Hirmagazin.eu
Főoldal » Sokba kerülhet a hús a hentesnek, ha nem teszi ki a megfelelő zászlót
Gazdaság

Sokba kerülhet a hús a hentesnek, ha nem teszi ki a megfelelő zászlót

Júniusban a csomagolatlan friss sertéshúsok származásáról szóló tájékoztatót ellenőrizték 651 üzletben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai.

Egy tucat esetben szabtak ki bírságot, elsősorban a kisebb eladóhelyekre, hentesboltokra. A származási ország megjelölése a tudatos fogyasztást segíti.

 A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Egy 2019-es miniszteri rendelet éremében 2020 január 15-től kötelező feltünteti a friss, csomagolatlan sertéshúsokon az állatok származására vonatkozó információkat – mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

A rendelet szerint a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekben a származási hely beazonosítását zászlókkal kell segíteni.

Az ennél kisebb üzletekben a hús származását csak betűvel kell jelölni. A rendelkezés a betűk méretéről és színéről is szól. A világos háttér mögött feltüntetett szövegnek jól kell látszódnia – hangzott el az adásban.

A születés és a vágás helye dönti el azt, hogy milyen zászlót kell kitűzni egy-egy termékre. Ha ez kettő eltér, akkor mindkettőt külön-külön meg fel kell tüntetni.

A szakember szerint a sertéshúsok származási helyének feltüntetése választási lehetőséget nyújt a fogyasztóknak és elősegíti a tudatos vásárlást.

„A felgyorsult élelmiszer-kereskedelem, a globalizáció révén elképesztő helyekről is érkezhetnek termékek, a fogyasztónak joga van eldönteni, hogy ezeket,  vagy a frissebb, magyar termékeket szeretné megvásárolni” – mondta.

A Nébih tapasztalati szerint a szabályozás kedvező fogadtatásban részesült, mind a fogyasztók, mind a termelők részéről ezért

július 15-től a sertéshús mellett más termékekre, baromfira, juh- és kecskehúsra is kiterjesztették az előírást.

Az ellenőrzésekről elmondta, hogy a nagy élelmiszer-forgalmazók minőségbiztosítási rendszere jobban felkészült és itt kevesebb hiányosságot találtak, míg a kisebb élelmiszerüzletek, különösen a hentesboltoknál több volt a mulasztás.

Összességében az üzletek 8 százalékában voltak hiányosságok, főképp a húsboltokban. Az érintett üzletek 80 százaléka a szabályoknak megfelelően tette ki a származási országra utaló zászlókat, de a kisebb áruházak és a húsboltok némelyike is így tett, noha nekik nem kötelező.

A Nébih munkatársai alig egy tucat alkalommal szabtak ki büntetést összesen több mint 4 millió forint értékben.

Pleva György elmondta, hogy a felügyelet célja nem a büntetés, hanem az, hogy felhívja a hiányosságokra a figyelmet.

A jelenlegi vírushelyzetben is a tanácsadás és a támogatás került előtérbe – mondta.

Hiradó, Kossuth Rádió / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Lesújtó – A magyaroknál csak a mexikóiak keresnek kevesebbet az OECD-országok közül

Géza

Vasárnapi pihenőnap – Módosítja nyitva tartását a Praktiker

info

Folytatódik a versenyfutás a TV2-ért

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!