Főoldal » Spekulánsok tépték szét a forintot – Kiderült, mi állt a drámai fordulat hátterében
Gazdaság

Spekulánsok tépték szét a forintot – Kiderült, mi állt a drámai fordulat hátterében

Nagy Márton két héttel ezelőtti, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának küszöbön lévő szigorítását belengető nyilatkozata kisebb lavinát indított el a külföldi devizapiaci spekulánsok között.

Hirtelen óriási összegben zártak külföldi befektetők a forint gyengülésére játszó, illetve nyitottak a forint erősödésére spekuláló pozíciókat, ami hozzásegítette a hazai fizetőeszközt ahhoz, hogy új több hónapos csúcsra kapaszkodjon az euróval szemben. Mutatunk egy ábrát, amiből kiderül, hogy a közelgő szigorítás hírére valósággal széttépték a forintot a spekulatív céllal befektető külföldi piaci szereplők.

Két héttel ezelőtt, egészen pontosan január 15-én kedden délután nagyon úgy nézett ki, hogy véget érhet a forint hónapok óta tartó trendszerű erősödése az euróval szemben. Az euró-forint árfolyam ugyanis áttört egy olyan csökkenő trendvonalat, amely korábban többször is megakadályozta a hazai fizetőeszköz gyengülését.

Spekulánsok tépték szét a forintot - Kiderült, mi állt a drámai fordulat hátterében

Euró-forint árfolyam, január 15-i, délután fél 5 körüli állapot.

2019.01.15 16:48Kitört a forint árfolyama

A forint (gyengülés irányába) bekövetkezett kitörése azzal volt összefüggésben, hogy a hazai infláció emelkedése ellenére (aznap jelent meg a decemberi inflációs adat, ami a mögöttes árnyomás további erősödését jelezte) a piaci szereplők elkezdtek arra játszani, hogy a Magyar Nemzeti Bank esetleg tovább kitart extrém laza monetáris politikája mellett, ami önmagában rontotta a forint megítélését. Másképp fogalmazva: a piaci szereplők elkezdték még későbbre árazni az MNB szigorítását, nagyrészt a globális folyamatok miatt.

Nem tartott azonban sokáig a forint gyengélkedése, egy nappal később (16-án, szerdán) ugyanis váratlanul megszólalt Nagy Márton, az MNB alelnöke. Nyilatkozatában kijelentette, hogy amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását. Mivel az alelnök várakozásai szerint ez már az idei első negyedévben bekövetkezhet (decemberben 2,7%-ról 2,9%-ra emelkedett a szóban forgó mutató értéke), ez elég erős jelzés volt a piaci szereplők részére, hogy a jegybank a monetáris szigorítás küszöbén áll, több mint hét év óta először.

2019.01.17 10:55Óriási fordulat készül az MNB-nél – Jöhet a 320 alatti forint?

A bejelentés hatására azonnal kilőtt a forint árfolyama, visszajött a korábban áttört emelkedő trendvonal alá, sőt, már szerdán meg is közelítette a 321-es szintnél húzódó fontos technikai szintet. Ez sem jelentett azonban komoly akadályt a hazai fizetőeszköznek, olyannyira nem, hogy tovább erősödve, több fontos szinten áttörve egészen a 316-os szint alá tudott erősödni.

Spekulánsok tépték szét a forintot - Kiderült, mi állt a drámai fordulat hátterében

Szinte biztos volt, hogy egy ilyen váratlan és nagy horderejű bejelentés a külföldi spekulatív tőkét is megmozgatja, ez pedig be is következett. A forinttal kapcsolatos külföldi spekulációról a Magyar Nemzeti Bank által minden kamatdöntő ülése után közzétett ábrakészletben szereplő grafikonok alapján tájékozódhatunk. A keddi ülést követően közzétett ábrakészletben egészen durva dolgot látunk. Az alábbi ábra tartalmazza a külföldi szereplők összesített forint melletti és forint elleni pozíciójának alakulását nyomon követő adatokat.

Spekulánsok tépték szét a forintot - Kiderült, mi állt a drámai fordulat hátterében

Klikk a képre!
Megjegyzés az ábra értelmezéséhez: A piros oszlopok a forint melletti külföldi spekulatív pozíciók, a kék oszlopok a forint elleni, tehát a gyengülésre játszó pozíciók túlsúlyát jelzik az adott napon (bal tengely, milliárd forint). A sárga vonal a forint euróval szembeni árfolyamának alakulását ábrázolja (jobb tengely, fordított skála).

Látszik, hogy az elmúlt négy hónapban, de különösképp az utóbbi hetekben a forint erősödésére vettek fel inkább pozíciókat a külföldi spekulatív piaci szereplők, ami segítette a forint erősödését.

Nagy Márton nyilatkozatát követő néhány napban durva átrendeződés zajlott le a piacon a külföldi befektetők körében: nagyon rég nem volt arra példa, hogy a forint melletti külföldi spekulatív pozíciók állományának nettó (napi) változása 160 milliárd forint felett lett volna.

A nyilatkozat miatt tehát sok külföldi szereplő megváltoztathatta a forinttal kapcsolatos véleményét, és sokan inkább zárták a hazai fizetőeszköz gyengélkedésére játszó pozícióikat. Ez is hozzásegítette a forintot ahhoz, hogy hét hónapos csúcsra kapaszkodjon az euróval szemben.
Az alábbi, hosszabb távú grafikonon látszik, hogy a forinterősödés melletti spekuláció élénkülésének köszönhetően (illetve a forint elleni pozíciók zárása miatt) a 2014 januárja óta számított kumulált külföldi nettó pozícionáltság tovább emelkedett (kék vonal).

Spekulánsok tépték szét a forintot - Kiderült, mi állt a drámai fordulat hátterében

Vagyis, míg tavaly márciustól kezdve hirtelen erősödni kezdett a forint elleni külföldi spekuláció, az év végén fordulat következett be ebben a folyamatban, januárban pedig látványosan javult a hazai fizetőeszköz megítélése a spekulatív céllal ügyletet kötő külföldi befektetők körében.

A fenti ábrán az is látszik, hogy a spekulatív tőke átrendeződésével párhuzamosan a forint folyamatosan erősödött az euróval szemben, eltávolodva ezzel tavaly júliusi történelmi mélypontjától.

A jövőre vonatkozóan nagyon fontos lesz, hogy az MNB mikor kezdi meg, illetve milyen tempóban folytatja majd szigorítási ciklusát. Amennyiben a jegybank jól látja az erősödő inflációs folyamatokat, és elkötelezett a célja fenntartása mellett, akkor a céllal összhangban szigorodó monetáris kondíciók erősíthetik a forint melletti spekulációt, ezen keresztül pedig a forintot is. Persze a fordítottja is igaz: amennyiben a jegybank “csalódást okoz” szigorításával (kitolódik a kezdeti időpont, a folyamat lassabb lesz a vártnál), az ismét lendületet adhat a forint elleni spekulációnak.

Kép: 24.hu

Forrás: portfolio.hu

Hasonló hírek

Így találhat könnyebben munkát negyven fölött

Edit

Erősödik a pénzügyi fogyasztóvédelem

Edit

Örülhetnek a dolgozók – adócsökkentéssel indul 2018

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------