Image default
Külföld

Stockholm: a szakértő szerint ilyen támadás bármikor, bárhol lehetséges

forrás: M1

Egy jármű hajtott a tömegbe egy forgalmas utcán a svéd fővárosban. A sajtóinformációk szerint öten, hivatalos értesülések szerint négyen meghaltak. Két embert őrizetbe vettek, a lehetséges elkövetőt pedig – a legfrissebb információk szerint – elfogták. Kiss Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 Híradóban azt mondta: e támadásokat nem lehet megelőzni, sem felkészülni rájuk, hiszen a merénylők olyan eszközöket használnak, amelyek a normális napi élethez tartoznak.

Az ehhez hasonló támadások eredete 2014-hez köthető, amikor az Iszlám Állam vezetése meghirdette: “amilyen módon csak tudtok, ártsatok a keresztényeknek” – fejtette ki Kiss Benedek József. Mint mondta, ezek között példaként hangzott el a gázolás is.

Stockholmi tömeges gázolás: több gyanúsított van

A man who is wanted in connection with the truck incident that killed and injured several people in Stockholm, Sweden, is seen in this handout picture provided by the police and released by TT News Agency, April 7, 2017. REUTERS/Police/Handout/TT News Agency

A svéd rendőrség által közreadott képen egy férfi, akit a Stockholmban 2017. április 7-én elkövetett teherautós támadással kapcsolatban köröznek. Egy teherautó sofőrje gyalogosok közé hajtott egy sétálóutcában, majd belerohant egy áruházba, és legalább három embert megölt. (MTI/EPA/Svéd rendőrség)

Rámutatott: tegnap Izraelben történt hasonló eset, ahogy néhány nappal ezelőtt pedig Londonban, valamint a berlini és nizzai merényleteket is ismerjük. Úgy fogalmazott: Európában ez a módszer tehát már gyakorlattá vált, és ellentétben a közel-keleti szokásokkal, ezekben az esetekben inkább a gépkocsit használják fegyverként, nem pedig robbanóeszközökkel pakolják meg a járművet.

Az elkövető elmenekült a helyszínről, lezárták a metrót. A szakember szerint kérdés, van-e segítője. Úgy vélte: valószínűleg hamarosan elfogják majd.

Kifejtette: ilyen támadás bármikor, bárhol lehetséges. Egy viszonylag könnyen végrehajtható merényletről van szó, könnyen hozzá lehet jutni eg autóhoz és könnyen félelmet lehet kelteni az emberekben.

 

Hasonló hírek

Halálra köveztek egy párt házasságon kívüli intim kapcsolat miatt

info

Nyakon szúrt egy börtönőrt egy dzsihadista Franciaországban

Edit

Erősödik a nem

Edit