Életmód hírek

Sétáljon a lábaiért!

Séta

Magyarországon jelenleg minden hetedik percben meghal valaki érszűkület következtében.

Séta
A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2016-ban immár harmadik alkalommal rendezi meg a magyarországi érszűkület napot, melyet az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés hívott életre. A szervezők holnap 11 és 17 óra között, hat helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, boka- és karindexméréssel, pulzusönvizsgálat oktatásával várják az érdeklődőket.

Magyarországon szinte népbetegségnek számít az érszűkület, sajnos sokan nem is tudják, hogy betegek, a diagnózist nehezíti, hogy a betegség sokáig tünetmentes maradhat, holott már az enyhébb fokú, tünetekkel nem járó betegséggel élők közt is jóval gyakoribb a szívinfarktus vagy az agyvérzés kialakulásának lehetősége.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az érszűkületben szenvedő betegek 30 százaléka öt éven belül elhalálozik, de a legsúlyosabb stádiumban, az úgynevezett kritikus végtagischamiában szenvedők éves halálozása eléri a 20%-ot is. Hazánkban évek óta 5-6000 között mozog a végtag-amputációk száma, az arány 100.000 lakosra vonatkoztatva több mint 2,5-szerese a szomszédos Ausztriáénak. Ezen betegek mintegy 40%-a egy éven belül meghal.

Az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, hazánkban mintegy 400.000 embert érint.

Az érszűkület három fő rizikófaktora: a dohányzás, a cukorbetegség és a mozgásszegény életmód sokszor együttesen jelentkezik az érintettnél. További kockázatot jelent a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a helytelen táplálkozás, a kóros elhízás, valamint a betegség korábbi előfordulása a családban. Aki a hajlamosító tényezőket olvasva magára ismer, annak a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szakemberei javasolják, hogy rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálatokon, vagy az érszűkület napon vegye igénybe az ingyenes szolgáltatásokat.

A társaság célja idén is az, hogy felhívja a magyar lakosság figyelmét az érbetegség veszélyeire: az elmúlt két évben több ezer érdeklődő vett részt az eseményen, és a látogatók 15%-ánál merült fel az érszűkület gyanúja – akiket alapos tájékoztatás után angiológiai/érsebészeti kivizsgálásra vagy háziorvoshoz irányítottak.

Március 17-én, Budapesten és öt nagyvárosban – Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden – ismét tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, orvosi tanácsadással és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar indexméréssel, valamint pulzusönvizsgálat- oktatással várják majd az érdeklődőket, a programon való részvétel ingyenes.

A rendszeres séta a betegség megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszik, ezért az idei rendezvény mottójához kapcsolódóan – „Sétáljon a lábaiért!” – szakképzett gyógytornász vezetésével 12 órától a budapesti Corvin Plázától félórás, tematikus sétát szerveznek, az esemény ezen a helyszínen 11-től 17 óráig tart.

 

Forrás: metropol

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

A menyasszony és az édesapja a legszebb meglepetéssel köszöntötte a násznépet. Szem nem maradt szárazon!

Mazsi

A balatoni nyaralás és a nyár kellékei az ötvenes-hatvanas-hetvenes években

Géza

“Főztem egy ebédet otthon, pénzt keresek vele” – elindult a Yummber

Edit