Image default
Külföld

Stockholmi merénylet: Egyelőre nem tudni, hogy rendőrkézen van-e a valódi elkövető

forrás: MTI/hirado.hu

A tegnap délutáni stockholmi, tömeges gázolásos merénylet után szombat reggelre a svéd hatóságok letartóztattak egy második gyanúsítottat is. Az incidens során legkevesebb négy ember meghalt és 15-en megsebesültek – ezt közölte az SVT állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva szombatra virradóra. Az SVT úgy tudja, hogy az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában letartóztatott férfi kapcsolatban áll a másik gyanúsítottal, aki korábban került a hatóságok kezére. Cikkünk folyamatosan frissül!

Jelenleg ennyi tudható az esetről – röviden:

– Járókelők közé hajtott egy teherautó pénteken délután Stockholm belvárosában, egy sétálóutcában

– Legkevesebb négy halottról és 15 sérültről tudni

– Szemtanúk szerint lövések is dördültek, ezt eddig hivatalosan nem erősítették meg

– Hajtóvadászat indult a támadó ellen, egy térfigyelő kamera felvétele alapján

– A rendőrség és a svéd miniszterelnök szerint is valószínűsíthető, hogy terrortámadás történt

– Magyar áldozatról nem tudni

– Lapértesülések szerint rendőrkézre került egy férfi, aki beismerte a gázolást – ezt a rendőrség később cáfolta

– Már több embert őrizetbe vettek.

Az este nem a sofőrt fogták el

A svéd rendőrség péntek este megerősítette, hogy a korábban a Stockholm északi Märsta nevű elővárosában elsőként letartóztatott férfinak megállapították a kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.

A man who is wanted in connection with the truck incident that killed and injured several people in Stockholm, Sweden, is seen in this handout picture provided by the police and released by TT News Agency, April 7, 2017. REUTERS/Police/Handout/TT News Agency

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint az elsőként letartóztatott gyanúsított egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el. A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van.

Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak.

A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

Stockholmban péntek délután egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és legalább négy embert halálra gázolt, sokakat megsebesített. Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy “minden jel szerint” terrortámadást követtek el.

Feltűnően viselkedett

A rendőrség szóvivője elmondta: a letartóztatott férfira azért figyeltek fel, mert a délután folyamán feltűnően viselkedett egy üzletben. A hatóság szerint azonos azzal, aki a támadás helyszíne közelében egy biztonsági kamerával készült felvételen látható.

“Egy sor személyt ellenőriztünk, akik felkeltették érdeklődésünket, és letartóztattunk egy embert, aki különösen érdekel minket” – tette hozzá a szóvivő.

Korábbi értesülések szerint úgy lehetett tudni: lehetséges, hogy az elkövető volt a felvételen, de a rendőrség csak annyit közölt: a teherautó vezetőjét még keresik.

Stockholmi merénylet: Egyelőre nem tudni, hogy rendőrkézen van-e a valódi elkövető
EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT

Az Aftonbladet szerint a férfit Stockholm északi részében fogták el.

A stockholmi hatóságok ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy egy elgázolt ember a kórházban belehalt sérüléseibe, és még 15-öt ápolnak, közülük 9-nek súlyos az állapota. A rendőrség négy halálos áldozatról adott ki tájékoztatást. Kilétüket nem közölték.

Szombaton Svédország középületein félárbócra eresztik a zászlókat.

A svéd kormány szigorítja a határellenőrzést

Stefan Löfven svéd miniszterelnök kormánya a pénteki gázolásos merényletet követően bejelentette a határellenőrzések szigorítását. A döntés értelmében 10 napig minden, Svédországból kiutazó személyt ellenőriznek.

Anders Ygeman svéd belügyminiszter az SVT állami rádiónak elmondta, hogy szükség esetén további 20 nappal meghosszabbíthatják a skandináv állam határain a teljes határellenőrzést. “Erre azért van szükség, hogy az elkövetőt vagy esetleges segítőit megakadályozzuk az ország elhagyásában, és abban, hogy kivonják magukat a letartóztatás alól” – tette hozzá.

Svédország egyesült részvétében és haragjában

Löfven a merénylet helyszínén virágot helyezett el és mécsest gyújtott.

Sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette: Svédország egyesült részvétében és haragjában, továbbá megfogadta, hogy nem engedik, hogy a gyűlölet lerombolja a skandináv ország értékeit.

Stockholmi merénylet: Egyelőre nem tudni, hogy rendőrkézen van-e a valódi elkövető
EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT

 

 

Hasonló hírek

Halálra köveztek egy párt házasságon kívüli intim kapcsolat miatt

info

Terrorista kiképzőtábort fedezett fel az FBI Alabamában!

Mazsi

Fokozódik a migrációs nyomás Európán

Géza