Image default
Gazdaság Hazai ingatlanpiac

Sok munkára számít az építőipar

forrás: MTI

Bővülő megrendelésekre számít az építőipar a következő években a fellendülő lakásépítések és állami nagyberuházások miatt, az áfa-csökkentés nyomán pedig tisztulhat az ágazat – írta a Magyar Idők szombati számában, ahol Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta: az ágazatban meglévő mintegy 400 milliárdos lánctartozás a felére csökkenhet.

A kormány az elmúlt években elérte, hogy mind a vállalati szektorban, mind a kormányzati szférában legyenek beruházások, sőt külföldi befektetések is. Eddig a magánszemélyeket nem tudták megmozgatni, a december közepén bejelentett csomagban azonban az ágazat valamennyi serkentőnek szánt javaslata megjelent: az ötszázalékos áfa, a bürokrácia csökkentése, az elektronikus építési napló egyszerűsítése és a családi otthonteremtési kedvezmény kiszélesítése – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

A lakásépítési dömpingre a szakember szerint még egy-két évet várni kell, hiszen egy ingatlanfejlesztéshez össze kell rakni a finanszírozási hátteret, meg kell terveztetni és be kell jelenteni vagy engedélyeztetni az ingatlant, csak ezután jöhet az építkezés. A kormányzati ciklus végéig azonban meg lehet duplázni a 2015-ös – amúgy igen alacsony – éves újlakás-számot. A jelenlegi rossz munkaerő-ellátottság arra fogja kényszeríteni a vállalkozásokat, hogy jobban megfizessék a szakmunkásokat, különben nem találnak maguknak jó szakembert – vélekedett a az ÉVOSZ elnöke.

A szakszövetség szorgalmazza, hogy a magyar állam kormányközi megállapodásokat kössön, melyek nyomán bizonyos építőipari szakmákban egyszerű eljárás után tartózkodási engedéllyel átlátható módon, teljesen legálisan lehetne fogadni egyéni munkavállalókat elsősorban Ukrajnából és Moldáviából. Az áfa csökkentése hozzájárulhat az építőipar kifehérítéséhez. A válság időszakában az építőiparban összesen 400 milliárdra becsült lánctartozások pedig mintegy felére csökkenhetnek – tette hozzá Koji László.

 

Hasonló hírek

Újabb mérföldkő az Ebes-Debrecen vasútvonal felújításában: átadták a Határ úti felüljárót

Géza

Schwarzenegger is felajánlott egy macit a magyar alapítványnak

Géza

Amerikai kutatók szerint a gyurcsányi gazdaságpolitika az egyik legkárosabb a világon

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------