Hirmagazin.eu
Főoldal » Sok helyről kidobták a Cannes-ba meghívott magyar filmrendezőt
Kultúra

Sok helyről kidobták a Cannes-ba meghívott magyar filmrendezőt

2015 04 19 215028

Forrás: 180 perc/Kossuth Rádió | 2015. 04. 19. 16:30:00

A megvalósítás fázisában nem sokan hittek a végül a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába meghívott magyar filmben, a Saul fiában – mondta a Kossuth Rádióban a rendező, Nemes Jeles András.
„Bedobtak a mélyvízbe” – mondta a 180 percben Nemes Jeles László filmrendező arról, hogy Saul fia című első játékfilmjét meghívták 68. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába. A 38 éves rendező szerint a cannes-i versenyben fiatalnak számít, és a válogatóknak „nem annyira szokásuk meghívni” hasonló korú filmeseket.

Rég sikerült hasonló magyar filmesnek

Negyvenhat év után először ér ismét magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. Korábban Makk Károly Liliomfi (1955), Kósa Ferenc Tízezer nap (1967) és Sára Sándor Feldobott kő (1969) című alkotásával történt hasonló.
Nemes Jeles László a Cannes-ba meghívott filmjéről – 180 perc

Nemes Jeles László szerint filmjének már az is díj, hogy bejutott a versenyprogramba, és sokan látják majd, annak azonban nem akarja a súlyát cipelni, hogy meg kellene nyernie az Arany Pálmát. Hozzátette: azt reméli, a filmnek szép karrierje lesz külföldön. A cannes-i meghívás lehetséges okáról pedig azt mondta, ő úgy látja, a nemzetközi filmek egyre inkább egy típusúak, ezért talán azt értékelték, hogy az övé más.

A film az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Auslanderről szól. A Sonderkommando tagjait arra kényszerítették, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemeit, elégessék, és a hamvaikat szétszórják. A tábor perifériáján, a krematóriumokban élő csoport tagjai elszigetelten, a borzalmas titok őreiként néhány hónapig dolgoztak, mielőtt kivégezték őket. Saul a krematóriumban megtalálja egy kisfiú holttestét, és mivel saját gyermekét véli benne felfedezni, lehetetlen tettre vállalkozik: megpróbálja titokban eltemetni a fiút, megmentvén ezáltal a krematórium lángjaitól.

Nemes Jeles László filmrendező

Thierry Frémaux, a világ legjelentősebb filmes szemléjének művészeti igazgatója szerint a magyar filmnek várhatóan nagyon nagy visszhangja lesz, és más művészeti ágakhoz hasonlóan a filmművészetben is vitát indíthat a holokausztábrázolásról.

Nem sokan hittek benne

Nemes Jeles László Türelem című kisfilmje elnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmnek járó díját, világpremierje a velencei filmfesztivál rövidfilmes versenyében volt, majd jelölték az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilm-díjára. Három kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több mint harminc díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

A cannes-i versenyprogramba benevezett 1854 filmből egyelőre 16 versenyezhet az Arany Pálmáért, de a lista várhatóan még 3-4 filmmel bővül a következő hetekben. A magyar alkotás mellett többek között az Arany Pálma-díjas olasz Nanni Moretti (Mia Madre) és az amerikai Gus Van Sant (The Sea of Trees), valamint a francia Jacques Audiard (Erran) és a szintén olasz Matteo Garrone (Tale of Tales) kapott meghívást a legfontosabb programba. A fesztivál május 13. és 24. között zajlik.

Arra a riporteri megjegyzésre, hogy ennek ellenére kevesen ismerik a nevét, Nemes Jeles László azt mondta, az biztos, hogy nem exponálja magát, és érdekes ennyire a semmiből a világ középpontjába kerülni. Kisfilmjei miatt Európában a szakma ugyan tudta, hogy valamit csinál „ez a fiú”, de nem nagyon gondolták, hogy ez hamar sikerül neki, vagy hogy a mostanihoz nagy visszhangja lesz annak, amit készít – tette hozzá.

A rendező a Saul fia forgatókönyvét a fesztivál által létrehozott Résidence program keretében fejlesztette, de mint mondta, a cannes-iakon kívül, akik nem adhatnak pénzt, csak a Magyar Nemzeti Filmalap hitt a filmben. A szervezet 321,6 millió forinttal támogatta az alkotást. Hozzátette: bár a többi lehetséges támogató is dicsérte a forgatókönyvet, projektjével Európában mindenhonnan kidobták.

A filmezés miatt jött haza

A rendező Budapesten született, 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. Mint mondta, azért jött vissza Magyarországra, hogy dolgozhasson, megtanulja a szakmát, mert azt látta, nem ismer elég embert Franciaországban ahhoz, hogy filmeket készíthessen.

Azon, hogy a Saul fia mikor kerül a magyar mozikba, még gondolkozik a forgalmazó. Lehet, hogy a magyarországi nézők akár már Cannes után láthatják az alkotást, de az is előfordulhat, hogy őszig kell várniuk, sokkal tovább nem – mondta a Kossuth Rádióban Nemes Jeles László filmrendező.

Hasonló hírek

Túlcsordultak a pozitív gondolatok a Kowalsky meg a Vega 15. születésnapi koncertjén (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

A Saul fia máris nyert Los Angelesben

Mazsi

Puccini műveit vezényli Carlo Ponti Székesfehérváron

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------