Hirmagazin.eu
Főoldal » Sokba kerülhet még a Facebooknak a volt alkalmazott kitálalása
Technika, kommunikáció

Sokba kerülhet még a Facebooknak a volt alkalmazott kitálalása

forrás: Médiaklikk/M1

A Facebook reklámbevételeire is kihathat, hogy egyik volt dolgozója azt állítja, a közösségi oldalnál manipulálják a híreket – véli Szűts Zoltán médiakutató. A szakember hangsúlyozta, a netezők jelentős része már nem a hírportálokról értesül a világ eseményeiről, hanem főleg a Facebookról, amely a világ legnagyobb online platformja.

Nagy port kavart egy volt Facebook-dolgozó közlése, aki azt állította, hogy a közösségi oldalon megjelenő hírfolyamot a cég szerkesztői alakítják, és nem a felhasználók érdeklődése. Az oldalon tehát nem feltétlenül az az anyag kerül előtérbe, amelyre a legtöbben kattintottak – ahogy azt egyébként a Facebook mondja. A manipuláció során bizonyos tartalmakat eltüntetnek – állítja a Facebook egykori munkatársa.

Gépi algoritmus helyett

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a problémát az jelenti, hogy a Facebook azt mondta, az oldalukon a hírek megjelenését is gépi algoritmus szabályozza, munkatársaik a hírszerkesztésbe nem nyúlnak bele. A beszámoló szerint azonban a hírek kiajánlása az ügyeletes szerkesztők döntésén múlott.

Sokba kerülhet még a Facebooknak a volt alkalmazott kitálalása

A Facebook Trending szekciója – amely Magyarországon még nem működik – a fontos híreket listázó sáv. A vád szerint a Facebook szerkesztőcsapata ennek tartalmát manipulálta.

A konzervatív tartalmak elleni szerkesztés

A Gizmodo technológiai blog a Facebook volt alkalmazottjára hivatkozva azt írta, a cég egyenesen felszólította a szerkesztőit, hogy cenzúrázzák a konzervatív értékeket képviselő tartalmakat.

Ha a konzervatív tartalmak háttérbe szorulnak, akkor úgy tűnik, hogy a világ legnagyobb online platformja már nem pártatlan, miközben az emberek jelentős része már főleg onnan értesül a hírekről, és nem hírportálokról – mondta Szűts Zoltán médiakutató, a Zsigmond Király Főiskola rektori megbízottja.

Sokba kerülhet még a Facebooknak a volt alkalmazott kitálalása
Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója Fotó: EPA/KAY NIETFELD

Az, hogy a Facebook csinálhatja mindezt, különösen megdöbbentő

A legtöbb szakembert az döbbentette meg, hogy annál a cégnél fordulhatott elő ilyen beavatkozás, amely mindig a függetlenség, semlegességét hirdette.

Szűts Zoltán hangsúlyozta, korábban azt hittük, a Facebookon egy hír aszerint jelenik meg, milyen gyakran lájkolják, osztják meg a felhasználók. A volt dolgozó közlése azonban arról szól, hogy ez nem igaz.

Ez hatással lehet a reklámbevételekre is

Ezek szerint nem netes faliújságról van szó, hanem szerkesztett, befolyásolt médiumról, ami óriási különbség.

Ha kiderül, hogy valóban ilyen szinten manipulálták a hírfolyamot, az akár a reklámbevételekre is kihatat – tette hozzá a médiakutató.

„Naivak voltunk”

A brit The Guardian című lap olyan exkluzív tartalmakat szerzett meg, amelyek azt mutatják, hogy a közösségi oldalon a hírfolyam manipulálását feladatként adták ki. E szerint csak olyan információk jelenhettek meg, amelyek jó színben tüntették fel a közösségi oldalt, vagy megfeleltek a szerkesztők politikai preferenciáinak.

Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetvezetője szerint az derült ki, hogy nagyon naivak vagyunk, elhittük, hogy a közösségi új médiánál nem manipulálja a híreket, hogy az gyönyörű, szabad felület. „Hát, nem” – hangsúlyozta.

Kritikusan kell használni a közösségi oldalakat

Többen úgy vélik, ez nem is annyira meglepő, hiszen a közösségi oldalak – már, ahol tudnak – megpróbálnak befolyásolni minket.

Aczél Petra szerint például olyan sokféle módon használják a regisztráltak adatait, hogy senki sem hihette, hogy a tagok nem lesznek a cégek üzleti modelljeinek eszközei. Ha az újmédia fogyasztója ezzel tisztában van, akkor úgy használja tovább a közösségi oldal szolgáltatásait, hogy ezt a kritikai szempontot érvényesíti – tette hozzá.

Belső vizsgálat

A vádakat megfogalmazó cikkek megjelenése után Mark Zuckerberg belső vizsgálatot rendelt el.

Törcsi Péter szerint a Facebook-alapító megbeszélést szeretne tető alá hozni amerikai jobb és baloldali politikusok részvételével, ahol tisztázhatják a Trending hírfolyam botrányát. A szakértő szerint ez érdekes fejleményeket hozhat, mert Mark Zuckerberg korábban nyíltan bírálta Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns nézeteit, anélkül, hogy a politikust megnevezte volna.

 

 

Hasonló hírek

Drónok a házhozszállításban

info

Végre egy jó Nokiát is tesztelhettünk

Géza

Az X jelöli a helyet – jön a JUNCTIONxBudapest

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------