Főoldal > Hírek > Főhírek > Gazdaság > Sokkoló adatok a durván dráguló tojásról
Sokkoló adatok a durván dráguló tojásról 2

Sokkoló adatok a durván dráguló tojásról

Hirdetés

Kevés és drága lesz a tojás: be­tett a ma­dár­influ­enza, rá­adá­sul a tyú­kok télen ke­ve­set toj­nak. Így aztán hiába csök­kent a tojás áfája is öt szá­za­lékra, sosem lá­tott ár­emel­ke­dés vár­ható. Ha lesz tojás egy­ál­ta­lán…

Vége a reggeli rántottának? Nem lesz hímes tojás húsvétra? Nem kizárt, hiszen tojáshiány fenyeget!

Európában újra felbukkant a madárinfluenza, ezért nálunk is, ahogy a környező országokban, tízezrével vágták le a szárnyasokat.  Ráadásul a megmaradt tyúkok télen nem szívesen tojnak…

Sokkoló adatok a durván dráguló tojásról

Fotó: Markovics Gábor

Az áfacsökkentés után a tojás darabja a piacon 38-39 forint. A hipermarketekben, akárcsak a csirkehús, jóval olcsóbb lett a tojás, tíz darabot akár 279 forintért is meg lehet szerezni. Az azonban megjósolhatatlan egyelőre, hogy mennyibe kerül majd a tojás, ha alig lesz kapható…

A gazdák idén 10 százalékkal kevesebb tojótyúkra számíthatnak itthon. Emiatt pedig hiába csökkent a tojás áfája is januártól öt százalékra, a vásárlók nem örülhetnek az olcsó tojásnak.

Sokkoló adatok a durván dráguló tojásról 1

Fotó: Markovics Gábor

– A dráguláshoz az vezet, hogy a termelők egy része magasabb áron kínálja a tojást, hiszen komoly hiány léphet fel a piacon.

Importból sem pótolható a mennyiség, hiszen ez a probléma most egész Európát érinti – magyarázta a Ripost-nak Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Sokkoló adatok a durván dráguló tojásról 2

A termelőknek is óvatosan kell bánniuk az eddigi készletekkel. A gazdák nyilván a tavaly elszenvedett veszteségeiket próbálják most kompenzálni. Azonban fegyelmezetten kell kezelnünk a helyzetet, és akkor márciusra helyreáll minden. Az áfa csökkentés adhat akkora játékteret a termelőknek és a kereskedőknek, hogy ne kelljen egekbe emelni az árakat… kérdés, hogy kinek akarnak jobban kedvezni: maguknak, vagy a vevőknek?

Januárban új tojók jönnek

Januárban egyébként minden évben kevesebb a tojás, mint az év egyéb időszakaiban. Egyrészt azért, mert ilyenkor cserélik le a baromfi-állományt, vagyis új tyúkokat kezdenek el tojatni. Ilyenkor általában a felhalmozódó készletekkel húzzák ki az átmeneti időszakot. Most viszont nincs túl nagy felhalmozott készlet, hiszen a madárinfluenza miatti kiesésre nem számított senki, a vevők pedig lelkesen vitték haza a boltból a tojást.

Forrás: Ripost

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
loading...
tűzvédelem