Főoldal » Soros György először szólalt meg Orbán Viktoról az EP-választás kapcsán – ezt mondta
Külföld

Soros György először szólalt meg Orbán Viktoról az EP-választás kapcsán – ezt mondta

Kritikus hangvételű kommentárt írt Európáról a régóta az Orbán-kormány célkeresztjében álló, amerikai-magyar üzletember, Soros György.

 

Témája az Európai Parlamenti választás volt és ezen belül súlyos kritikát fogalmazott meg az Európai Néppártról, melynek tagja a Fidesz is. Orbán Viktort külön is megemlítette.

Soros írására a Project Syndicate oldalán a 24.hu figyelt fel. Az üzletemberkommentárjában arról ír, hogy Európa a semmi felé tart, és az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt késő lesz.

A jelenlegi helyzetet „a radikális egyensúlytalanság” korszakának nevezi, melyben mérföldkő lesz a májusi EP-választás, és úgy véli, az európaellenes erők előnyben vannak most. Ennek okaiként a több európai országban is elavult pártrendszert nevezi meg, valamint azt, hogy a renitens országok fegyelmezésére nincsenek megfelelő eszközök. A legnagyobb törésvonal ma az Európa-párti és az Európa-ellenes erők között áll fenn Soros szerint.

Németországról, ahol felemelkedett a szélsőséges AfD, de Nagy-Britanniáról, ahol a Brexit van terítéken, szintén az elavult pártstruktúrában látja a legfőbb hibát Soros. A németeknél a szélsőséges AfD felemelkedése, a briteknél Brexittel kapcsolatos problémák megoldására való képtelenség lett az elavult pártrendszer eredménye szerinte.

Soros felrótta az Uniónak, hogy hibázott, mikor Olaszországra hatalmas terheket rótt a bevándorlással kapcsolatban, és emiatt ott szintén teret nyerhettek a kirekesztő eszmék. Olaszország az egyik olyan állam, ahol a menekültek először lépnek az EU területére.

Soros György szerint a legrosszabb az Európán átívelő pártszövetségek helyzete, mert azokat a szövetségeket a pártvezetők saját érdeke határozza meg.

„Az Európai Néppárt (EPP) a legrosszabb. Az EPP szinte teljesen elvtelenné vált, amint azt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és a Fidesz tagságának engedélyezése is bizonyítja. Mindezt azért, hogy megőrizzék többségüket.” – írja Soros

Soros György szerint az EU-t meg kell reformálni, fel kell ismerni a külső és a belső fenyegetések nagyságát és fel kell ébreszteni, és mozgósítani az európapárti embereket az eredeti uniós értékek védelmében.

Különben Soros szerint az EU szétesik, mint a Szovjetunió, és „Az egyesült Európa álma válhat a 21. század rémálmává.”

Forrás: 24.hu

Hasonló hírek

Összeütközött két kisrepülőgép Svájban

info

Hatalmas robbanás volt Tiencsinben

Edit

Megrázó személyes vallomás egy 65 éves svéd nőtől, aki elmondta az igazat a migránsokról a Facebookon, amiért súlyos börtön vár rá! (A cikk videót tratalmaz) Oszd meg!

Géza