Tudástár - minden érdekesség

Sokkoló kísérlet: Pokoli kínok vezethetnek a halhatatlanság felé

Sokkoló kísérlet: Pokoli kínok vezethetnek a halhatatlanság felé

A legvadabb képzeletet is felülmúlja a legutóbbi tudományos áttörés, ami nem csak etikai aggályokat vet fel. Bár csábító a gondolat, hogy ki lehetne próbálni emberekkel is, a várható eredmény horrorfilmbe illő…

Tudományos szempontból hatalmas áttörés a Yale egyetem múlt hónapban végzett agykísérlete, azonban hátborzongató belegondolni, mit élne át egy ember, ha elvégeznék rajta. A kutatók ugyanis sikeresen újraélesztették több, mint száz levágott disznó agyát, és felfedezték, hogy a sejtek egészségesek maradtak.

A sertésagyakat 36 órán keresztül életben tartották, és a kutatók elmondták, hogy a kísérletet bármilyen főemlős agyával meg lehetne ismételni. Ebből bárki kitalálhatja, hogy akár az emberével is. Bár a malacok a kísérlet alatt nem voltak tudatuknál, a kísérletet végző csoport beismerte, hogy képesek lennének a halál után visszaállítani az agyban az öntudatot. Ezzel a tudomány számára lehetségessé válna, hogy életben tartsák az emberi agyat a test halála után. Csakhogy ennek borzalmas ára lenne.

Sokkoló kísérlet Pokoli kínok vezethetnek a halhatatlanság felé 1
Fotó: www.profimedia.hu

Ugyanis ebben az esetben az ember pokoli kínokat élne át: a tudatos agy egy tartályban, külön a testtől érzékszervek, bőr, lélegzet híján egyáltalán nem érzékelné a külvilágot. A tudat számára semmi más nem létezne, csak a saját gondolatai. Márpedig az ember a saját létezését úgy tudja meghatározni, ha a világhoz viszonyítja saját magát. Így ez az állapot sokkal rosszabb lenne, mint a halál.

Sokkoló kísérlet Pokoli kínok vezethetnek a halhatatlanság felé 2
Fotó: www.profimedia.hu

A sikeres kísérlet hatalmas áttörést jelent, a kutatók ugyanis mostantól hatékonyabban tudják vizsgálni a szervek működését a testen kívül. Nenad Sestan, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a sertésagyak feltámasztásához szivattyúkat használtak, amik fenntartották a vérkeringést, és mesterséges vért, amit testhőmérsékletre melegítettek fel. A professzor szerint a kísérlet nem csak disznókon működhet, hanem bármilyen főemlősön. Elméletileg az agy akár a végtelenségig életben tartható így, de katasztrófának tartaná, ha valaki így próbálna halhatatlanná tenni egy emberi tudatot.

Forrás: Ripost

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Őrület! Magyarország felkészült egy atomtámadásra? (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Hang alapján ismeri fel a Parkinson-kórt egy magyar algoritmus

Edit

A jövő iskolája: bizonyítvány jegyek nélkül

info