórakozásnak tartják, ha egyenesen az állatokra dobálják a petárdákat. Ilyen esetem is volt már, egy kutya tappancsa alá dobták a robbanóanyagot, teljesen szétroncsolva annak mellső végtagjait. Az állat felépülése hosszú hónapokig tartott” – ismerteti praxisa során felmerülő példákon bemutatva a petárdázás okozta tragédiákat az orvos. A szakember elmondása alapján abban biztosak lehetünk, hogy minden állat idegrendszere más, így mindegyikük másként reagál a durrogásra is.

A macskákat és ha van rá mód a kutyákat is ajánlott zárt, benti területen elhelyezni szilveszter estéjén és éjszakáján. Az állatorvos szerint jó, ha televíziós műsort, rádiót vagy zenét hangosítunk fel az állatnak, valamint mellette vagyunk, mert így ismerős emberi hangok veszik majd őt körül, tompítva ezzel az ismeretlen eredetű, durranó hanghatásokat.

Femina

Jó felkészülés az is, ha szilveszter előtt leteszteljük az állatunk ingerküszöbét, ugyanis nem mindegyik egyed éli meg traumatikusan a robbanásokat, de a legtöbb állat azért nagyon fél ilyenkor. Az állatorvos elmondta, vannak gyógynövény-alapú készítmények az állat félelmének csillapítására, de azokat napokkal az esemény előtt adagolni kell.

A szakember hozzátette azonban, vannak olyan típusú, gyengébb idegrendszerű vagy nagyon félős kutyák is, akiket csak az állatorvosok által sem ajánlott szedáló készítményekkel lehet féken tartani a petárdázás ideje alatt, őket természetesen felügyelet alatt, bent kell tartani a lakásban. Szilveszter éjjelén könnyen megtörténik a baj az állatokkal, ha tényleg komoly sérülést szenved az egyed, ajánlott rögtön hívni a házi állatorvost. Amennyiben a közelben élő állatorvos nem elérhető, a nyugati régiókban Nagyszombatban és Pozsonyban van huszonnégy órás állatorvosi ügyelet. „Január elsején mindig találkozunk azzal, hogy az átlagnál jóval több, sérült állatot kell ellátnunk.

Femina

Majd érkeznek a kóborló, elszökött kutyákat befogók, hogy olvassuk le a chipjeiket, és juttassuk őket haza a gazdájukhoz. A chippeléssel nagyon pozitív tapasztalatunk van, sok ember gondol arra ebben az időszakban, hogy a még nem bechippelt kutyán is elvégeztesse a műveletet” – mondta Katalin. Tudni kell azt, ha a robbanások hatására egy kutya útnak indul, a legtöbb esetben akár húsz-harminc kilométerre is eltávolodhat az otthonától. Ha szilveszter után magányos, kóbor állatot találunk, és nem áll támadó pozícióban, emberbarát, akkor fogjuk be és vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz, ő értesíti a gazdát.

Baj esetén a rendőrség is bátran hívható. December utolsó napjaiban kutyáinkat kizárólag pórázon sétáltassuk és ha van bilétája, mindenképpen legyen a nyakába akasztva.

ma7, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Órákig lógott egy gólya egy Szabolcs megyei település vezetékén

Géza

A kutyamenhelyeken örökbefogadók igazi angyalok

Géza

Magyar kutya lett a legszebb a világ legnagyobb kutyakiállításán

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------