Image default
Belföldi hírek

Soros állhat a migránshajók spanyolországi befogadásának hátterében

Több százan tüntettek szombaton Berlinben a migránsok mentését végző NGO-k mellett. Azt szeretnék elérni, hogy ne korlátozzák a Földközi-tengeren a civil hajók tevékenységét.

Európa élethalálharca – blogstar.hu

A korlátozást azonban éppen azért vezették be az olaszok, mert úgy gondolják, hogy a civilek nem mentik, hanem taxiztatják a migránsokat, a jelenség mögött pedig Soros Györgyöt és szervezeteit gyanítják. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában arról beszélt, hogy Soros György hálózatának korlátlan erőforrása van, civil szervezetein keresztül pedig beleavatkozik a politikába.

Nagyjából nyolcszáz ember gyűlt össze szombaton Berlinben a városháza előtt. Azért vonultak az utcákra, hogy a Földközi-tengeren a migránsok mentését végző NGO-k akadályozása ellen tiltakozzanak.

„Teljesen egyértelmű, hogy szükség van egy politikai megoldásra. Ha valaki beleesik a folyóba, és én épp a folyóparton mellette állok, nem hagyhatom megfulladni” – mondta az egyik tüntető, a német ellenzéki Zöldek vezetője.

Hasonlóan érvelt csütörtökön az Európai Parlamentben a zöldpárti Judit Sargentini is, amikor egy olyan határozatot szavaztak meg, amely szerint nem korlátozhatnák a jövőben a migránsokat segítő NGO-k tevékenységét.

Az európai politikusok közül azonban sokan más véleményen vannak. Úgy vélik, hogy a civil hajók nem a bajba jutottakat mentik, hanem egyenesen a líbiai partokig hajóznak és onnan taxiztatják a migránsokat. Olaszország ezért nem engedi kikötni a bevándorlókat szállító bárkákat.

A múlt héten például, miután egyetlen tagállam sem fogadta a Mission Lifeline német NGO hajót, Málta engedte kikötni. A kapitányt azóta bíróság elé állították, a hajót pedig lefoglalták. Azzal vádolják, hogy megfelelő engedélyek és úti okmányok nélkül, törvénytelenül hatolt be máltai felségvizekre, ráadásul helyzetjelzőjét a líbiai partok közelében többször is kikapcsolta.

Az olasz szigorítás óta Spanyolország is fogadott migránshajókat. A Proactiva Open Arms sem kormányzati szervezet hajója, szerdán kötött ki Barcelonában 60 migránssal a fedélzetén. Több mint két hete szintén Spanyolországban, Valenciában ért partot az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezetek által fenntartott Aquarius nevű hajó is.

Soros állhat a spanyol befogadás hátterében

A spanyol befogadás hátterében Soros György állhat; a spanyol sajtó múlt hétvégén arról cikkezett, hogy Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök titokban találkozott „a világ legnagyobb spekulánsával”, Soros Györggyel. A súlyos költségvetési gondokkal küzdő Spanyolország új kormányfőjét, a sajtóhírek szerint, két pénzügyi tanácsadó kíséretében kereste fel a milliárdos. A spanyol lapok hozzáteszik, hogy Soros Györgynek nagy befolyása van Brüsszelben, ráadásul migrációpárti kampányokat és a tömeges bevándorlást támogató NGO-kat finanszíroz világszerte.

A találkozó után néhány nappal egyébként az Európai Bizottság 26 és fél millió euró, mintegy 8 és fél milliárd forint gyorssegélyt utalt Madridnak a megnövekedett migrációs nyomás okozta növekvő kiadásokhoz.

Ifjabb Lomnici Zoltán a Vasárnapi Újságnak adott interjújában egyebek mellett arról beszélt, hogy szinte nincs a közpolitikai kérdéseknek olyan szegmense, amelyben ne lenne jelen a Soros-hálózat egy-egy eleme. A jogász azt is hozzátette, hogy Soros György a Forbes magazin listáján a 30 leggazdagabb ember között szerepel, civil méretekhez képest korlátlan erőforásokkal rendelkezik, a Soros-hálózatba sorolható szerveződések száma pedig több ezerre tehető.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Új részletek a Budapesten elfogott terroristáról

Géza

Ragadozó: órákig tartott a rémuralma a járókelőket levadászó vadállatnak

Mazsi

Exkluzív videó! Itt a teljes felvétel a debreceni táborban történt zavargásról

Edit