Arborétum

Soroksári Botanikus Kert

A kert megközelíthető: Budapest, XX. Pestszenterzsébet városközpontból, vagy XVIII. Pestszentimre Dózsa György úti végállomásról a 166-os autóbusz menetrendszerű járataival. A személygépkocsival érkezők a kapu előtt parkolhatnak.

A Soroksári Botanikus Kert létesítését a mai Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem jogelődje 1962-ben határozta el. Célja volt elsősorban az oktatást szolgálni, hogy a leendő kertészmérnökök alaposabb biológiai képzést kapjanak, és közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növényvilággal, helyet adni a növénytani kutatásnak, kialakítani a közművelődés javára egy bemutatókertet, beindítani a nemzetközi szaporítóanyag-cserét. Ma a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Növénytani Tanszékének részeként működik. Területe 60 ha.

Felszínét ÉNy-DK irányú homokbuckák tagolják, a buckasorok között vizenyős laposokkal. A kert a Duna öntéstalaján homokos fizikai talajféleségekkel rendelkezik.

Alapításakor az 1950-es évek erdészeti telepítéséből származó kocsányos tölgy, feketefenyő, szürke nyár, akác állományok, a magasabban fekvő homokdombon felhagyott szőlők, gyümölcsösök maradványai, a laposokon legelők voltak.

Területén értékes eredeti társulás-maradványok is találhatók, amelyek megőrizték a Duna-Tisza közére jellemző vegetációt. Ezek ma is kiemelten védett területei a kertnek: a nyílt- és zárt homokpusztagyep, a zsombékos, a száradó láprét, amelyek ritka és védett növények természetes élőhelyei.

A kert területén 170–180 nagygomba faj él. A gombavilág faji összetételét a kert homoki jellege és a növényzet határozza meg.

A botanikus kert különleges növényvilága értékes állatvilágnak ad otthont.

A nemzetközi magcsere útján, ill. saját gyűjtésű szaporítóanyagokból a szaporítótelepen, üvegházban nevelik fel cserépben, fóliazacskóban a kiültetésre kerülő növényeket. Az üvegházat szaporításra és a trópusi, szubtrópusi növények bemutatására is használják.

A központi épületben információ, belépőjegy árusítás, hallgatói tantermek, gombalabor, munkaszobák és a folyosón állandó fényképkiállítás található. Az üvegház mellett a látogatók részére mosdó és WC működik.

A kerti faházban állandó természetvédelmi kiállítás van: védett növényekről, védett állatokról és a botanikus kert területén végzett régészeti ásatáskor talált 4000 éves leletekről fényképek tájékoztatják az érdeklődőket.

A tóparton kialakított kerti pihenők: asztalok, padok, szalonnasütőhely állnak a látogatók rendelkezésére. Az óvodásoknak a főbejáratnál játszóteret, az iskolásoknak focipályát alakítottunk ki, ahol a csoportok a kert megtekintése után hosszabb időt eltölthetnek.

Az épületekben és a kerti csapokon mindenütt ivóvíz folyik. Étkezési lehetőség, büfé nincs.
A bejelentett csoportok részére szakvezetést biztosítunk, amelynek időtartama: 1,5 -2 óra. Belépődíj van, hétvégeken külön vezetési díjat is felszámolunk. Kérünk előzetes bejelentkezést telefonon, vagy levélben.

A helyszínen cserepes dísznövény árusítás van, kertismertető, képeslapok, bélyegzőhely.

Az arborétumot kerekes székkel is látogathatják.

Forrás: http://www.vendegvaro.hu/Soroksari_Botanikus_Kert
Cím: Péteri-major
Tel: +36 (1) 287-2432
E-mail: [email protected]
Web: www.budapest.hu

Hasonló hírek

Arborétum Gödöllő

info

Péchy-Zichy-kastély kertje

info

Apátsági Arborétum

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------