Hirmagazin.eu
Főoldal » Sokat tanult Demján Sándortól az OTP vezére
Belföldi hírek

Sokat tanult Demján Sándortól az OTP vezére

Demján Sándor sokszínű, mozgalmas, kreatív munkáját, karitatív tevékenységét és offenzív vállalkozói magatartását emelte ki Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Parragh László az MTI-nek, akik üzlettársként, barátként és példaképként tekintettek a hétfőn elhunyt vállalkozóra.

 

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint Demján Sándor dinamizmusának, kreativitásának és nagyvonalúságának köszönhetően egész pályafutása alatt kiemelkedett a hazai vállalkozói mezőnyből, már a rendszerváltás előtt a vállalkozók példaképévé vált. „Én tőle tanultam, hogy ha nyerni akarok, offenzívnak kell lennem, mert a defenzív emberek nem kockáztatnak, nem élnek a lehetőségeikkel, ezért általában veszítenek” – mondta.

Demján Sándor örökségét nemcsak a nevéhez kötődő épületek testesítik meg szavai szerint, hanem az a menedzsmentfilozófia is, amelyet több vállalkozói generáció visz tovább. Ez a filozófia a tisztességre és az üzleti partnerek tiszteletére épül – hangsúlyozta Csányi Sándor.

„Mindannyiunk számára mintaértékű, hogy nem felejtette el, honnan indult: karitatív tevékenysége a tehetséges, de nehéz helyzetű gyerekek támogatására koncentrált, igyekezett minél több fiatalnak esélyt teremteni. Jó ember volt és jó barát, akire mindig számíthattam, hiányozni fog” – mondta.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Demján Sándor olyan dolgos ember volt, aki tekintetét a jövőbe vetette, aki úgy alkotott, hogy tudta, munkájának gyümölcsét nem csak ő fogja élvezni. Hernádi Zsolt először az egyetemen hallott Demján Sándorról azoktól az évfolyamtársaktól, akik az általa kezdeményezett Skála Ösztöndíjprogramban vettek részt. „Szerette tehetségekkel körülvenni magát” – idézte fel az olajipari vállalat vezetője.

Erős hitet sugárzott és képes volt meggyőzni, bevonni olyanokat is, akik inkább a stagnálást, a „csak ne történjen semmi” gondolatát képviselték – mondta, és hozzátette, nem érdekelte, hogy szeretik-e vagy sem, csak a meggyőződése hajtotta.

„Hiányozni fog a kigombolt ingnyakhoz kötött nyakkendője, a mozdulat, ahogy szemüvegét igazította, mosolya és hite” – jegyezte meg Hernádi Zsolt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint, amit Demján Sándor vállalkozóként megalkotott a 20. században szinte példa nélküli. Felidézte, hogy például a Soroksári út neki köszönheti új arculatát, az ott álló új építmények, beleértve a Művészetek Palotáját és a Nemzeti Színházat, mind Demján Sándorhoz köthetők. Felvetette, érdemes lenne megfontolni a sugárút átnevezését Demján Sándor útra.

Demján Sándor felépített egy munkaadói szervezetet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ), ennek ellenére a kamarára nem riválisként tekintett, hanem együttműködött vele – idézte fel az MKIK elnöke. Közösen valósították meg például a Széchenyi-kártya Programot, amely azóta is sikeresen működik; a program keretében tavaly 206 milliárd forintot helyeztek ki – emlékeztetett.

„A kisebb vállalkozásokat segítő hitelprogramot gyakorlatilag kézfogással indítottuk” – osztotta meg egyik emlékét Parragh László. Demján Sándor, mint minden nagy ember, megosztó személyiség volt, kőkemény üzletember, a saját értékrendszere szerint cselekedett, de volt benne becsület – összegezte.

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a VOSZ ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima díjat.

Az üzletember 1943. május 14-én született a szatmári Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása.

Demján Sándor 2018 március 26-án, hétfőn halt meg, 74 éves korában.

Forrás: MTI

Képek: pestisracok, hvg, 24, blikk

Hasonló hírek

Jogerősen is elítélték a volt SZDSZ-es polgármestert

Edit

A tüntetés eseményei sorrendben (A cikk videókat tartalmaz) Oszd meg!

Géza

A TEK vizsgálja a migránsok elhagyott telefonjait

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------