Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Sokkoló rejtély egy budapesti pszichiátrián: reggelre megfulladt egy lekötözött beteg – részletek

Budapest — Rejtélyes haláleset történt egyik budapesti kórház pszichiátriai osztályán: az egyik beteg csütörtök reggelre virradóan megfulladt az ágyában.

– Rendőrautókat láttam a kórház előtt, a rendőrök a 3. emeletre mentek. Akkor hallottam, hogy megfulladt az egyik beteg – mondta el a Blikknek egy látogató. 

A több kerületet is ellátó intézmény pszichiátriai zárt osztályán gyakran fordulnak elő problémás betegek, akik elmezavar vagy kábítószer hatása alatt öntudatlanul őrjöngenek. Félő, hogy ilyenkor kárt tesznek magukban vagy a környezetükben, emiatt bevett gyakorlat, hogy kikötik őket a kórházi ágy egyik oldalára erősített rácshoz. A zavart betegek ilyenkor kapnak nyugtatót is, és állandó felügyelet alatt állnak. Ez történt a később elhunyt pácienssel is: úgy tudjuk, az egyik kezét és az egyik lábát rögzítették a rácshoz. Ő azonban minden bizonnyal szabadulni akart, így hadonászni, csúszkálni kezdett, emiatt a feje beszorult a rácsok közé, és reggelre megfulladt. Azt nem tudni, volt-e mellette valaki, és hogy figyelték-e az állapotát. Annyi viszont bizonyos, hogy reggelre élettelenül hevert az ágyában. Az ügy miatt értesítették a rendőröket is, akik a reggeli órákban több autóval siettek a helyszínre.

Kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megerősítette, hogy indult eljárás az ügyben.

– Az ügyet a BRFK rendkívüli haláleseti osztálya közigazgatási hatósági eljárás keretén belül vizsgálja. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény gyanúja nem merült fel. A haláleset körülményeinek pontos megállapítása, a tényállás teljes körű tisztázása folyamatban van – fogalmaztak levelükben.

Megkerestük az érintett kórházat is, hogy megtudjuk, indult-e belső vizsgálat, ám eddig nem reagáltak a kérdéseinkre.

Ellenőrizni kell

Magyarországon becslések szerint 2 millió pszichiátriai beteg lehet, de alig százezren jutnak terápiához. A betegjogi törvény szerint ön- és közveszély esetén a kezelőorvos vagy szakápoló rendelhet el korlátozó intézkedést (rácshoz kötés), amelynek alkalmazása alatt az érintett személy állapotát és szükségleteit folyamatosan ellenőrizni kell.

blikk

Hasonló hírek

Tegnaptól – ma reggelig: baleseti hírek; 1 közlekedési baleset, halálos kimenetelű

Géza

Bűnügyi sarok: legfrissebb bűnügyi hírek (+videók)

Géza

6 mentő rohant a helyszínre, sokan megsérültek az 1-es villamoson

Mazsi