Hirmagazin.eu
Főoldal » Sorosék mozgathatták a tüntetőket Macedóniában! Oszd meg!
Külföld

Sorosék mozgathatták a tüntetőket Macedóniában! Oszd meg!

Bevándorlásellenes hozzáállása miatt buktathatták meg Nikola Gruevszkit!

Bevándorlásellenes hozzáállása miatt buktathatták meg a hazánkban menedéket kért macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit. A jobboldali politikus 2015-ben lezárta a balkáni útvonalat, majd hamarosan korrupciós vádak miatt tömegtüntetések kezdődtek ellene Macedóniában. Elemzői vélemény szerint a nyugati hatalmakat zavarta a macedón identitás építése, a görögökkel való megegyezés akadályozása és a migránsellenes hozzáállás a Gruevszki-vezetésben.

Nikola Gruevszki korábban azt nyilatkozta, a Macedóniában működő nem kormányzati szervezetek (NGO-k) 90 százalékát Soros György pénzeli. Márpedig aki fizeti a muzsikust, az rendeli a zenét – fogalmazott lapunk kérdésére Gyetvai Mária külpolitikai elemző annak kapcsán, hogy a volt macedón miniszterelnök megbuktatása mennyiben köthető az amerikai milliárdoshoz.

Kiemelte, az utcai megmozdulások során ezen szervezetek mozgatták a tömegeket, amelyek nyomán 2016 januárjában a kormányfő kénytelen volt lemondani. – Hozzá kell tenni, hogy a másik oldalon is történtek megmozdulások, a Gruevszki-pártiak is tüntettek, különösen azok, akik ellenezték a meghátrálást Görögország előtt – magyarázta Gyetvai Mária.

A volt macedón kormányfő múlt héten kért politikai menedéket Magyarországon, miután Macedóniában kétéves büntetést szabtak ki rá ­korrupciós vádakkal. A magyar kormányt azóta több bírálat is érte a hazai, illetve a nemzetközi baloldal részéről, amiért a jobboldali politikus az országban tartózkodik.

A Nikola Gruevszki kormányfő leváltását szorgalmazó tábla 2015-ben. Fotó: Reuters /Eredeti magyarázat: A protester steps on a sign with a portrait of Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski during an anti-government demonstration in Skopje, Macedonia, May 17, 2015. Tens of thousands of protesters took to the streets of Macedonia’s capital on Sunday, waving Macedonian and Albanian flags in a dramatic display of ethnic unity against a government on the ropes after months of damaging wire-tap revelations. REUTERS/Ognen Teofilovski – LR2EB5H14NN0N/

A Fidesz tegnap közölte: Magyarországra egy olyan politikus menekült, akit egy Soros György által támogatott szocialista kormány üldöz és fenyeget. Természetes, hogy egy baloldali kormány által üldözött néppárti politikus számára lehetővé tették a hatóságok a kérelem benyújtását – közölte a kormánypárt.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között vezette Macedóniát, és Brüsszelben komoly bírálatok érték, amiért a migrációs válság során feltartóztatta a balkáni útvonalat használó bevándorlókat a macedón határon. Jobboldali kormánya akkor kerítéssel és élőerős védelemmel tartóztatta fel a tömeget, ami miatt a nemzetközi politika reflektorfényébe került.

Sajtóhírek szerint az amerikai milliárdos, Soros György ezért avatkozhatott be a helyi belpolitikába, hogy hatalomba juttassa baloldali szövetségeseit.

Ebben az időszakban az ellenzéki Zoran Zaev pártjának birtokába kerültek olyan felvételek, amelyek korrupciós ügyekről rántotta le a leplet Gruevsz­kit – és az egész politikai elitet – illetően. Tömeges tüntetések kezdődtek a jobboldali kormány ellen, miközben a kormányszimpatizánsok Soros György ellen tüntettek.

Az előre hozott választásokon 2016 decemberében végül – bár Gruevszki pártja szerzett többséget – az ellenzéki pártok koalíciója került kormányra. Fél évig húzódó koalíciós vitát követően Zaev lett a miniszterelnök, és idén sokat vitatott döntéssel lezárta a névvitát, megegyezve a görögökkel, utat nyitva Macedónia NATO- és EU-csatlakozása előtt. Azóta több korrupciós vizsgálat is folyamatban van Gruevszki ellen, aki szerint az ügyek megrendezettek, és lejáratókampány folyik ellene.

A jelenlegi Macedón Köztársaság a XIX–XX. század fordulóján is geopolitikai játszmák színtere volt Európában, és máig az is maradt – mondta lapunknak a Balkán-szakértő. – Nem Gruevszki volt az első, aki megpróbálta építeni a macedón identitást, de az eddigi megoldások sem teremtettek békét – tette hozzá Gyetvai Mária.

Kiemelte, a nyugati hatalmakat zavarta ez, illetve a migránsellenes hozzáállás és a görögökkel való megegyezés akadályozása a Gruevszki-vezetésben. Az utóbbi gátolta Macedónia NATO-csatlakozását, amit pedig az amerikai stratégák nagyon fontosnak tartanak az Oroszország köré vont „cordon sanitaire” szempontjából.

„Macedóniában tartós válságot idézett elő, hogy Gruevszkit megbuktatták, aminek a végkifejlete még nem be­látható” – emelte ki. A szakértő szerint Macedónia a jelenlegi formájában nem alkalmas a túlélésre, aminek oka elsősorban a gyenge gazdaság. Hozzátette, Nyugaton továbbra is él egy elképzelés egy gyűjtőállamról, ami Jugoszlávia egyfajta reinkarnációja volna, Brüsszel ezért erőlteti az úgynevezett gazdasági és egyéb összefogást a délszláv államok között.

Egy erősebb és nagyobb Bulgária orosz érdekeket szolgálna, ami veszélyes az EU számára. Gyetvai Mária szerint azonban a többszörös törésvonalak miatt ez eddig is kevés sikerrel járt, és ezután sem fog többel. Annál is inkább, mert a nemzetközi közösség maga is gyarapítja a meglévő törésvonalakat a térségben.

Az egyik ezek közül az albán területek leválása, ami lehetséges alternatívaként, illetve precedensként merülhet fel – s nem kizárólag a Balkán vonatkozásában –, miután az uniós jelentéstevő a területcserét is megemlítette a Szerbia és Koszovó közötti vita megoldására. Macedónia – a jugoszláv utódállamok közül nem egyedül – gyakorlatilag csak papíron létezik, emlékeztetett a szakértő. A lakosság egyharmada albán, a kétharmad nagy része pedig maga sem tudja, hogy „elbolgárosodott szerb vagy elszerbesedett bolgár”.

Kiemelte, mindezen körülmények között, illetve a szegénységre tekintettel a bevándorlásellenes álláspont nem meglepő, hiszen már így is jelentős problémákkal kell megküzdeni az országon belül.

Forrás: magyaridok.hu

Hasonló hírek

Példának tartották a magyar kerítést a macedónok

Edit

3028-ban szabadulhat a szexuális zaklatás miatt elítélt férfi

Géza

Bozótvágóval támadt rá 79 éves édesanyjára, azt kiabálva: Megöllek!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------