Főoldal » Sokkolta a tömeges gázolás a torontói magyarokat
Kiemelt külföldi hírek

Sokkolta a tömeges gázolás a torontói magyarokat

Az ott élő magyarok többsége azt mondta, eddig biztonságosnak hitte a várost, mert még soha nem tapasztaltak ehhez hasonlót. Az M1 Híradó riporterei beszéltek olyan magyarral, aki mindössze két percre lakik a gázolás helyszínétől.

 

Hétfőn délután, egy bérelt kisteherautóval a járókelők közé hajtott egy férfi Torontóban, elgázolt 25 ember, akik közül tíz életét vesztette. Mark Saundert, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke azt mondta: az incidens „határozottan szándékosnak tűnik”, de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka. A rendőrség közlése szerint a férfi hétfőn az ebédszünet idejében hajtott fel a járókelőkkel teli járdára, és ott több mint egy kilométert haladt, elgázolva mindenkit, aki az útjába került.

Magyarországot megdöbbentette a hétfői, több halálos áldozatot követelő torontói gázolás, és szolidaritásáról, együttérzéséről biztosítja Kanadát – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel. Szolidaritásunkról biztosítjuk a szövetséges Kanadát, részvétünket fejezzük ki az elhunytak hozzátartozóinak, mielőbbi felépülést kívánunk az eset sérültjeinek – olvasható a minisztérium által küldött levélben. A KKM úgy tudja, hogy a tragédiának nincs magyar érintettje.

Az M1 több kanadai magyart megkérdezett a tragédiával kapcsolatban, akiket sokkolt a támadás.

A gázolásról bővebben:

Toronto: szándékos gázolásról lehet szó

Szándékosnak tűnik annak a sofőrnek a tette, aki bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban, és elgázolt 25 embert, akik közül tíz meghalt – mondta keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke. A magyar külügyminisztérium úgy tudja, hogy a tragédiának nincs magyar érintettje.

Saunders kiemelte: az incidens „határozottan szándékosnak tűnik”, de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka. Egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian. Mint mondta, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában. Ralph Goodale közbiztonsági miniszter a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát. Ezzel arra utalt, hogy elszigetelt esetről van szó.

A rendőrség közlése szerint a férfi hétfőn az ebédszünet idejében hajtott fel a járókelőkkel teli járdára, és ott több mint egy kilométert haladt, elgázolva mindenkit, aki az útjába került. A 15 sérült közül öt ember állapota életveszélyes. Egy szemtanú, aki Ali néven mutatkozott be a CNN hírtelevízió riporterének, elmondta, hogy látta a teherautót felhajtani a járdára, és úgy látszott, a sofőr kifejezetten célba vette a gyalogosokat, és szándékosan gázolta el őket. „Csak ment tovább, ment tovább, és elütötte az embereket, egyiket a másik után” , mesélte a szemtanú.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök  tragikus és értelmetlen támadásnak nevezte közleményében a torontói Yonge utcában történteket. „Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – fűzte hozzá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában azokra hívta fel a figyelmet, akik nyugalommal és bátorsággal, egyetlen lövés eldördülése nélkül oldották meg a kritikus helyzetet, és ezzel emberéleteket mentettek meg. Egyúttal felajánlotta az Európai Unió bárminemű segítségét, amelyre a kanadai hatóságok igényt tartanak.

KKM: Magyarország szolidaritásáról és együttérzéséről biztosítja Kanadát 

Magyarországot megdöbbentette a hétfői, több halálos áldozatot követelő torontói gázolás, és szolidaritásáról, együttérzéséről biztosítja Kanadát – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel. Szolidaritásunkról biztosítjuk a szövetséges Kanadát, részvétünket fejezzük ki az elhunytak hozzátartozóinak, mielőbbi felépülést kívánunk az eset sérültjeinek – olvasható a minisztérium által küldött levélben. A KKM úgy tudja, hogy a tragédiának nincs magyar érintettje.

A gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele

Időközben a CBC News hírtelevízió birtokába került egy videófelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy az utca közepén álló gyanúsított többször előrántott egy fegyvernek látszó tárgyat, amellyel a feléje közelítő rendőrök felé mutatott, és azt kiáltotta: „Öljetek meg!”

Hírügynökségi beszámolókban méltatták azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.

Goodale korábban elmondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette: a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget. A tárcavezető szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához. Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter bejelentette, hogy a tanácskozás kedden a menetrend szerint folytatódik, John Tory, Torontó polgármestere pedig részvétét fejezte ki az érintetteknek.

A Fehér Ház szintén részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak, és közölte, imádkozik értük, valamint minden szükséges segítséget felajánlott a kanadai kormánynak. A washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök mély szolidaritását fejezte ki a kanadai néppel.

French President Emmanuel Macron. prm.ua

Amerikai biztonsági tisztségviselő: Terrorizmus a torontói gázolás valószínűsíthető indítéka 

A nyomozók terrorizmust feltételeznek a kilenc ember életét követelő torontói gázolás valószínűsíthető indítékaként – jelentette ki hétfőn egy amerikai biztonsági tisztségviselő. A névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint nincs ok azt feltételezni, hogy az incidens, amelynek során egy bérelt kisteherautó járókelők közé hajtott a kanadai nagyváros Yonge utcáján, baleset lett volna – a CBC kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva úgy tudja, a gyanúsított nem köthető egy terrorista csoporthoz sem.

Rengetegen voltak az utcán

Az M1-nek sikerült felvenni a kapcsolatot egy torontói magyarral, aki nagyon közel volt a gázolás helyszínéhez. Bán Ildikó az M1-nek elmondta: a jó idő miatt sokan voltak az utcán, és amint a tömegbe hajtott az autó, az emberek pánikba estek.

Ő azonnal hívta a hozzátartozóit, rokonait, hogy jól vannak-e. Mint fogalmazott: hirtelen pánik tört ki mindenhol, és akárhol történik ilyen, akár Európában is, félelembe esnek az emberek, hiszen tartanak az ilyen esetektől.

Vádat emeltek a gyanúsított ellen

Vádat emelt tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden egy torontói bíró Alek Minassian gyanúsított ellen, aki az előző nap bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban – jelentette a kanadai sajtó. A gyanúsított 25 embert gázolt el, akik közül tíz meghalt. A 25 éves gyanúsított fehér rabruhában, bilincsbe vert kézzel hallgatta végig a vádakat rövid meghallgatásán. A beszámolók szerint nem sok érzelmet mutatott. A férfit egy kirendelt védő képviselte. Következő meghallgatását május 10-re időzítették, addig előzetes letartóztatásban marad. 

Forrás: MTI, M1 Híradó

Képek: alfahir, hvg, 444, újszo, 24

Hasonló hírek

Dagad a Hasogdzsi-ügy, a szaúdi trónörökös sorsa a bölcsek tanácsán múlhat

Géza

Soros nem nyugszik, az újabb támadási kísérlete: Olcsó munkaerőt telepítene Európába Soros György! Oszd meg!

Géza

Most jött a hír! Kurz olyan szavakkal védte meg Orbán Viktor és Matteo Salvinit, amely Brüsszelben kiverte a biztosítékot! Oszd meg!

Géza