Főoldal > Hírek > Főhírek > Gazdaság > Stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor’s
Stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor's

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor’s

Hirdetés

forrás: MTI

Megerősítette változatlan stabil kilátással a “BB plusz” szintű magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s.

Megerősítette változatlan stabil kilátással a “BB plusz” szintű magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban ismertetett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenysége csökkent, ám továbbra is vannak bizonytalanságok a gazdaságpolitikában, és ez költségvetési kockázatokat jelenthet.

A stabil kilátás fenntartásának tényezői között van egyrészről a magyar gazdaság külső sérülékenységének mérséklődése és a következetes költségvetési teljesítmény, másrészről a még mindig magas államadósság, a kevésbé kiszámítható gazdaságpolitikai döntéshozatal, és a gyenge alapszintű növekedési potenciál – áll a Standard & Poor’s elemzésében.

A Standard & Poor’s szerint a magyar gazdaság külső pénzügyi profilja “figyelemreméltó mértékben” javult 2009 óta.  A londoni elemzésében kiemelte: a mérlegalkalmazkodási folyamat fő tényezője a bankok külső – elsősorban tulajdonosi – hiteleinek törlesztése volt. Emellett 2014 óta, az önfinanszírozási program keretében a kormány csökkentette a külső adósságok kibocsátását, és a hangsúlyt a hazai adósság-kibocsátásra helyezte át.

Az S&P hangsúlyozza, hogy tavaly a magyar folyómérleg-egyenleg a hazai össztermék (GDP) 5 százalékának megfelelő többlettel zárt; ez a visegrádi csoporton belül a legmagasabb többlet volt.

A cég ugyanakkor még az általa vártnál esetleg gyorsabb államháztartási deficitcsökkentés esetén sem tartja valószínűnek, hogy a GDP-arányos nettó államadósság-ráta 2019-re 60 százalék alá csökken.

A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service már pozitív kilátással tartja nyilván Magyarország szuverén adósbesorolásait.

 Hitelminősítés – Elemzők: Magyarország halad a felminősítés felé

A Standard & Poor’s megerősítette változatlan stabil kilátással a “BB plusz” szintű magyar államadós-besorolást pénteken, az MTI által megkérdezett elemzők szerint azonban a magyar gazdaság megnyugtató pályán halad a felminősítés felé.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte, hogy az ország külső és belső egyensúlya javul, adóssága csökkenőben van, a gazdasági növekedést egyre inkább a lakossági fogyasztás húzza. Úgy vélte, szeptemberben az S&P javítani fogja Magyarországról alkotott véleményét.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint az S&P nagyon konzervatív, pesszimista Magyarországgal kapcsolatban, az utolsó hitelminősítő volt, amely korábban a jelenlegi, a befektetésre ajánlott kategória előtti szintre emelte a magyar államadósságot. A Moody’s és a Fitch kicsit másképp látja a magyarországi helyzetet, mindkét cégnél már pozitív az ország adósság-besorolási kilátása.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: