Image default
Csillagászat, űrkutatás

Sikeresen levált az ExoMars program űrszondája

forrás: MTI

Sikeresen levált a Proton hordozórakétáról az ExoMars program űrszondája és a hozzá tartozó leszállóegység – közölte az Európai Űrügynökség. Hétfőn reggel a kazahsztáni Bajkonurból indult útjára a Roszkozmosz első közös Mars-expedíciója. Ennek keretében az űrhajósok nélküli űrszondát és a leszállóegységet egy orosz hordozórakéta fedélzetén bocsátották fel. A projekt második szakasza 2018-ban kezdődik majd, egy marsjáró út indításával.

Az ExoMars program TGO űrszondája és a hozzá tartozó Schiaparelli leszállóegység sikeresen levált a Proton hordozórakétáról közép-európai idő szerint hétfő este negyed tízkor – közölte az Európai Űrügynökség (ESA).

A szonda fél tizenegykor elkezdett jeleket küldeni a Földre, amivel megerősödött, hogy a misszió hétfő reggeli elindítása sikeres volt, és hogy az űrjármű jó állapotban van. “A TGO él és beszél” – jelentette az ESA a Twitteren.

Hétfő reggel a kazahsztáni Bajkonurból indította útjára az ESA és az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz első közös Mars-expedícióját. Az ExoMars program keretében az űrhajósok nélküli TGO (Trace Gas Orbiter) űrszondát és a leszállóegységet egy orosz Proton hordozórakéta fedélzetén bocsátották fel. A projekt második szakasza 2018-ban kezdődik majd, egy marsjáró út indításával.

 

Hasonló hírek

Kockázatos manővert terveznek az Európai Űrügynökség tudósai

info

Február 16-áig lehet kérni az egyszerűsített bevallást

info

Ami ma történik, azt csak egyszer láthatja az életben, úgy hogy elő a telefonokat, fényképezőgépeket! Oszd meg!

Géza