Hirmagazin.eu
Főoldal » Sokkoló fotót tettek közzé a Vénuszról
Csillagászat, űrkutatás

Sokkoló fotót tettek közzé a Vénuszról

Sokkoló felvételt készített a Vénuszról a Nap felé tartó Parker napszonda.

A 2018-ban indított Parker napszonda nevéből adódóan a Napot fogja tanulmányozni. Útja hét évig tart, végül a Nap atmoszféráján keresztülhatolva megközelíti annak felszínét. Erre korábban egyetlen űreszköz sem volt képes.

A Vénusz kulcsszerepet játszik a napszonda sikerében, a Parker ugyanis a bolygó gravitációs mezejét kihasználva, úgynevezett hintamanőverekkel áll a megfelelő pályára. Emiatt többször is elrepül a Vénusz mellett, így lehetősége nyílik arra, hogy pompás fotókat készítsen az égitestről.

A most közzétett, de még 2020. július 11-én készített fotón a bolygó éjszakai oldalát pillanthatjuk meg több mint 12 000 kilométer távolságból. A felvétel az űreszköz WISPR (Wide-field Imager for Parker Solar Probe) műszerével készült. A WISPR-t arra tervezték, hogy a napkoronát, azaz a csillag külső atmoszféráját a látható tartományban megörökíthessék, ezen kívül megfigyelhessék vele a napszelet, vagyis a Napból kiáramló töltött részecskéket.

A WISPR KÉPE AZÉRT IS EGYEDÜLÁLLÓ, MERT ÁLTALA KERESZTÜLLÁTHATUNK A VÉNUSZ VASTAG FELHŐRÉTEGÉN, ÉS MEGPILLANTHATJUK A POKOLI BOLYGÓ FELSZÍNÉT.

FORRÁS: NASA/JOHNS HOPKINS APL/NAVAL RESEARCH LABORATORY/GUILLERMO STENBORG AND BRENDAN GALLAGHER

A planéta körül halvány fény látható, ezt „éjszakai izzásnak” (nightglow) nevezik. A nappali oldalon a sugárzás a felsőlégköri oxigénmolekulákat atomokra bontja, amik az éjszakai oldalon újra összeállnak, és ez okozza a fényjelenséget. A fotón látható fényes csíkokat űrpor és kozmikus sugarak, vagy töltött részecskék idézik elő.

Hasonló hírek

Szeptemberben egy óriási aszteroida végez Földünkkel?!?

Mazsi

Baljós sarki fény jelent meg az égen

Mazsi

Az utóbbi évek leglátványosabb csillaghullása jön

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!