Hirmagazin.eu
Főoldal » Sorsdöntő napok jönnek vétóügyben..
Külföld

Sorsdöntő napok jönnek vétóügyben..

Merkel is üzent Orbán lengyelországi útja előtt..

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor egy héten belül másodjára egyeztet személyesen a jogállamisági vita kapcsán / Fotó: MTI-Miniszterelnöki Sajtóiroda-Fischer Zoltán

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor egy héten belül másodjára egyeztet személyesen a jogállamisági vita kapcsán / Fotó: MTI-Miniszterelnöki Sajtóiroda-Fischer Zoltán

Gőzerővel zajlanak a háttértanácskozások a közelgő EU-csúcs előtt, amelyek megoldást próbálnak találni a vétóügyre.

Közben egyes hírek szerint meglepő helyekről érkezett támogatás Orbánnak és Morawieckinek: több ország is kiállhatott a magyar és a lengyel álláspont mellett a színfalak mögött.

Bár alig szivárognak ki információk az unión belül zajló diplomáciai offenzíváról, szinte biztosra vehető, hogy a hétvégén vagy ma délelőtt legfelsőbb szintű egyeztetések zajlottak a vétóról.

Ez állhat a hátterében Orbán Viktor miniszterelnök hétfő esti varsói útjának, ahol lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel egyeztet az újabb fejleményekről.

Lengyelországi sajtóorgánumoknak Piotr Müller kormányszóvivő elmondta: a mai kétoldalú megbeszélés célja további intézkedések megvitatása az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán.

A lengyel és a magyar miniszterelnök egy héten belül másodszor egyeztet személyesen a kérdésről.

A váratlan út előtt Angela Merkel német kancellár is üzent, aki a Reuters szerint még bízik abban, hogy sikerül megoldást találni a vétó miatt előállt helyzetre, bár hozzátette, sajnos, még nem számolhat be arról, hogy sikerült volna elérni ezt.

A december 10-11-i uniós csúcsot pedig nagyon-nagyon fontos találkozónak nevezte a megegyezés szempontjából.

Merkel ugyanakkor hangsúlyozta azt is, nem igaz, hogy az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötését titokban csempészték volna bele a költségvetési alkuba, mert szerinte – ellentétben a magyar és a lengyel állítással – a kezdetektől fogva erről volt szó.

Angela Merkel német kancellár egyelőre nem tudott sikerekről beszámolni a lengyel-magyar vétó feloldása kapcsán / Fotó: MT-IReuters-AP-Hannibal HanschkeAngela Merkel német kancellár egyelőre nem tudott sikerekről beszámolni a lengyel-magyar vétó feloldása kapcsán / Fotó: MT-IReuters-AP-Hannibal Hanschke

Közben olyan hírek érkeztek, amelyek szerint a színfalak mögött több EU-tagállam is megértőnek bizonyulhat a magyar és a lengyel álláspont iránt. A Portfolio az összeállításában – az EurActivra hivatkozva – számolt be arról, hogy Portugália miniszterelnöke, Antonio Costa zárt ajtók mögött a lengyel–magyar párost támogatja a jogállamiság kérdése körüli vitában.

A portugál kormányfő már a múlt héten is arra figyelmeztetett, hogy a kétsebességes Európai Unió modellje lehet a megoldás az ellen, hogy újabb tagállamok lépjenek ki az EU-ból, követve az Egyesült Királyságot.

Egy portugál lap arról is írt, hogy a szlovének mellett a lettek is a magyarok és a lengyelek mellett állhatnak.

Közben a vétóügy miatt komolyan felmerült az a forgatókönyv, hogy Magyarország a költségvetés blokkolása miatt csak korlátozottan számíthat majd az EU-s pénzek érkezésére.

Varga Mihály az MTI tudósítása szerint ma az országgyűlés ülésén napirend előtti felszólalásában igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván:

Magyarország finanszírozása nemcsak az idei évre, hanem a következő évekre is biztosított,

elegendő forrás áll rendelkezésre az ország működtetésére, a járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítását szolgáló programok finanszírozására.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Eltorlaszolják magukat a kínai falvak lakói

Géza

Berettyóújfalu az USA halállistáján

info

Csonka adatokat közöltek a bevándorlókról – Itt az új statisztika

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!