Image default
Külföld

Stoltenberg: Oroszország tartsa be az INF-szerződést

A szárazföldi telepítésű közepes- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló INF-szerződés betartására szólította fel Moszkvát Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön Varsóban.

Stoltenberg az Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott egyeztetését követő sajtóértekezleten többek között a NATO előtt álló biztonsági kihívásokról beszélt. Ezzel kapcsolatban Dudával azt is megvitatták, hogy Oroszország megsérti az INF-szerződést – számolt be a NATO főtitkára.

A szerződés „az európai biztonság alapját jelenti évtizedek óta” – húzta alá. „Most látjuk, hogy Oroszország az SSC-8 elnevezésű rakétákat telepíti” – állapította meg, hozzáfűzve: hordozható, nehezen felderíthető, atomtöltettel felszerelhető rakétákról van szó, amelyek „megtámadhatják az európai városokat, miközben nagyon rövid a riasztás ideje”.

A NATO-főtitkár úgy látta: „Fel kell készülni egy INF nélküli világra, több orosz rakétával”. Kijelentette: a NATO válasza összehangolt és kiegyensúlyozott lesz. „Nem áll szándékunkban az új atomrakéták telepítése Európába” – húzta alá.

Andrzej Duda a sajtókonferencián áttekintette a Varsó által a NATO-ban vállalt feladatok teljesítését. Kiemelte: a jelenlegi 350 főről 400 főre növelik az afganisztáni lengyel kontingens létszámát.

Beszámolója szerint Stoltenberggel arról is beszéltek, hogy a NATO-erőket “mozdíthatóvá kell tenni”. A lengyel hadsereget “ki kell emelni a konfortzónából, el kell indulni, ki kell mozdítani a katonákat” – fogalmazott. Ezt a témakört nagyon fontosnak nevezte a lengyel hadsereg és a NATO működésében egyaránt. “Ezt nevezzük erősítésnek, bővítésnek, azon képesség biztosításának, hogy az észak-atlanti szövetség képes legyen válaszolni az előtte álló kihívásokra” – hangsúlyozta Andrzej Duda.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Rendkívüli – Németországban templomra támadtak: 24 sérült!

Géza

Mi történt? Orosz bombázógépeket fogott be és kísért az amerikai légierő

Mazsi

Autósok figyelem: Itt próbálják álrendőrök csőbe húzni a sofőröket

Mazsi