Hirmagazin.eu
Főoldal » „Síromnál sírva meg ne állj, nem vagyok ott, mert nincs is halál” – Egy emberként vettek végső búcsút kollégái a Hableány legénységétől – torokszorító képek
Életmód hírek

„Síromnál sírva meg ne állj, nem vagyok ott, mert nincs is halál” – Egy emberként vettek végső búcsút kollégái a Hableány legénységétől – torokszorító képek

Budapest — „Síromnál sírva meg ne állj, nem vagyok ott, mert nincs is halál” – ezekkel a sorokkal búcsúztak a hajósok tegnap kollégáiktól.

Mintha az ég is siratta volna a minden idők legborzalmasabb dunai hajós balesetében elhunyt 26 koreai és két magyar áldozatot, Lombos László (†58) kapitányt, és Pethő János (†53) matrózt. A két gyászoló magyar család két hajón búcsúzott el elhunyt hozzátartozójuktól.

A tömeg a Margit hídról, illetve a rakpartról követte a szertartást /Fotó: Varga Imre

Tizenöt hajó gyémántalakzatban úszott, majd egyszerre szólalt meg az összes hajókürt a Dunán. A Pethő János hamvait tartalmazó papírurnát díszegyenruhás hajós engedte vízbe. Az egykori katonát bajtársai díszlövésekkel búcsúztatták. A hullámsírban életét vesztett matróz a tragédia előtti napon ünnepelte születésnapját. A nyugodt, higgadt, precíz hajós semmilyen feladattól nem riadt vissza. Ha kellett, felszolgált a hajón, kikötött, bármit rá lehetett bízni. Még tervei voltak, a hajóvezetői képzés után maga is kormány mögé szeretett volna állni, már csak a szükséges szolgálati idő letelte kellett ehhez a lépéshez, amikor május 29-én maga alá gyűrte a Hableányt a svájci szállodahajó.

A két hajós tiszteleté-re tucatnyi hajó adott kíséretet és kürtjelet tegnap a Dunán /Fotó: Pozsonyi Zita

– János ötleteivel, segítőkészségével példa volt minden kollégája számára. Feladatait a legjobb tudása szerint teljesítette, sőt azon felül is számítani lehetett rá. Ezért vehette át a cégcsoport Minőség-díját tavaly – mondta Tóth Mihály, a Panoráma Deck sajtószóvivője.

Lombos László, a Hableány kapitánya szintén elismert szakember volt hajós körökben. Már gyermekként arról álmodozott, hogy hajót vezet. Bejárta a világot, tengeren és folyón egyaránt, de igazán otthon a Dunán érezte magát.

Lombos László (†58) kapitányt szűk családi körben helyezték nyugalomra

1506 napot élhetett álmának, a határozott, de szűkszavú kormányos.

– Szavára figyeltek, ha megszólalt, annak súlya volt. A sokéves tapasztalat érződött minden mondatán. Bár a hajóvezetés szerelmese volt, műszaki ismeretei miatt is mindig tudta, hogy mire kell figyelnie. Nagy segítséget jelentett tudása, kollégái mindig szívesen dolgoztak vele. Felelősségteljes ember volt, akire mindig lehetett számítani – mondta a búcsúztatón egy kollégája.

Pethő János (†53) is szívesen állt volna kormánykerék mögé

A Halászbástya fedélzetén a gyásztól megtört Jutka nénit, Pethő János édesanyját a családtagok támogatták. Az asszony zokogva nézte végig, ahogy a fia hamvait tartalmazó urna, a számtalan virágszirommal együtt tovaúszik a Dunán. A fedélzeten polgári és katonai szertartás keretében búcsúzott az elhunyttól testvére, sógornője és párja, a család hozzátartozói és barátai.

Pethő János (†53), a Hableány matrózának maradványait papírurnában helyezték a folyóba /Fotó: MTI

Lombos László kapitánytól a Millenium I-es hajón, egyházi szertartással búcsúztak. Úgy tudjuk, hogy a kapitány idős édesanyját a hozzátartozói a kórházból hozták el a búcsúztatóra, amelyen részt vettek a kapitány gyermekei, két fia és lánya, Orsolya is.

A gyászolók a fedélzetről figyelték, ahogy a matróz maradványait tartalmazó urnát a vízbe helyezik /Fotó: Varga Imre

Nem ment el az ukrán kapitány

F. Sándor, a tragédiát okozó Viking Sigyn matróza társával félmeztelenül kezdett mentésbe, amikor meglátta kabinja ablakából a Hableány fuldokló utasát. Bár fogalmuk sem volt, hogy ők okozták a katasztrófát, gondolkozás nélkül indultak menteni.

A Viking Sigyn hajót üzemeltető társaság mindössze részvétnyilvánító üzenetet küldött. Jurij C., a Viking kapitánya nem jelent meg a búcsúztatón.

Az emlékezés szirmait hajókürt szavára hullatták a Duna vizébe /Fotó: Varga Imre

Így történt

2019. május 29. Este felborult és 7 másodperc alatt elsüllyedt a Hableány, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A hajó fedélzetén 33 dél-koreai és a 2 fős magyar legénység utazott a balesetkor. Közülük 7 koreai utast sikerült kimenteni aznap éjjel.

2019. május 30. 7 holttestet emeltek ki a vízből21 embert eltűntként kerestek. A hajó kiemelése az erős sodrás miatt lehetetlen volt, várni kellett. Őrizetbe vették a Hableányt letaroló Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát.

2019. május 31. Dél-koreai búvárok érkeztek, hogy részt vegyenek a hajó feltárásában.

2019. június 11. A Clark Ádám úszódaru segítségével kiemelték a Hableány roncsát a Dunából.

2019. június 19. 15 millió forintos óvadék ellenében kiengedték Jurij C.-t., a Viking Sigyn kapitányát.

2019. július 12. Katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták a tragikus sorsú sétahajó kapitányát és matrózát. Egy koreai utas holttestét még mindig keresik.

blikk

Hasonló hírek

Azonnal hívd a rendőrséget, ha rajzolt fekete pöttyöt látsz egy nő tenyerén!

Mazsi

Névnapok február 21-én

info

Szabad Budapest, szabad város… – Józsefváros rohamos iramban fejlődik – visszafelé!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------