Főoldal > Hírek > Tudástár > Tudástár - minden érdekesség > Sokkot kaptak a csillagászok: gigászi napvihar tart a Föld felé! – VIDEÓ
Sokkot kaptak a csillagászok gigászi napvihar tart a Föld felé!

Sokkot kaptak a csillagászok: gigászi napvihar tart a Föld felé! – VIDEÓ

Hirdetés

A csillagászok figyelmeztetést adtak ki, mert a tegnapi gigászi napkitöréseket követő protonáradat miatt hamarosan megbolondulhatnak az elektronikai eszközök.

A NASA napfigyelő műholdjai 2017. szeptember 6-án elképesztő méretű napkitöréseket érzékeltek. Az első kitörés egy X2.2-es erősségű robbanás volt 9 óra 10 perckor, majd 12 óra 2 perckor egy hatalmas X9.3-as kitörés vakította el a kamerákat. A tudósok szerint az elmúlt tíz évben nem volt még egy ekkora kitörés.

Mindkét kitörés a Föld irányába történt, így a koronakidobódás 2-3 nap alatt eléri a Földet. A számítások szerint nagyon erős geomágneses viharba kerülhetünk.

Sokkot kaptak a csillagászok gigászi napvihar tart a Föld felé! 1

Röntgensugárzás a Föld közelében

A két nagy koronakidobódás (CME-k) látható a SOHO műhold felvételein is. A csillagászok szerint a röntgensugárzás nyolc perc alatt ért a Naptól a Földre, de a protonáradat egy-két nap alatt érhet el minket.

Sokkot kaptak a csillagászok gigászi napvihar tart a Föld felé! 2

Protonáradat a Föld közelében

Valamikor a hétvégén olyan helyeken is láthatunk majd sarki fényt az égbolton, ahol korábban nem. A protonáradat nagyjából az észak-amerikai kontinensre zúdul majd, és hatással lehet az érzékenyebb elektronikai eszközökre…

Sokkot kaptak a csillagászok gigászi napvihar tart a Föld felé! 3

Forrás: Ripost

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: