Főoldal » Sokan arról vitáznak, hogy hazánkban ki vezette be az úgynevezett devizahiteleket..
Belföldi hírek

Sokan arról vitáznak, hogy hazánkban ki vezette be az úgynevezett devizahiteleket..

Előkerült egy levél – ha igaz -, amelyet Gyurcsány dr. Guba Ferenc közgazdász-politológusnak írta

“Kedves Ferenc!

Köszönöm javaslatát. Valóban a lakáshitelek kamattámogatása nagy terhet jelent a költségvetésnek, de nem tenne jót, ha a lakossági szektor devizában történő eladósodása megugrana.
Egyrészt a devizahitel felvétele lényegesen több kockázattal és extra költségekkel jár, ami az alacsony kamatokban nem tükröződik. A devizahitelnél számolni kell az adott devizakamat változásával, vagy az árfolyamkockázattal. Például a forint árfolyamának 10 forintos gyengülése 5-6%-kal növelné a törlesztőrészletet.
Amennyiben a hitelfelvevőnek forintban van szüksége a hitelösszegre, számolni kell a deviza vételi és eladási árfolyam közötti különbséggel is, ez kb. 3%, és ezen felül jelentkezhetnek egyéb költségek is, mint például a konverziós díj vagy hogy a devizahiteleknél a bankok magasabb kamatrést határoznak meg.
Ráadásul a támogatott forint hitelek deviza alapú hitellé történő átalakítása számos problémát és költséget okozna: átalakított szerződést közjegyzői okiratba foglalása , az új jelzáloglevelek fedezeti összhangja megbomlana. Másrészt azért sem célunk, hogy a devizában történő eladósodást segítsük, mert ez az ország működésének finanszírozását veszélyeztetné. A mindenkori kormánynak a pénzügypolitikában az egyensúly fenntartását kell elsődlegesen biztosítania. A forint árfolyamának szintjén a nemzetgazdaság egészét kell figyelembe venni, és e szerint a pénzügyi kormányzatnak a politikáját kialakítania.

(Budapest, 2005. 12.21.)

Üdvözlettel: Gyurcsány Ferenc”

Levél fényképe:

Facebook, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Magyarország tiltakozik a migrációt támogató uniós fejlesztési terv ellen

Edit

Budapesti olimpia: Tarlós szerint a baloldal nemzeti ügyből pártügyet kreált

Edit

Januárban kezdődhet az építkezés Pakson

Géza